Mystisk brummen fra Aarhus Havn stjæler borgeres nattesøvn

13. juni 2022 kl. 15:5160
Mystisk brummen fra Aarhus Havn stjæler borgeres nattesøvn
En af klagerne fra en lokal borger er, at lyden er der alle tider på døgnet og alt efter vindretningen, kan borgeren ikke have sit vindue åbent om natten. Illustration: Nils Jepsen / Wikimedia Commons.
18 klager fordelt mellem Aarhus Kommune og Aarhus Havn handler om en mystisk lavfrekvent brummen, der forstyrrer lokale borgeres nattesøvn.
Artiklen er ældre end 30 dage

Flere borgere i de aarhusianske nabolag Risskov og Højbjerg har klaget til Aarhus Kommune samt Aarhus Havn over en lavfrekvent støj, der har forstyrret nattesøvnen i mere end et årti.

Det skriver lokalmediet RisskovLIV, der har søgt aktindsigt i klager sendt fra lokale borgere til både kommunen og havnen.

De fleste er overbeviste om, at lydens oprindelse kommer fra havnen, men hverken borgere, kommunen eller havnen selv kan give et endegyldigt svar.

Sandsynligvis fra dieselmotor

I alt har havnen og kommunen modtaget klager fra 18 borgere - størstedelen fra Højbjerg, mens der også er klager fra Midtbyen og Risskov at finde blandt bunken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Borgerne, der ikke har lyst til at stå frem med navn til lokalmediet, peger på containerskibene ved havnen som roden til støjen, og enkelte mener, at støjen har stået på i mere end 10 år.

Civilingeniør i Århus Kommune, Carsten Ryom, tog konsekvensen af de mange klager og overnattede ude ved havnen for at lokalisere støjens oprindelse. Til RisskovLIV siger han, at det lyder som »en stor dieselmotor, der kører med langsomme omdrejninger,« og siger, at det sandsynligvis er fra skibenes motorer.

Lyden er så høj, at den sagtens kan holde folk vågne om natten, fortæller civilingeniøren til lokalmediet og siger, at kommunen har inddraget Aarhus havn.

Skal helst komme fra landjorden

Aarhus Havn siger til RisskovLIV, at man har allieret sig med lokale borgere samt sendt egne folk ud for at lokalisere lyden. Samtidig har man også sat Teknologisk Institut på sagen, der skal hjælpe med at finde et endeligt svar på kilden til lyden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Både kommunen og havnen fremhæver, at der ikke er meget at gøre, hvis lyden kommer fra et skib i vandet, for så gør anden miljølovgivning sig gældende, end hvis lyden kommer fra landjorden.

Ingeniøren har været i kontakt med Teknologisk Institut, der ikke vil udtale sig om den specifikke sag af kundehensyn.

60 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
58
18. april kl. 12:56

Denne brummen er tilbage nu her de sidste par uger og er meget, meget tydelig. Selv i dagtimerne lægger jeg mærke til den. Bosat i Egå i nærheden af Jysk.

60
18. april kl. 13:42

I går eftermiddags, aftes og natten til i dag havde de vist også gang i noget asfaltarbejde i nærheden af dig/krydset Grenåvej/Viengevej. Det larmede nærmest som en luftsirene over det meste af Risskov.

57
24. september 2022 kl. 12:08

Støjen var tilbage torsdag aften efter at have været væk i en rum tid. :/

56
19. juni 2022 kl. 18:06

Jeg har boet på Aarhus Ø og lagde også mærke til støjen, dog uden at det generede min nattesøvn.

Jeg er helt enig med ingeniøren fra kommunen: lyden kommer fra dieselmotorer fra skibene. Visse skibe var værre end andre - jeg noterede blandt andet Elke (MSC) og Lagarfoss (EIMSKIP) var blandt de værste. Ofte skulle de første langt ud i bugten når de sejlede før støjen forsvandt, hvilket flugter meget godt med en anden her i tråden, der skriver at det kan høres til Egå.

55
19. juni 2022 kl. 13:58

Måske prøve at lade tastaturet køle af? Gå en tur?

54
19. juni 2022 kl. 13:30

Tvivler på at sådanne er udført</p>
<p>VENLIGST. STOP. NU.

Og lad nu være med at råbe. Delemnet vanvittige børn og dyr blev ikke lanceret af undertegnede. Tillod mig at tage det op. (og.det.er.altså.ikke.undersøgt.skønt.lydtekdimser.overalt).

For at vende tilbage til hovedemnet: infralyd gener fra Århus Havn. Kan være lokale primære kilder, og man må da håbe at de finder disse og får standset generne. Men hvis man efter grundige undersøgelser måtte stå uden klart svar, hvilket synes sket før mht. infralyd, hvad så?

Muligheden for at infralyden kunne være kunstigt skabt ad lydteknisk vej, som jeg uforsigtigt kom til at foreslå, har så givet bjerge af nedtomler. Pt. mig lidt uklart om de seneste nedtomler kom, fordi folk har faktuel viden, der endegyldigt udelukker muligheden eller om de er mere af følelsesmæssig art. Kan I uddybe nedtomlerne ved mit indlæg #51?

52
19. juni 2022 kl. 10:10

det er set :-). Om de påvirkes af lyd uden for det for voksne flest hørbare, kræver vel virkeligt systematiske undersøgelser. Tvivler på at sådanne er udført i væsentligt omfang. Kræver prof udstyr, da alm. lydmålere og -programmer, der henvender sig til amatører, primært håndterer lyddata inden for det alm. hørbare.

51
19. juni 2022 kl. 10:07

Hvis man på den måde skulle producere et infralydsfelt der kunne genere en hel bydel, ville alle børn, hunde, katte, og mange fuglearter opføre sig fuldstændig vanvittigt fordi de blev udsat for ikke bare en men to enormt kraftige ultralydstoner.

ok, det er så nok det figuren https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/47/Lindos1.svg/600px-Lindos1.svg.png viser, at dyb resulterende lyd, ekstrapoleret tv for kurven, ville kræve lydtryk th for kurven.

Ultralyds dæmpning i atmosfærisk luft skulle sætte en øvre grænse for dets vandring i atmosfærisk luft på ca. 200 m. Mens infralyd ikke dæmpes på samme måde. Så skulle nogen bevidst skabe infralyd i Århus Havn på denne vis, ville ultralydskilderne være ganske lokale og måske ligge inden for max 50-100? m afstand fra infralydens lokalisering, derfor ikke påvirke en hel bydel. Men det ville den resulterende infralyd.

49
18. juni 2022 kl. 20:56

NB jeg har kun skimmet patentet, kan have overset noget. Men klippet tyder da på noget andet, da den øvre grænse for menneskets hørelse skulle være omkring 20.000 hz for de bedst hørende.

Problemet er den enorme effekt der skal til.

Hvis man på den måde skulle producere et infralydsfelt der kunne genere en hel bydel, ville alle børn, hunde, katte, og mange fuglearter opføre sig fuldstændig vanvittigt fordi de blev udsat for ikke bare en men to enormt kraftige ultralydstoner.

47
18. juni 2022 kl. 19:39

Der er hverken meget byggeri på Bellevue Strand eller Egå Marinas mole. ;)

46
18. juni 2022 kl. 11:31

De to lydgivere der via interferens laver infralyd vil være meget nemmere at høre og stedbestemme, end den infralyd de skaber.

fra patentet:

"...let it be assumed that the frequency of waves 12 in beam 6 is 30,000 l-Iz., and of constant amplitude, and the frequency of waves 14 in beam 8 is 29,995 Hz., also at constant amplitude. When the two waves intersect, a beat frequency of 5 Hz. results...."

NB jeg har kun skimmet patentet, kan have overset noget. Men klippet tyder da på noget andet, da den øvre grænse for menneskets hørelse skulle være omkring 20.000 hz for de bedst hørende.

45
18. juni 2022 kl. 11:18

Det er godt nok et latterligt patent...

hvorved latterliggørelsen da videresendtes til dén, der lagde linket. Jeg forbinder egentlig ikke signaturen PHK med den debatform (uden at have læst al derfra). Til gengæld synes den helt generelt gældende, hver gang, man blot indirekte måtte nærme sig emnet 'kan lydteknologi misbruges?'

44
18. juni 2022 kl. 06:33

duer kun hvis det er et enfamiliehus.

Ja selvfølgelig. Det har du da helt ret i.

40
17. juni 2022 kl. 22:12

Tryk på fejlstrømsafbryderen og sluk alt forbrug i bygningen. Hvis støjen stadig er der uforandret, er det sandsynligvis ikke i eget byggeri den produceres.

39
17. juni 2022 kl. 21:55

Containerskibe kunne potentielt være årsagen, der er blot et par småting ved den påstand - dels så kan containerskibe ikke lide at være i havn ret lang tid ad gangen dels så er der https://www.portofaarhus.dk/anlobsliste/#Containerhavnen - det er et øjebliksbillede, men der er ikke mange skibe der overnatter.

Jeg har egentlig ikke svært ved at forestille mig at de plager folk har er mere eller mindre selvforskyldte forstået på den måde at det er deres eget byggeri der laver støjen. Det vil give god mening hvis det er en konstant oplevelse af støj.

M

38
17. juni 2022 kl. 21:36

Det er godt nok et latterligt patent...

De to lydgivere der via interferens laver infralyd vil være meget nemmere at høre og stedbestemme, end den infralyd de skaber.

36
17. juni 2022 kl. 18:35

Nej, fysikkens love gælder også Århus Havn :-)

35
17. juni 2022 kl. 18:06

I infralyd-domænet kan det være meget svært at stedbestemme lydkilden

mange tak for svar, PHK.

Mit andet spørgsmål angik, hvorvidt man - helt, helt teoretisk - via avancerede lydtekniske redskaber - ville kunne det få til at lyde, som om en infralydkilde er fra havnen, men hvor den egentlige lydkilde i virkeligheden befinder sig et helt andet sted. (Og, debattører, lad nu være med at tage dette spørgsmål personligt).

34
17. juni 2022 kl. 17:57

Når TI har afsluttet sin lydkilde opsporing, er det måske muligt at få set rapporten derover - eller? Århus Havn er vist et privat foretagende, men bestyrelsen offentlig og kommunen synes også inde over sagen. Derfor burde miljøoplysningsloven mv vel gælde.

32
17. juni 2022 kl. 16:35

kan man med sikkerhed med moderne målemetoder lokalisere en lydkilde nu til dags?

I infralyd-domænet kan det være meget svært at stedbestemme lydkilden, hvad enten man bruger høresansen eller måleinstrumenter, bla. på grund af reflektioner og difraktioner omkring bygninger osv.

Specielt er det svært hvis det f.eks er en gammel skortsten der leger orgelpibe (eller om man vil: ølflaske) men kun under specifikke vindforhold, fordi lyden kommer ud af mundingen og ikke forplanter sig sfærisk.

Men det kan lade sig gøre, der er bare sjældent nogen der vil bruge tiden og pengene.

30
17. juni 2022 kl. 14:43

I mine ører er der ingen tvivl om, at den kommer fra store skibes dieselmotorer i containerhavnen.</p>
<p>Det er nok ikke noget dårligt gæt, men der er bestemt også andre fysisk plausible kilder, f.eks gamle ubrugte industriskorstene der står og leger orgelpiber i vinden eller resonanser i ventilationsanlæg.

lydgenerne har varet i måske mindst 10 år, men vel ikke mange år forinden. Peger på nyere kilder, hvor store skibes dieselmotorer, industriskorstene og ventilationsanlæg mv. ikke synes af nyere dato. Boede på de kanter i den sene industrialder, kan ikke huske, at infralyd var et emne. Og folk kunne sagtens skælde ud over oliemøllen osv.

Med fare for at få håret revet af - men prøv nu at fastholde et åbent sind: kan man med sikkerhed med moderne målemetoder lokalisere en lydkilde nu til dags? ad retningsbestemt lyd, der kan få lydkilden til at synes placeret andet steds end den reelle. Kan sådanne fænomener også skabes mht. infralyd?

29
17. juni 2022 kl. 10:01

Hvis vi taler om hovedmotorer, vil disse blive stoppet, så snart skibene et bundet til kajen. Kun hvis vi taler de absolut største containerskibe i Århus, er det motorer med RPM i 100-området. Så infralyd fra skibsmotorer lyder imho ikke så sandsynligt - når folk klager over bliver holdt vågen hele natten

Skibenes hjælpemotorer (til lys m.v.) er typisk meget mindre maskiner, der kører med meget højere omdrejninger = ikke infralyd.

Men i bund og grund gætter vi ? (igen) - og bliver måske aldrig klogere?

Mht at flytte havnen væk: Den har ligget der, så længe jeg kan huske - bevares, der er blevet (meget) større - meeeeen folk har det jo også med at søge bolig så tæt på vandet som muligt, så er det ikke nærmere byen, der flyttet mod havnen og ikke omvendt? - Og det er ikke bare lige at flytte en havn i den størrelse - IGEN (containerhavnen startede jo, på Havneholmen) - der skal findes plads (uden at genere andre med hang til vandudsigt) og der skal være dybt nok, til at store skibe kan anløbe => Det bliver særdeles svært at finde en ny plads til Århus Containerhavn inden for 50 km.

27
16. juni 2022 kl. 20:59

#3 du er vist ude i den række postulater. Intra lyd er et kendt begreb, ligesom ultralyd. At give infra lyd tinnitus skylden er bare helt ude i hampen. Mvh ham der har ører der gør opmærksom på sig selv 24/7 , men som så mange andre ikke som infralyd

26
16. juni 2022 kl. 19:13

Få det nu undersøgt

hørt! :-)

Man kunne gå endnu et skridt tilbage, for overblikkets skyld: hvad er egentlig nagelfast naturvidenskabeligt undersøgt, påvist/tilbagevist, og hvad er ikke. Mht. infralyd-gener, støjgener, stemmehøring mm. Skaffe overblik over vidensniveauet nationalt/internationalt.

Mht. infralyd-gener: artikel og tråd viser så, at dette er delvist undersøgt men fortsat underbelyst, og folks meninger herom afhænger ikke alene af viden, men i høj grad også af deres individuelle sansninger og hørelse.

Mht. stemmehørings-gener: muligheden for/udelukkelsen af delvist eksterne lydkilder er mig bekendt aldrig nogensinde blevet undersøgt naturvidenskabeligt. Skønt fænomenet har været kendt siden 2ww (stemmehøring ved radarstationer). Teknologier til stemmehøring videreudviklet for fulde hammer til direct marketing og militæret for lige netop at kunne skabe stemmehørings-oplevelser uden synlige lydkilder.

Forskellen imellem infralyd-gener og stemmehørings-gener er, at en del lydteknologer tydeligvis mener, at det første skal undersøges naturvidenskabeligt, mens det sidste - den ondte-lyneme - ikke skal.

Hér er så, at man ser sig forventningsfuld om efter en vaks udgave af 'borgernes vagthund', ikke mindst blandt naturfagligt orienterede medier https://www.luxvuf.dk/blogs/news/de-14-mest-dovne-hunderacer

23
15. juni 2022 kl. 19:48

Uanset hvad man mener om lyd der dannes inden i øret, er det vidst ikke relevant her...

Civilingeniør i Århus Kommune, Carsten Ryom, tog konsekvensen af de mange klager og overnattede ude ved havnen for at lokalisere støjens oprindelse. Til RisskovLIV siger han, at det lyder som »en stor dieselmotor, der kører med langsomme omdrejninger,« og siger, at det sandsynligvis er fra skibenes motorer.</p>
<p>Lyden er så høj, at den sagtens kan holde folk vågne om natten, fortæller civilingeniøren til lokalmediet og siger, at kommunen har inddraget Aarhus havn.

22
15. juni 2022 kl. 14:14

Til Jacob Kastrupsen: Ja, det er jo ikke sådanne identifiserbare støjkilder, jeg taler om. De kan jo findes og eventuelt gøres noget ved. Jeg taler om ikke identifiserbar støj, som nogle "hører", og det er straks sværere at gøre noget ved.

20
15. juni 2022 kl. 06:55

Knoglerne hammer, ambolt og stigbøjle sidder i mellemøret og er udstyret med små muskler som udligner trykændringer og desuden har samme funktion mht lyd ("hurtigere" trykændringer), som pupiller der regulerer den lysmængde, som slipper ind i øjnene.</p>
<p><a href="https://da.wikipedia.org/wiki/%C3%98re#/me..">https://da.wikipedia.org/…;.

Ja, korrekt. Og stapedius musklen som "strammer" trommehinden op ved høje lyde kan sagtens forårsage lyde inde i øret, som kan måles - og naturligvis høres. Spasmer i stapedius ka agten lave thump-thump lyde i øret....

Der er en del lyd der dannes i øret, og kan bruges til diagnostiske formål, det er blandt andet sådan man checker om nyfødte kan høre.

17
14. juni 2022 kl. 21:23

Den her lyd er skam helt reel. Den er endda også fanget på (audiodelen af en) video. Den er der langtfra altid, men når den er der, kan den i hvert fald høres hele vejen fra Bellevue Strand ud til Egå Marina. I mine ører er der ingen tvivl om, at den kommer fra store skibes dieselmotorer i containerhavnen.

15
14. juni 2022 kl. 15:33

Nu hvor luftvarmeanlæg er spået en udbredelse i nybyggede huse, har der været en del artikler om hvordan en blæser larmer, men blæsere fra mange huse kan blande lyden så der opstår en ulidelig lavfrekvent stødtone. Kunne man ikke tænke sig at alle de store skibe i industrihavnen. Som jo alle er bedøvende ligeglade med miljøet. holder forskellige motorer kørende, og at kilden kunne findes der. Derfor kunne det være smart hvis en inhabil borgmester blandede sig udenom, og alle andre med hemmelig afstemning, afgjorde at man skulle stoppe det havne udvidelses projekt. Helt generelt bør industrihavne aldrig placeres ved byer, men det er der jo en historisk grund til - som det også er nævnt i denne tråd.

14
14. juni 2022 kl. 14:36

Når jeg blander mig i denne tråd, så er det fordi jeg i en snes år har fulgt debatten om infralyd i samfundet og også selv forgæves kommet med indlæg. Og det er selvfølgelig fordi jeg selv har oplevet denne gene. Og det er ganske rigtigt irriterende. Men i modsætning til de fleste plagede, har jeg konstateret, at ”lyden” dannes i det indre øre. Også min kone har en nat oplevet at kunne høre en lastbil stå i tomgang uden for huset. Men da hun stod op og så efter, var der naturligvis ingen lastbil. Men i disse år har jeg jo oplevet, at de, der er plaget af ”lyden”, ikke kan nås med argumenter. Når de i en årrække måske offentligt har klaget over infralyd i samfundet, så vil de holde fast i det til deres død. Det ses også tydeligt af indlæggene og de mange ”tommel-ned” til mit indlæg i denne tråd. Nogle forsøger også at nedgøre mit indlæg ved at sammenligne det med psykiatrisk høring af stemmer o.lgn. som det naturligvis intet har at gøre med. Jeg har også haft kontakt med den professor ved Ålborg universitet, som foretog målinger hos plagede personer. I næsten alle tilfælde kunne han ikke måle noget, og hvis kan kunne, var støjkilden også til at identificere. Men han ville ikke sige til personerne, at der ikke var nogen ekstern lyd, der kunne genere. Han ville – som han sagde – ikke svigte de plagede. Men det var jo netop, hvad han gjorde ved ikke at sige dem sandheden. Jeg forsøger altså ikke hermed igen at henvende mig til de plagede men derimod til hørelæger og lydteknikere, om de ikke en gang for alle kan tage ”tyren ved hornene” og finde ud af, hvordan denne lidelse diagnostikeres. For det er et stort problem. Der er mange, virkelig mange, det plages af dette uden at vide, hvad det er. Jeg foreslår, at man tilbyder nogle af disse en undersøgelse, hvor man pkt.1 interviewer de pågældende om hvor og hvornår de hører lyden. Herved vil man opdage, at der ikke er nogen sammenhænge med mulige støjkilder. Pkt.2 undersøger deres hørelse for at konstatere, at den er normal og ikke – som mange tror – er mange gange mere følsom for lavfrekvente lyde end gennemsnittet. Endelig pkt.3 kan man måle med en lavfrekvens følsom mikrofon placeret i testpersonens høreværn og konstatere – hvad jeg faktisk forventer – at deres ører UDSTRÅLER den lyd, de hører. Og hvordan det? Nu er jeg jo ikke læge, men der er i det indre øre nogle små muskler, der reagerer prompte på en meget høj lyd og ”skruer ned for ørets følsomhed”. En meget praktisk foranstaltning fra naturens side. Men i vores støjfyldte og stressende samfund bliver denne funktion overstyret, går i selvsving, og herved genererer en lavfrekvent lyd som ofte varierer i styrke med pulsslaget. Altså kan lyde som en diesel i tomgang. Men det bliver måske svært at finde personer, der vil deltage i undersøgelsen, fordi de mener, at det bare er samfundets forsøg på at tryne deres klager over støjen.

13
14. juni 2022 kl. 14:03

Hvis det er dieselgenegratorer ombord på skibene der frembringer lydene, burde problemet nemt kunne løses med landstrøm.

Det burde samtidig gøre luften i/omkring havnen mindre forurenet.

12
14. juni 2022 kl. 12:55

Er ikke expert :) Men, Har haft samme oplevelser med lav brummende lyd tidliger. Ofte forsvandt lyden omkring kl 23. Og da det nærliggende supermarkede lukkede permanent forsvandt lyden permanent. Har en bekendt der PT. har samme gene visse steder i huset. Vi fik det nærliggende supermarkede til at slukke kort for "udsugnings blæser" og lyden forsvandt.. Her var det "blæser" af den type med "trumle" trukket af en motor via rem.. Denne type afgiver ofte en dyb lavfrekvent rumlen som forplanter sig i bygning.

11
14. juni 2022 kl. 11:05

Kunne man forestille sig at bølgerne på århus bugt i visse tilfælde går ind i brændingen i et mønster svarende til et "phased array" , det ville forklare hvorfor lyden opfører sig mystisk:

  1. Lyden er tilsyneladende periodisk. 2. Lokaliteten er svær a bestemme fordi " forbindelsen tabes" hvis man bevæger sig ud af fokus. 3. Lyden er svær at genkende(forvrænges under forstærkningen).

Jeg husker for nogen år siden en på møn ,tror jeg det var ,der også havde en lyd fra havet som man aldrig fandt kilden til,det kunne jo have været noget tilsvarende.

10
14. juni 2022 kl. 10:59

ad #1: Mon ikke du bør læse op på gældende krav til bunkerolie for skibe ?

8
14. juni 2022 kl. 09:48

Kan det være kompressorer fra køleanlæg?

Jeg fulgte engang en lav brummende lyd om natten ud i køkkenet til formoder jeg underboens køl og frys.

Har også kunnet høre kompressor fra vandpumper ved nærliggende byggeri om natten, hvor anden støj ikke overdøver.

Jeg var glad for, der var tale om forbigående fænomener.

6
14. juni 2022 kl. 06:04

at den målbare (!) lavfrekvente støj fra diverse kilder, som generer mange mennesker (her i blandt undertegnede) bliver blandet sammen med enkeltes angivelige "stemmehøring".

De to ting har intet med hinanden at goere, enig.

Ved måling af støj benyttes ofte(st) A-vejning hvor 20 Hz vægtes 50 dB lavere (!) end 1000 Hz, og hvor man slet ikke måler under 20 Hz. <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/A-weighting">https://en.wikipedia.org/wik…;
<p>

Ja, det er et forsoeg paa at kompensere for vores hoerelse, men det er sandelig kun en tilnaermelse. Og saa mener baade jeg og andre at det er en fejl at tro ens hoerelse ikke kan blive skadet bare fordi lyden ikke opfattes som "kraftig" - specielt ved hoeje frekvenser. Her reddes vi normalt af det faktum at daempningen i luft stiger for stigende frekvens. Og man maaler ikke under 20Hz da vores hoerelse ikke rigtig virker dernede - heldigvis for os

Disse lave frekvenser "foeles" mere end de hoeres.

I Danmark har vi ingen steder mere hverken naturligt mørke eller naturlig stilhed - det er vi nogle, som bemærker og savner. Men bland venligst ikke dette sammen med stemmehøring ! Dét jeg beskæftiger mig med er absolut målbart - bl.a. vha af mine Brüel og Kjær støjmålere.

Hvad bruger du som sensor "mikrofon"? Maaling af lavfrekvente akustiske boelger eller vibrationer er boevlet, det er min erfaring

ps. Jeg er absolut tilhænger af motorer, vindmøller osv, men synes ikke at dette berettiger til at se bort fra og benægte eventuelle støjgener eller støjkilders eksistens.

Det skal ikke benaegtes, men gener fra infralyd KAN ogsaa vaere psykisk eller fysisk betinget. I dette tilfaelde lyder skibsmotorer dog som et godt bud, her er vi vist i de en-cifrede frekvenser. Foeles det kun, eller dannes der harmoniske som saa rent faktisk opfattes af oeret ?

5
13. juni 2022 kl. 22:18

at den målbare (!) lavfrekvente støj fra diverse kilder, som generer mange mennesker (her i blandt undertegnede) bliver blandet sammen med enkeltes angivelige "stemmehøring".

Ved måling af støj benyttes ofte(st) A-vejning hvor 20 Hz vægtes 50 dB lavere (!) end 1000 Hz, og hvor man slet ikke måler under 20 Hz.https://en.wikipedia.org/wiki/A-weighting

Aalborg universitet valgte i 2014 at fyre den forsker, som arbejdede med måling af lavfrekvent støj under 20 Hz, mere om den historie kan læses her: https://www.information.dk/indland/2014/06/fyret-stoej-professor-valgt-blandt-200-forskere#comments-open

I Danmark har vi ingen steder mere hverken naturligt mørke eller naturlig stilhed - det er vi nogle, som bemærker og savner. Men bland venligst ikke dette sammen med stemmehøring ! Dét jeg beskæftiger mig med er absolut målbart - bl.a. vha af mine Brüel og Kjær støjmålere.

ps. Jeg er absolut tilhænger af motorer, vindmøller osv, men synes ikke at dette berettiger til at se bort fra og benægte eventuelle støjgener eller støjkilders eksistens.

3
13. juni 2022 kl. 20:30

Det er virkelig trist, at det er blevet et tabu at fortælle de plagede, at "lyden" sansynligvis opstår i deres eget indre øre som en art lavfrekvent pendant til tinitus. Det er et blandt mange stress symptomer. Læger kender intet til det, og det er aldrig undersøgt til bunds. Ålborg universitet, som har undersøgt mange klager kan næsten aldrig måle noget med deres følsomme udstyr. Og det er jo ikke så mærkeligt, for der er ingen ekstern lyd.

2
13. juni 2022 kl. 18:34

Er der ikke noget med Aalborg uni har en lydmåler, der kan måle lyd ved lave frekvenser? Måske målinger kan give ide om hvad der leverer støjen.

1
13. juni 2022 kl. 18:22

Enorme industrianlæg som moderne havne, bør flyttes VÆK fra de tættest bebyggede områder - og ikke udvides der.

Hvorfor skal atter tusinder af osende diesel-lastbiler ind forbi Aarhus centrum og gasse over 300.000 indbyggere? For ikke at tale om fragtskibene, der sejler på det endnu mere beskidte fuel olie. Og støjen og trafikken fra begge - hvorfor så tæt på Danmarks anden største by?

Den planlagte uvidelse af Aarhus havn er dybt tåbelig, men det er vel desværre hvad man får, når borgmesteren også er bestyrelsesformand for havnen trods den indlysende interessekonflikt.

https://www.dr.dk/nyheder/regionale/oestjylland/havn-vil-udvide-med-en-million-kvadratmeter-aarhus-mister-sin