Mystik om svajende skorsten på Horsens Havn
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Mystik om svajende skorsten på Horsens Havn

Politiet har tidligere på dagen afspærret havnen i Horsens efter en næsten 90 meter høj stålskorsten svajede faretruende i flere timer.

Ifølge jp.dk mener politiet ikke længere, at der er overhængende for at skorstenen vil vælte.

Stålskorstenen er leveret af Steelcon A/S i Esbjerg, der har haft eksperter ude for at inspicere den svajende skorsten. I første omgang mistænkte myndighederne, at vindforholdene kunne påvirke skorstenen, men det afviser Steelcon.

Læs også: Svajende skorsten på Horsens Havn

»Vi ved reelt intet som helst om årsagen. Jeg kan bare konstatere, at den står og svajer. Og det vil vi gøre, hvad vi kan for at stoppe. Derfor har vi tilkaldt eksperter fra det firma, der byggede skorstenen i 2000,« siger adm. dir. i Steelcon, Knud Skovgaard, til jp.dk.

Skorstenen er opført for 10 år siden.

Og selv om afspærringen omkring de 10 år gamle skorsten er fjernet, vil Steelcon dog ikke udelukke, at den kan kollapse.

»Jeg kan selvfølgelig ikke give en 100 procents garanti. Og her på Steelcon A/S i Esbjerg krydser vi da fingre for, at der ikke sker noget. Men umiddelbart vil jeg ikke tro, at faren er så stor. Sådan en skorsten er bygget til at kunne klare mange tusinde svingninger, så hvis det ellers ikke er sket så mange gange før, skulle den nok kunne holde,« siger Knud Skovgård til jp.dk.

Selskabet arbejder nu på at stabilisere skorstenen.

»En montør kravler op i skorstenen og monterer en wire i toppen med et blylod på 80-100 kg. Wiren fastgøres længere nede. Det skulle være nok til at stabilisere den høje skorsten,« siger Knud Skovgård til jp.dk.
Skorstenen gik i svingninger omkring klokken 8 og svingningerne aftog ved 11-tiden.

Dokumentation

jp.dk: Video: Se 86 meter høj skorsten svaje

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er vist velkendt, at ved en given - og meget konstant - vindhastighed vil der afsnøres hvirvler fra bagkanten af en cylindrisk genstand. Falder denne frekvens for hvirvlens afløsningsfrekvens sammen med egenfrekvensen for skorstenens mekaniske ditto, vil systemet kunne gå i sving. Det er lig det, som skete ved Tacoma, som korrekt beskrevet af Steffen S. Fænomenet er i øvrigt ikke ukendt for parcelhusejere med egen flagstang.

ten

 • 0
 • 0

Skete det samme ikke endgang med en stål skorsten på kolding sygehus eller var det roskilde hospital ?

Det var også noget med specielle vindforhold.

@johnny

 • 0
 • 0

Fænomenet, at master og skorstene kan gå i svingninger sker mærkeligt nok ved lave temperaturer 0 - 10 grader og svag vind. Det er set på TV-master og specielt deres barduner, og ser ganske rigtigt farligt ud. For at afværge dette er f.eks. TV-masternes topantenner forsynet med en skruegang udvendigt, en såkaldt scruton. Det er mange stålskorstene også, men altså ikke den i Horsens. En fast vægt i toppen hjælper ikke, men kan tvært imod forøge risikoen. Skal det hjælpe, skal vægten ophænges i et dæmpet bevægeligt ophæng. På tysk: en "tilger".

 • 0
 • 0

Som sikkerhedsrådgiver ville jeg aldrig tillade at en medarbejder skulle udsættes for den fare det er at klatre op i en skorsten, der kan bryde sammen.

Især ikke når firmet ikke engang kender årsagen til svingningerne - og derfor heller ikke konsekvenserne.

MVH
Jan - der arbejder med sikkerhed

 • 0
 • 0

Det er et af de fineste eksempler jeg længe har set på en resonanssvingning ved hvirvelafløsning (uanset hvad leverandøren siger)!

At det måske sjældent ses på netop denne skorsten kan skyldes det vejr, vi har lige nu: Næsten laminar strømning (meget lav turbulensintensitet) og lav vindhastighed. Dette kan opstå ved inversionslag i atmosfæren, som vi (måske?) netop har i disse dage, hvor der falder isslag!

Leverandøren er velkommen til at kontakte mig, og det kan kureres! Men gør man ikke noget, ender det med, at den falder ned (forhåbentlig i den rigtige retning?).

Lav hurtigt en midlertidig fortøjning af toppen (barduner)!

 • 0
 • 0

Ligesom man kan kreditere Asterix og Obelix for noget med Rom og Romere, da kan jeg måske kreditere tegneren til "Vakse viggo" for et eksempel på en bro i svingninger, en computersimulering hos firmaet "Skærv og Knudsen", Viggo's tekniske forstyrrelse. Mangler dog link hertil, tegneserie heftet altså ____

 • 0
 • 0

Nej, men nu har folk der arbejder med sikkerhed det også med selv at gå i selvsving ;-) Kender det kun alt for godt fra min egen arbejdsplads.
Når nu den har holdt til de store udsving (og ellers er faldet til ro igen), mon så ikke også den kan holde til en mand der kravler op i den?

Mvh Ricky Rølle

 • 0
 • 0

Ja, konstruktionen har et for lavt Scruton tal.

Skorstenen er forsynet med en svingningsdæmper, men mit gæt er at den ikke er i funktion længere, og konstruktionens egendæmpning er så lav (medfører lavt scruton tal), at så store udbøjninger ses som følge af hvirvelafløsning.

Samme skete for Horsens Forbrændingsanstalt 100 meter høje skorsten for flere år siden.

De samme eksperter var her også her ude for at fixe svingningsdæmperen.

 • 0
 • 0

Narhvalen er som de fleste sikkert allerede ved det eneste pattedyr i verden der ikke har spejlvendte parralel organer... de snoede tænder drejer samme vej på begge tandsæt, måske netop for ikke at ophæve hinandens virkning.

Det er sikkert nyttigt når der i de hjemlige farvande er op til 16 meters forskel i tidevandet (+/- 8 meter) i de smalle stræder og sunde.

Arkitekten Santiago Calatrava m.fl. bruger samme princip i deres 'Twisting towers', måske netop for at undgå svingninger og turbulensstøj

 • 0
 • 0

Jeg har selv været vidne til dette fænomen.
Jeg var i Halmstad Sverige og cementstabilisere gulvet i et nyt Biltema lager (45.000m2) marts 2008, en ny skorsten på varmeværket i Halmstad begyndte at svinge faretruende og da skorstenen gyngede 4/5 meter i toppen valgte man at afspærre i radius 100 meter a fare for nedstyrtning.
Årsagen var vindretningen kombineret med bygninger i nærheden, løsningen blev en forlængelse af den udvendige spiral på skorstenen, det skulle dæmpe eller spolerer muligheden for denne resonans/ selvsving.

Christian Møller

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten