Mystisk fejl i signalomlægning gav sort skærm

11. januar 2012 kl. 11:302
Den længe bebudede omlægning af tv-signalerne, der fandt sted i nat, har resulteret i sort skærm her til morgen landet over, hvis man har forsøgt at retune tv'et for at finde de nye kanalplaceringer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Som de fleste måske nok er bevidste om, har en større omlægning af de danske tv-signaler fundet sted i løbet af i nat, hvor blandt andet TV 2 er overgået til at være betalingskanal. Omlægningen er dog langt fra forløbet problemfrit.

»Tidligt i morges, lidt før klokken seks, spillede systemet, som det skulle, men da klokken så blev omkring seks, så crashede en del af vores data i signalstrømmen. Det er den information, der sendes ud sammen med kanalerne, og som fortæller, på hvilke pladser kanalerne ligger,« fortæller Carsten Corneliussen, seniorkonsulent ved DR.

Fejlen i signalstrømmen har som udgangspunkt ikke påvirket tv-kanalerne på apparater, der allerede er indstillet, og som der ikke bliver pillet ved. Men hvis man modtager tv-signaler via egen antenne, og man har forsøgt at tune ind på nogle af de kanaler, der har skiftet plads i forbindelse med kanalomlægningen, så vil det kunne have resulteret i total sort skærm alt afhængig af udstyr.

Specifikt er de kanaler, der er flyttet rundt på i løbet af natten, TV 2, der er rykket fra den såkaldte MUX1 til Boxers krypterede MUX3, og så er der blevet flyttet rundt på lokal-tv og TV 2-regionerne i MUX1, som altså er den kanalgruppe, der frit kan modtages sammen med MUX2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»De der forsøger at lede efter dem, de retuner deres udstyr, og så får de den falske signalstrøm, og så går tv'et i sort,« siger Carsten Corneliussen.

Det vil sige, at det ikke kun er de nævnte kanaler, der ikke kan modtages, men at ingen kanaler over det digitale sendenet har kunnet modtages - heller ikke Boxers, oplyser Carsten Corneliussen.

Han påpeger, at DR ikke har fået mange henvendelser fra folk med tv-problemer, formentlig fordi de færreste nok begynder at søge efter nye kanaler om morgenen. Men ud over de relativt få private henvendelser, DR har fået, så er der også alle antenneforeningerne, som nok har været mere tilbøjelige til at indstille de nye kanaler i forbindelse med kanalomlægningen, hvilket så har kan have resulteret i sort skærm ved de tilsluttede husstande.

I den forbindelse har Digi-TV, der ejer de digitale sendenet, og som Carsten Corneliussen også er talsmand for, udsendt en besked til professionelle montører, ligesom DR og Digi-tv har oplyst om problemet på deres respektive hjemmesider.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi sendte information ud til alle professionelle montører og elektrikere, der har vi en mailing-liste på over 400. De reagerede jo også, fordi de stod tidligt om morgenen og tunede fællesantenneindlæg ind og ikke kunne få det til at fungere,« siger han.

Carsten Corneliussen understreger desuden, at det afhænger lidt af det pågældende modtageudstyr, hvorvidt skærmen bliver helt sort i forbindelse med genindstilling af modtage-udstyret.

Umiddelbart vurderer Carsten Cornliussen, at modtagere af kabel-tv ikke har været berørt, men at det primært er seere, der modtager tv via fællesantenne eller egen antenne, der kan have oplevet sort skærm.

Problemet er nu afhjulpet. Det skete omkring 10.30, da svenske Teracom, som står for driften af det digitale sendenet i Danmark, fik et backupsystem op at køre. Der er dog endnu ingen forklaring på, hvad der forårsagede nedbruddet i signalstrømmen, og nu forsøger DR at få en forklaring fra Teracom på, hvad der gik galt.

På Digi-tv.dk lød beskeden indtil for kort tid siden:

OMLÆGNINGSPROBLEMER
Der er opstået uventede problemer med MUX1-omstillingen fra MPEG2 til MPEG4 og TV 2's flytning til MUX3. Signalet blev som planlagt lukket ned i morges kl. 02.00 og kl. 06.00 skulle alle systemer så igen være oppe at køre, men sådan gik det ikke. Der er store problemer med at fastholde kanalerne på de tiltænkte kanalpladser og det er en fejl, som Teracom arbejder på højtryk med at rette. Den forventede tidshorisont er ca. 2 timer (altså ca. 10.30) Teracom anbefaler desuden, at man i mellemtiden IKKE forsøger at re-tune, da ALLE kanaler i så fald forsvinder for at blive erstattet af en helt sort skærm.

2 kommentarer.  Hop til debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
11. januar 2012 kl. 13:29

Hej Jan - oplysningerne om epg var fra dr, jeg har tilrettet artiklen. Jakob - ing.dk

1
11. januar 2012 kl. 13:20

Det var fejl på LCN data (Logical Channel Number) fra Teracom, og ikke EPG. LCN fejlen betød at receivere der bruger LCN til at placere kanaler i kanallisten kunne få problemer ved kanalsøgningen.