Mystisk 400 år gammel supernovaeksplosion er nu opklaret

Efter årtiers debat i astronomiske kredse har et hold astronomer via detektivarbejde på højde med Sherlock Holmes' identificeret årsagen til en kraftig supernova, som man så eksplodere for 400 år siden.

Det er astronomen Bradley Schaefer fra Louisiana State University i USA, som sammen med nogle kolleger, bl.a. Ashley Pagnotta, har benyttet billeder fra ESA og Nasa Hubble-rumteleskopet til at identificere kilden til supernovaen SNR-0509-67.5.

Ud fra tidligere observationer med jordbaserede teleskoper og analyser af lysspektret ved astronomerne, at en supernova type-Ia har skabt resterne SNR-0509-67.5. De befinder sig 170.000 lysår fra Jorden i den Store Magellanske Sky.

Dette billede af type Ia-supernova-resterne SNR-0509-67.5 er sammensat af data fra Hubble- og Chandra-teleskoperne. (Foto: Nasa, ESA, and B. Schaefer and A. Pagnotta (Louisiana State University, Baton Rouge), CXC, SAO, the Hubble Heritage Team STScI/AURA, J. Hughes/Rutgers University) Illustration: Nasa, ESA, and B. Schaefer and A. Pagnotta Louisiana State University, Baton Rouge, CXC, SAO, the Hubble Heritage Team STScI/AURA, J. Hughes/Rutgers University

Normalt vil type-Ia-rester blive skabt, når en hvid dværgstjerne opsluger materialet fra en nærliggende stjerne og til sidst eksploderer ved en af de kraftigste eksplosioner i universet.

Astronomerne kunne dog ikke finde resterne af den almindelige stjerne og konkluderede, at der måtte være fundet noget andet sted. En anden mulig forklaring kunne være sammenstødet mellem to hvide dværgstjerner.

Læs også: Bue af røntgenstråling bringer astronomer nærmere opklaring af supernovagåde

»Vi vidste, at Hubble-rumteleskopet havde den nødvendige følsomhed til at kunne se selv de svageste rester fra to hvide dværgstjerner, som kunne være årsagen til eksplosionen,« siger Bradley Schaefer i en pressemeddelelse.

»Logikken, vi benyttede, er den samme, som fra det berømte Sherlock Holmes-citat: Når du har elimineret alt det umulige, så må det som er tilbage, ligegyldigt hvor usandsynligt, være sandheden,« siger han.

Undersøgelserne med Hubble viste, at det centrale område i supernovaen var fuldstændig blotlagt for stjerner helt ned til de allersvageste, som Hubble kan se.

For SNR-0509-67.5 viste den eneste, men meget usandsynlige, forklaring sig at være, at eksplosionen skyldtes to hvide dværgstjerner, som kredser tættere og tættere omkring hinanden og til sidst stødte sammen og eksploderede.

Sådanne eksplosioner er nogle af de mest voldsomme i universet, og der skabes enorme energimængder sammen med et så kraftigt lys, at det er klarere end lyset fra en hel galakse.

Resultaterne er blevet offentliggjort på American Astronomical Societys årsmøde i Austin, Texas, og den videnskabelige artikel er offentliggjort i det seneste nummer af tidskriftet Nature.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Nasa
Artikel fra space.com