Mystik om tange ved Vestkysten: Ingen kender årsag til store PFAS-forureninger

Plus19. januar kl. 05:1014
Mystik om tange ved Vestkysten: Ingen kender årsag til store PFAS-forureninger
Der er markant højere PFAS-forurening ved Nissum Fjord og Thorsminde end ved resten af kysterne Illustration: Finn Gade/Den Store Danske.
Hele den danske vestkyst er forurenet med PFAS, men særligt ét lille område skiller sig markant ud.
Artiklen er ældre end 30 dage

I en netop offentliggjort PFAS-undersøgelse af arealer ud til de vestvendte kyster i hele landet skiller særligt ét område sig ud.

På den lille tange, der adskiller Nissum Fjord fra Vesterhavet, er der nemlig fundet forekomster af PFAS, som alle er markant højere end i resten af landet.

I det overfladevand, der befinder sig i søerne på tangen, er der konstateret PFAS-værdier på helt op til 1.600 ng/l.

Det er næsten dobbelt så meget som landets næsthøjeste måling, der også stammer fra tangen ved Nissum Fjord.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
21. januar kl. 16:40

Ja, jeg tænker at tanken om at skummet afleveres i læsiden er det bedste bud. Jeg har lige kørt på Torsmindetangen, og det er virkelig påfaldende, så højt havdiget er lige på dette sted, hvor målingerne er foretaget!

13
21. januar kl. 13:15

Ideen må være, at undersøgelserne har været en generel screening. Det bør så følges op af mere prøvning hvor tampen brænder. For tit får vi et spørgsmål bakket op med mangelfuld dækning af associerede data. På kortet skal man have briller på, for at se i detalje, hvor forureningerne er opstået, og det er ikke reelt muligt at associere dem med lokale forhold/afvigelser. Jeg har bemærket, at læ fra høfterne kan akkumulere havskummet. Er det noget der bliver taget højde for? Selve havneanlæget ved Thorsminde kunne være sådan et skum-læ og måske påvirke søernes indhold i nærheden. Skum og finpartikulært materiale i vandet kan rimeligvis forventes at have forskellige ruter, hvor partikel-materialet der følger tidevands-indstrømningen til fjorden og aflejres der. Jeg har ingen idé om størrelsesorden. Hvis havvandet udenfor, til begge sider, har forhøjede værdier er der god grund til nærmere undersøgelser. Kan hav-målingerne være vejr-afhængige .. jeg tænker på PFAS'er påhæftet fin-partikulært materiale og dét igen påvirket af vandets agitation af vejer og vind.

11
19. januar kl. 13:10

jf. Niras' med fleres konceptuelle model https://www.niras.dk/indsigt/pfas-i-havet-en-kilde-til-forurening-paa-landjorden/.

Sker der en opkoncentrering på 10.000-100.000 i havskum i forhold til vandfasen, så handler det måske mere om 'punktkilder' til lokal intensivering af skumdannelse, altså en hvilken som helst særlig ophobning af organisk stof (alge og planktonopblomstring, humusstoffer fra landbrug, udledt spildevand, lokale oliespild) https://en.wikipedia.org/wiki/Sea_foam.

De generelt let hævede PFAS baggrundsniveauer i havvandet og sandet - som de af Niras oplyste fra under 1 til 6-7 ng /l havvand og på 0,1- 1,5 µg/kg (4 PFAS'er) i strandsandet kan hjulpet af skum så selv kreere flere af nye havnære hotspots. Fx må rystning af 1 kg strandsand med de målte niveauer PFAS i rent vand efterfulgt at skumning give ..(?) Hvilket ikke forklejner betydningen af de fortsatte formodede nytilførsel fra landværts punktkilder.

Noget af en opgave for den nye miljøminister og co.

10
19. januar kl. 12:21

Spørgsmål: hvad er det egentlig man måler på ? Er det sønderdelte materialer (som mikroplast), hvad er det helt konkret ? Det er jo næppe stofferne i "fri form" ?

Det synes at være enkeltstofferne i vandig opløsning. Kan se at ALS tilbyder en stribe analysepakker baseret på LC-MS (liquid chromatografi, masse spektrometri) med op til 32 forskellige PFAS'erhttps://www.alsglobal.dk/search-analysis?provtyp=0&provtyp2=0&analystyp=0&analystyp2=0&gcs_str=PFAS

9
19. januar kl. 11:13

Det er der forhåbentlig kemikere der kan svare på, men jeg tænker at de forskellige spredningsveje fører til forskellige repræsentationer af flourstofferne. Idet stofferne formodes at overleve temperaturerne i almindelige forbrændingsanlæg, må de blive ført ud med røgen og derfra henfalde til omgivelserne i et større område. Så er der brandslukningspladserne, hvorfra det frigives til miljøet. Der sker en opkoncentration i slam fra rensninganlæg, som bringes ud på markerne som gødning, hvorfra stofferne igen indgår i kredsløbet ved optagelse i planter. Så er der det der udledes til vandløb og havet med spildevand og endelig formodes sprøjtemidler også at være en kilde til PFAS forurening af miljøet. Det er i det hele taget et meget komplekst emne.

8
19. januar kl. 10:53

PFAS er en gruppe stoffer anvendt i en lang række forskellige materialer, hvilket man kan læse om på Wikipedia efter behov.

Spørgsmål: hvad er det egentlig man måler på ? Er det sønderdelte materialer (som mikroplast), hvad er det helt konkret ? Det er jo næppe stofferne i "fri form" ?

7
19. januar kl. 10:20

Skulle man udover indblæst havskum se efter lokal punktkilde , kunne et bud fx være Thorsminde rensningsanlæg(?), der ligger på N-spidsen af den sydlige tange ved indløbet, alternativt andre virksomheder i Thorsminde. I perioder må der ske opstuvning og indstrømning til fjorden. Nogle af indsøerne har direkte forbindelse til fjorden, ad nederste foto på https://thorsminde.dk/havn/ .

Mht. mulig transport af PFAS langs vestkysten; den overordnede havstrøm er ganske rigtigt fra syd mod nord, svarende til at den generelle havstrøm i nordsøen er mod uret. Men den overordnede materialestrøm går tilsyneladende den anden vej (pga. understrømme?).... Fra en tidl. Ing debatkronik:

"..På strækningen mellem Nymindegab og Thyborøn eroderer og transporterer havet ifølge figuren ca. 3,5 mio. m3 sand om året. Af denne sedimentmængde strømmer 2,3 mio. m3 mod syd, hvoraf det meste aflejres dels i Nordsøen, og dels på kysten nord for Skallingen,.." https://ing.dk/artikel/kronik-sandfodring-som-kystsikring-bygger-paa-fejlagtigt-dogme-181542 Dertil kommer sandsugning, sandfodring og klapninger. Kan være relevant, hvis PFAS forureninger ikke kun findes i havets overflade og havskum, men også pletvist er gemt i bundmateriale (blot for at bidrage til forvirringen :-)

6
19. januar kl. 09:42

Kunne man forestille sig, at der ligger et skibsvrag tæt på Thorsminde og der evt. er noget i lasten, som giver anledning til denne forureningskilde?

Hvor masiv skal forureningskilden være for at de målte koncentrationer er til stede? Da strømmen driver nordpå, kan man da forestille sig, at en evt. punktforurening ved Thorsminde er kilden (eller én af dem) til de andre målinger videre op langs Vestkysten? Og endelig vil jeg høre, om man har foretaget målinger af havvand ude på havet eks. 100 meter og 500 meter ude, dvs. af andet end havskum på stranden?

3
19. januar kl. 07:40

FMC (Cheminova) ligger Nord for Nissum Fjord, som der også står i artiklen.

"På trods af, at der er målt udledninger af PFAS fra kemikaliefabrikken FMC, der ligger omkring 30 kilometer nordpå, understøtter havstrømningerne ikke denne tese."

2
19. januar kl. 07:37

Det er ved Nissum Fjord, de høje niveauer er fundet - ikke nord på ved Thyborøn