Myndigheder tog bind for øjnene: Kviksølv i slik var kendt i fem år

Allerede i 2004 blev EU klar over, at slik kan indeholde kviksølv. Alligevel valgte Det europæiske fødevareagentur (EFSA), forbrugernes garant for at maden ikke er giftig, ikke at handle.

En af begrundelserne var, at kviksølvet i søde sager, er uorganisk kviksølv.

»Uorganisk kviksølv er betydeligt mindre giftigt end metylkviksølv,« står der blandt andet i rapporten.

Amerikansk forskning viser, at slik, som indeholder majssirup kan indholde store mængder af kviksølv.[Foto: Lars Bertelsen Illustration: Lars Bertelsen

]

Derfor fandt EFSA det uvæsentligt og valgte i stedet at fokusere på metylkviksølv i fisk.

»Man undrede sig over, at der var kviksølv i søde sager. Det var sært. Man noterede sig det, men gjorde ikke yderligere,« fortæller professor på Syddansk Universitet, Philippe Grandjean, som har siddet i EFSA.

EFSA valgte i stedet at bruge ressourcerne på at advare imod kviksølv i rovfisk.

»EFSA sagde, at kviksølv er skadeligt for mennesker, man fortalte, at rovfisk kan være fulde af kviksølv, men man nævnte ikke kviksølv i slik,« siger Philippe Grandjean.

Dansk parlamentariker: Det er fuldstændigt uacceptabelt

Christel Schademose, medlem af Europarlamentet for Socialdemokraterne, er rystet over, at det ikke kom frem den gang.

»Det lyder helt vildt. Uacceptabelt,« siger hun.

Amerikanske forskere har nu undersøgt majssirup, et sødestof som bliver brugt i slik, og fundet ud af, at det er her, at synderen skal findes.

Natronhydroxid, som er fremstillet på et kloralkali-anlæg, hvor kviksølv bruges som katalysator, kan tage noget kviksølv over i sødemidlet, forklarer Philippe Grandjean.

»Kloralkalianlæg på Islandsbrygge blev lukket i 1991, fordi omgivelserne blev forurenet, men man tænkte ikke over, at fødevarerne også kunne være forurenede,« siger Philippe Grandjean.

Ingen tal på mængden af kviksølv i slik

Efter at det er kommet frem, at slik kan indeholde kviksølv er Fødevarestyrelsen nu gået ind i sagen.

Planen er at gå i dialog med industrien og ifølge Per Henriksen, toksikolog og kontorchef i Fødevarestyrelsen, er det industriens opgave at sikre slik uden kviksølv. Men der bliver ikke sat nogen undersøgelser i gang.

»Vi gør ikke noget akut, men vil få industrien til at tage ansvar. De skal stilles krav om, at der ikke er kviksølv i deres majssirup, så vi mener ikke, at der er nogen grund til at bruge en masse penge på kontrol af slik og kager,« siger han.

Fødevarestyrelsen vurderer, at danskerne indtager mindre mængder søde sager end amerikanerne og med de mængder af slik, man spiser i DK, så er det efter Per Henriksens vurderinger ikke noget problem.

Det er Christel Schaldemose, medlem af Europaparlamentet for Socialdemokraterne dog ikke enig i. Hun vil have majssirup, som kan indeholde kviksølv helt forbudt i EU.

»Man skal handle nu. Det er nødvendigt at tage det hensyn til forbrugerne nu. Næste skridt, at man forbyder stoffet, indtil man finder ud af, hvor stort problemet er,« siger hun.

Ekspert: Ikke alarmerende, men usundt

Der er dog ingen grund til at blive helt hysterisk og tømme skabet for de lækre søde sager, mener Max Hansen, toksikolog på DTU's Fødevareinstitut.

»Der er mange gode grunde til ikke at spise for meget slik, men kviksølv er ikke en af de vigtigste. Det er ikke alarmerende,« vurderer han.

Det er dog en god idé at finde ud af, hvor stort problemet er, mener han. For selv om uorganisk kviksølv er mindre giftigt end metylkviksølv, er det stadig ikke sundt.

»Uorganisk kviksølv er mindre farligt end organisk kviksølv, men det betyder ikke, at vi skal indtage store mængder af det. Vores kviksølvindtag er relativt stort. Og det skal ikke være større end nødvendigt,« siger han.

Dokumentation

Læs resumé af EFSA rapport

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten