Mysterium opklaret: Gådefulde signaler stammede fra mikroovn

15. april 2015 kl. 14:5411
Mysterium opklaret: Gådefulde signaler stammede fra mikroovn
Illustration: Ian Sutton.
46 såkaldte perytoner er siden 1998 observeret af Parkes-teleskopet i Australien. Oprindelsen har været uklar, men nu har astronomerne sporet en række af dem til frokoststuen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Parkes-teleskopet i New South Wales, Australien, har gennem årtier hjulpet rummissioner med modtagelse af radiosignaler langvejs fra. Men af og til er der dukket overraskelser op, som stadig undrer astronomerne.

I sidste uge skrev Ingeniøren om opdagelsen af en række Fast Radio Bursts (FRB), som er energirige udbrud af radiobølger med en varighed på få sekunder. Flere medier spekulerede på, om signalerne kom fra væsener i det ydre rum, hvilket forskerne afviste. Stadig ved de dog ikke, hvor signalerne kommer fra.

I familie med FRB finder vi perytonerne, som ligeledes er kortvarige udbrud af radiobølger. Typisk varer de 250 ms, og de er blevet observeret i frekvensområdet omkring 1,4 GHz.

Det kan være svært at skelne perytonerne fra FRB, men forskerne har noteret sig nogle forskelle. Blandt andet ser perytoner ud til udelukkende at vise sig i dagtimerne, og fortrinsvis inden for kontortid, hvilket øger sandsynligheden for, at der er tale om signaler, der stammer fra elektriske apparater på Jorden. FRB’erne opstår mere tilfældigt, og forskerne regner stadigvæk med, at de stammer fra kilder længere væk.

De blå søjler er Fast Radio Bursts, mens de røde er perytoner. Her ser vi, at perytonerne opstår i dagtimerne, mens FRB kommer mere tilfældigt. Illustration: E. Petroff et al..

Alligevel har perytonerne været et mysterium, siden de første blev observeret i 1998. Samlet set er 46 perytoner blevet observeret via Parkes-teleskopet, alene tre i januar 2015, så endnu en gang satte forskerne sig for at undersøge, hvad der mon foregik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Radioastronomer opdager ny form for signaler af ukendt oprindelse

At signalerne var sædvanlig radiostøj, blev udelukket. Grunden er blandt andet, at perytonernes frekvens er faldende i løbet af ’burstet’ og ikke konstant, hvilket får dem til at minde om FRB’er.

Forskerne konstaterede desuden, at de fundne signaler havde identiske Dispersion Measures (DM), det vil sige samme forskel i ankomsttid mellem radiobølger med den højeste og den laveste frekvens, hvilket øgede formodningen om, at kilden befandt sig på et permanent sted i nærheden.

Måleudstyret har tidligere kun kunnet optage signaler over en båndvidde på 400 MHz, centreret omkring 1382 MHz, mens en ny modtager fra december 2014 har lyttet efter støj i området 402 MHz til 3 GHz.

Her ser vi tid/frekvensstrukturen for de tre perytoner, der blev fundet i januar 2015. Her ser vi deres 'frekvens-sweep'. Illustration: E. Petroff et al..

Den nye monitor registrerede emissioner i frekvensområdet 2,3-2,5 GHz i samme tidsrum, som 1,4 GHz-perytonet blev opdaget. Derfor kunne forskerne forbinde de to hændelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Astronomer klar til at sende beskeder til rumvæsner

Denne opdagelse blev dobbelttjekket på ATCA-observatoriet 400 km nord for Parkes, som har samme monitor. Og de kunne bekræfte modtagelsen i forbindelse med første registrerede peryton, men ikke de to efterfølgende. Derfor blev første sammenfald set som et tilfælde.

Derefter var det egentlig blot at undersøge, hvilke radiobølger der bliver sendt ud i frekvensområdet 2,3-2,5 GHz, og her befinder sig hovedsageligt broadcast-udstyr og medicinsk udstyr, men altså også mikrobølgeovne. Derfor gik forskerne ud fra, at der måtte være tale om noget elektrisk udstyr i nærheden, som måske havde en defekt strømforsyning, så det udsendte disse små opstød i området 1,4 GHz.

Efter at have gransket data fandt de masser af støj i området 2,3-2,4 GHz, fortrinsvis i dagtimerne mellem 9 og 17, og efter at have kigget nærmere på mikrobølgeovnen i frokoststuen kunne de konstatere, at tid og frekvens matchede.

Derpå gik kampen ind for at prøve at genskabe scenariet i områdets 27 år gamle mikrobølgeovne. Forskerne fandt efter at have opvarmet adskillige krus vand ud af, at når teleskopet pegede direkte mod ovnene, og disse blev åbnet, før de selv slog fra på timeren, så sprang der rent faktisk perytoner ud med de tidligere observerede egenskaber.

Signalerne fra RFI-monitoreren på både Parkes og ATCA-observatoriet viser, at den første af de tre perytoner blev set begge steder. Dette blev dog set som et tilfælde. Illustration: E. Petroff et al..

Derfor regner forskerne nu med, at det er ovnenes magnetroner, den er skyld i hændelserne – også dem, der blev observeret for 17 år siden. Og eftersom det er sket over flere år, regner de ikke med, at der er tale om defekte ovne, men om, at det er en ’medfødt’ egenskab, når magnetronerne slår fra, i hvert fald på netop de mikrobølgeovne fra Matsushita, som de har testet.

Læs også: Mystiske svingninger i magnetfelt: Komet synger for Rosetta

Dog er der stadig et par ting, der undrer forskerne. For perytonerne, om end de er ganske kortvarige, er stadig noget længere end den tid, der burde gå, før ovnen slår fra. Derfor regner de med, at ovnene simpelthen må være slidte, og at slitage i magnetronernes hulrum, gør, at der dannes lysbuer, som producerer disse små opstød.

Forskerne er dog ret sikre på, at mikroovnene ikke forårsager de mystiske FRB’er, så de leder stadigvæk videre.

Resultaterne er blevet offentliggjort på arXiv, og kan læses her.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
16. april 2015 kl. 11:56

phone home

10
16. april 2015 kl. 11:54

Er vi ind over noget Ron Hubbart nu?

9
16. april 2015 kl. 11:50

Både og vil jeg næsten sige. Konspirationsteorier har en evne til at trække hårdt i visse typer der er mere end normalt disponerede for at lade sig påvirke af dem, med nogle ofte ret radikale budskaber og spredning af samme, som følge heraf.

8
16. april 2015 kl. 09:59

Min bekymring er nu, hvor mange der ikke vil godtage denne historie

Er det ikke lige meget?

Hvis disse "mange" er glade for mysterier og historier om "aliens" giver dem noget som de synes er spändende at diskutere over grillen med lidt vin til. Det vel ikke noget man skal "bekymre" sig om, det er da hyggeligt nok og det holder hjernen fleksibel at blive udsat for underlige ting - det er (vel) derfor vi også oplever kunst eller hörer jazz.

Selv seriöse videnskabsmänd diskuterer ting som hvordan man kan bygge FTL-drives og anti-tyngde uden at knäkke for meget fysik ...

7
16. april 2015 kl. 08:53

Ville det ikke være en mere underholdende fortolkning at antage, at rumvæsenerne derude benytter samme type mikroovne, og at det er derfra perytonerne kommer?

6
16. april 2015 kl. 08:49

Min bekymring er nu, hvor mange der ikke vil godtage denne historie - og fortsat tro at marsmænd sender os "morsesignaler"

Jeg bevæger mig i den anden retning - jeg har meget svært ved at tro på konspirationsteorier, og dette støtter mig kun

5
16. april 2015 kl. 01:03

Det er en meget sød historie, som gerne må erindres i fremtiden.

Jeg har selv haft en kombinationsovn fra Matsushita under navnet Panasonic, som er et af koncernens varemærker. Min egen kombi-ovn var meget klog og kunne alverdens ting, inkl. at stege flæskesteg med sprød sværd. Den kunne dog desværre ikke vaske op. Efter rundt regnet 10 års lykkeligt samliv døde den aldeles uvarslet. Forsøget på obduktion lykkedes for så vidt, men det var umuligt at fastslå dødsårsagen.

Tilbage til virkeligheden. Historien er et pragtfuldt lærestykke i hvordan simple dagligdags foreteelser kan influere på videnskabelige undersøgelser og målinger.

4
15. april 2015 kl. 22:03

Tilbage i 90erne var CERN også plaget af specielle signaler i deres systemer. Det viste sig at stamme fra de forbipasserende TGV tog.

"The Influence of Train Leakage Currents on the LEP Dipole".

https://www.google.dk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=18&ved=0CFcQFjAHOAo&url=ftp%3A%2F%2Fftp.desy.de%2Fpub%2Fpreprints%2Fcern%2Fsl%2Fsl97-047.ps.gz&ei=PMIuVZneIIa2sQH1voPoDw&usg=AFQjCNHirBXrxElbAvJdNC-klFcDPEmTKQ&sig2=nza2lXZvMuoL_xKmY6ii4A&bvm=bv.90790515,d.bGg&cad=rja

3
15. april 2015 kl. 20:33

Det er ikke første gang, at en mikrobølgeovn har snydt astronomerne. Mikrobølgeovne sender tæt på frekvenserne som de detekterer, og deres "tænd-sluk" frekvenser, minder tydeligt om intelligent liv.

2
15. april 2015 kl. 16:57

Ja, sådan en mikroovn er ikke helt uden evner i vores dage!

1
15. april 2015 kl. 16:44

De har altså opdaget intelligent liv i frokoststuen. Det er da altid noget.