Myndigheder trækker ventilationsadvarsel tilbage

6. april 2020 kl. 11:37
Myndigheder trækker ventilationsadvarsel tilbage
Illustration: Alfa Studio/Bigstockphoto.com.
Statens Serum Institut mener ikke, der er risiko for luftbåren coronasmitte. Derfor trækker Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen en kun én uge gammel anbefaling tilbage om at slukke for visse typer ventilationsanlæg under epidemien
Artiklen er ældre end 30 dage

I tirsdags sendte Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen (TBBST) en anbefaling ud til flere aktører i ejendoms- og byggebranchen: Sluk for ventilationsanlæg, hvor udblæsningsluft fra ét lokale, kan sprede sig til andre lokaler.

»Har man et ventilationsanlæg, hvor udsugningsluften kan blive blandet med indblæsningsluften – eksempelvis ved brug af recirkulation – kan der ske smittespredning mellem forskellige etager og forskellige rum. Derfor bør man holde den type anlæg slukket i denne periode,« sagde chefkonsulent i TBBST, Niels Bruus Varming.

Læs også: Myndigheder til bygningsejere: Sluk for recirkulerende ventilation

Men nu styrelsen tilbagekaldt sin anbefaling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Statens Serum Institut (SSI) har oplyst, at Danmark og andre lande ikke anser smitten som luftbåren, og derfor ikke mener, at der er grund til at stoppe eller ændre på ventilationen, heller ikke selv om der er recirkulation evt. med brug af rotorvekslere,« står der i tilbagekaldelsen.

WHO: Ingen beviser for luftbåren smitte

Dermed er SSI på linje med WHO I en opdatering udsendt 29. marts skriver, at luftbåren smitte er mulig i særlige situationer, hvor der dannes mange aerosoler – eksempelvis når en patient skal intuberes, ventileres, have undersøgt lungerne, eller indtage medicin via en forstøver, men at der endnu ikke bevis for, at den type coronavirus, der plager verden nu, kan sprede sig via luften.

Men omvendt er der heller ikke beviser for, at den ikke kan. Derfor anbefaler WHO, at man laver flere studier for at finde ud af, om der også er luftbåren vira, hvis der ikke sker særlige behandlinger, der danner mange aerosoler.

Det er der nemlig nogle studier, der tyder på.

Komite: Luftbåren ved almindelig vejrtrækning

I USA har The Standing Comitee on Emerging Infectious Diseases and 21st Century Health Threats således konkluderet, at »selvom de nuværende studier specifikt af SARS-CoV-2 er begrænsede, er de tilgængelige resultater konsistente med, at virus aeroliseres ved normal vejrtrækning.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver Science i en artikel om brevet.

Komiteen citerer studier, der eksempelvis har fundet RNA fra virus mere end to meter fra smittede patienter indlagt på isolationsstuer. Forskerne fandt endda RNA udenfor isolationsstuerne. De har dog ikke endnu været i stand til at fastslå, hvor aktiv de fundne vira-spor er - og kan derfor ikke sige, om de reelt vil kunne smitte.

Et andet studie foretaget på to hospitaler i Wuhan i Kina rejser ifølge komiteen en bekymring for, om virus spredt i dråbeform kan blive luftbåren - eksempelvis, når man rengør et rum eller tager beskyttelsesdragter -og masker af.

Selvom risikoen for luftbåren smitte ikke kan afvises fuldstændigt, har de amerikanske myndigheder ikke udsendt anbefalinger om at ændre på ventilationen.

Bare sørg for god ventilation

Eksempelvis har bystyret i New York skrevet i et spørgsmål-svar-ark til bygningsejere, at der ikke er andre anbefalinger ift ventilation end at sørge for, at systemerne fungerer.

I Danmark skriver myndighederne ligeledes nu »det fortsat vil være fornuftigt at sikre, at der er god ventilation i bygningerne, samt at lufte ud, hvis der ikke er ventilationsanlæg.«

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten

Fortsæt din læsning

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger