Mystik om ildkugle løst: Meteoritrester fundet ... 23 år efter
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Mystik om ildkugle løst: Meteoritrester fundet ... 23 år efter

Tjekkiske astronomer har løst et 23 år gammelt mysterium. De har nemlig fundet meteoritter, der stammer fra en meteor, der viste sig som en stor ildkugle over Tjekkiet 7. maj 1991 kl. 23.03.

Ildkuglen, der blev kendt som Benešov-boliden, blev fotograferet af automatiske kameraer, der var stillet op i et netværk kaldet European Fireball Network. Det blev oprettet i 1959 og består i dag af 34 kameraer, der overvåger himlen over Tyskland, Tjekkiet, Belgien, Luxembourg, Schweiz og Østrig.

Sådan så ildkuglen over Tjekkiet ud set gennem et fiskeøjeobjektiv. Billedet er taget med et automatisk kamera monteret ved Ondřejov-observatoriet 35 km sydøst for Prag. (Foto: Spurný et al.) Illustration: Spurny

Ud fra billederne og andre observationer har meteoritjægere i flere omgange forsøgt at finde ud af, hvor de skulle lede efter meteoritter, men først nu er det altså lykkedes at finde meteoritterne.

Læs også: Nye beregninger: Vi undervurderer faren for nedslag af små asteroider

Astronomerne startede helt forfra med analysen af de mange data fra 1991, og de fandt ud af, at man tidligere havde ledt det forkerte sted, fremgår det af en artikel i Astronomy & Astrophysics.

Det område, hvor det var mest sandsynligt at finde rester efter meteoren, skulle flyttes 330 meter. Og da astronomerne gik på jagt med metaldetektor det nye sted, var der gevinst. De fandt fire små fragmenter, som tilsammen vejer 11,63 gram.

Ved hjælp af metaldetektor fandt astronomerne først disse tre meteoritter. Senere dukkede en fjerde op. (Foto: Spurný et al.) Illustration: Spurny

Fundet er bemærkelsesværdigt, fordi meteoritterne blev fundet så lang tid efter, at ildkuglen blev observeret, men også fordi de fire fragmenter, som med meget høj sandsynlighed stammer fra den samme meteorsten, er ret forskellige.

Forskerne mener, at de må stamme fra en asteroide sammensat af flere forskellige slags mineraler, måske som følge af sammenstød med andre asteroider i asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten