Mysteriet om Jordens indre: Planetens kerne vokser skævt

15. juni 2021 kl. 12:0022
Mysteriet om Jordens indre: Planetens kerne vokser skævt
Illustration: Bigstock/MrVettore.
Jordens hårde indre kerne vokser skævt. Det kan være en forklaring på, at seismiske bølger passerer gennem Jorden hurtigere ved Nord- og Sydpolen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Igennem årtier har videnskabsfolk undret sig over, at de seismiske bølger fra jordskælv passerer gennem Jorden hurtige ved Nord- og Sydpolen end omkring Ækvator. Et nyt forskningsprojekt, publiceret i Nature Geoscience, kommer nu med en mulig forklaring; Jordens indre kerne vokser simpelthen skævt.

Det skriver mediet Space.

Jordens indre kerne vokser konstant - omkring en millimeter om året. Det sker fordi der dannes jern-krystaller af den flydende ydre kerne der omkranser den hårde indre kerne

»Hvert lag inden i Jorden bliver påvirket af lagene over det og påvirker lagene under. Den indre kerne fryser langsomt ud af den flydende ydre kerne omkring den. Det minder om en rullende snebold, der hele tiden får nye lag,« fortæller Daniel Frost, som er seismolog ved Berkeley Universitet, og hovedforfatter til studiet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud fra de tilgængelige data har forskerne lavet en computersimulation af, hvordan Jordens kerne er vokset gennem de sidste milliarder af år. Modellen viser, at jernkrystallerne i højere grad bliver dannet i den østlige del af kernen end i den vestlige.

For at skabe balance skubber tyngdekraften de nye krystaller fra den østlige side mod den vestlige. Krystallerne ender med at klumpe sig sammen på den sydlige-nordlige akse i en gitterformet struktur.

Ifølge forskerne er det denne struktur, der er med til at lede de seismiske bølger hurtigere mellem Nord- og Sydpolen.

Ny viden giver ny undren

Det store spørgsmål er selvfølgelig, hvad der er årsagen til den skæve vækst. Ifølge forskerne er man nødt til at se på de andre lag under Jordens overflade for at finde svaret på det spørgsmål

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Den flydende ydre kerne bliver nedkølet af den kappe der er omkring den. Så for at forstå, hvorfor den indre kerne vokser hurtigere i den ene side, bliver vi nødt til at forstå hvorfor kappen omkring den flydende kerne er køligere i den ene side end i den anden,« siger Daniel Frost.

Forskeren peger selv på, at nedkølingen kan skyldes de tektoniske plader. Når én af de køligere tektonisk plader dykker under en anden plade, synker den nemlig ned og køler kappen omkring den ydre kerne.

Daniel Frost peger dog på, at de stadig debatteres om denne nedkøling kan nå helt ind til den indre kerne, eller om der er andre årsager til den skæve vækst.

Nye undersøgelser på vej

Forskernes fund giver også anledning til et andet mysterium. Jordens magnetfelt får nemlig sin kraft når det flydende jern i den ydre kerne bevæger sig. Bevægelserne i det flydende jern kommer fra nedkølingen i den faste indre kerne. Men hvis den indre kerne køler hurtigere i den østlige side, så vil den østlige del af den ydre kerne også bevæge sig mindre.

»Spørgsmålet er, om denne forandring ændrer på styrken i det magnetiske felt«, siger Daniel Frost.

Meget er altså endnu uklart, men forskeren fortæller, at han allerede er gået i gang med endnu et studie, der skal undersøge, om Jordens magnetfelt bliver påvirket, når kernen vokser skævt.

22 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
18. juni 2021 kl. 14:53

Det gør den måske fordi månen trækker i den. Men det kunne vel måles ved at se i hvilken retning kærneskævheden hælder til.

Uden at vide det, kan det vel tænkes, at da månen fjerner sig fra jorden, bliver månen måske lidt tungere hver år, og det gør jorden jo også, men det er måske lidt i månens favør...?

21
18. juni 2021 kl. 14:22

Jorden og Månen fjerner sig fra hinanden. Det bør vel medregnes når man ser på spørgsmålet om Månens indvirkning?

20
18. juni 2021 kl. 10:26

Der siger du selv de forløsende ord, og derfor har Ganymedes ingen "pind at stikke med".

Jupiters indflydelse og tiltrækningskraft på Ganymedes er væsentlig større end den kraft der er mellem Jorden og Månen. Denne kraft vrider og drejer Ganymedes i alle mulige retninger, hvilket opvarmer dens indre, og som har lignende påvirkning af de andre måner omkring Jupiter.

Blot ved at sammenligne Jordens størrelse med Jupiters, burde det være indlysende for enhver, at jupiters måner generelt er udsat for meget store påvirkninger, der er uden sammenligning med de påvirkninger, der kan opstå mellem Jorden og Månen.

19
17. juni 2021 kl. 12:58

Vi har månen, der er stærk nok til at vi har tidevand og påvirker jorden. Månen er påvirket så meget at vi kun ser den ene side af månen. Så måske er det ikke som mellem Jupiter og Ganymedes men effekten er der, omend lille. Der er givet mange effekter der påvirker jordkernen.

18
17. juni 2021 kl. 08:43

Månen Ganymedes er så tæt på Jupiter, at den udsættes for meget store tidevandskræfter, så store, at undergrunden bevæger sig ligesom vand, og skaber enorm varme.

Derfor forsvinder den pind...

15
16. juni 2021 kl. 15:30

Jorden er en større planet end Mars og derfor længere tid om at køle ned + radioaktivt henfald der 'holder gryden i kog'.

13
16. juni 2021 kl. 12:20

Ja, radioaktive henfald skaber hele tiden varme. Ikke meget men nok til at “holde gryden i kog”.

12
16. juni 2021 kl. 10:14

Jorden har nok lige præcis den størrelse, hvor dens egenvægt holder trykket så højt inde i kærnen, at den kan holde gang i smelteprocesses i lavaen, i godt samarbejde med tunge atomarer processer.

11
16. juni 2021 kl. 10:07

Hvad er egentlig årsagen til, at Jordens indre ikke forlængst er størknet og afkølet, ligesom f.eks på Mars? Er der kræfter, der holder "gryden i kog"?

10
16. juni 2021 kl. 08:44

Spørgsmålet kunne være, om dette vokseværk er af nyere dato, eller omn det altid har forekommet. For tiden rejser den magnetiske nordpol for fuld kraft fra Canada til Sibirien. og det vil måske vise sig, at det har noget med skævvridningen ag vokseværket at gøre. Desuden ændre jorden vinkelplan i forhold til solen med 23 grader over små 27.000 år, og lur mig, hvis ikke det har indflydelse sammen med mange andre forhold, som tidevand, temperaturændringer, skydannelser, solindstråling o.m.m.

9
16. juni 2021 kl. 08:20

Jeg ville have gættet på, at Jordens rotation var den mest oplagte forklaring på, at kernen er mest tilbøjelig til at vokse langs rotationsaksen. Ikke at jeg kan redegøre for årsagen. Måske kan tidevandskræfter også have noget at sige.

8
16. juni 2021 kl. 04:21

Spiller tyngdekraften en rolle ? Hvis ja, hvilken ?

5
15. juni 2021 kl. 20:25
  • eller måske skyldes det bare, at Jorden modtager mindre solvarme på Nordpolen og Sydpolen end omkring ækvator ? Det forekommer vel meget logisk, at den udfrosne kerne i midten vokser mest på de punkter hvor Kloden varmes mindst op udefra verdensrummet.
  • men alt kan jo problematiseres.
4
15. juni 2021 kl. 18:18

Vokser omkring Java/Timor læste jeg et sted og så modsat under Amazonas

3
15. juni 2021 kl. 16:53

På den tid pplanetsystemet var under dannelse, Jorden medregnet, omfattede en del af processen nok at mindre protoplaneter koliderede. Kunne der være spor af disse protoplaneter og kollisioner, i form af anomalier?

2
15. juni 2021 kl. 14:35

90 grader østlig, nær ækvator? Jeg gætter. Et eller andet sted omkring Det Indiske Ocean. Er der ikke en eller anden anomali der?

1
15. juni 2021 kl. 13:11

Hvor på jordkloden findes den, helt specifikt? Under østpolen?