Myndigheder regner galt: Vi skal have 17 gange mere D-vitamin
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Myndigheder regner galt: Vi skal have 17 gange mere D-vitamin

Danskerne bør have 17,5 gange mere D-vitamin, end myndighederne i dag anbefaler.

Sådan lyder konklusionen fra to forskerhold, der uafhængigt af hinanden har efterprøvet den dokumentation, som de amerikanske myndigheder bygger deres anbefalinger om D-vitamin i kosten på.

Konklusionerne er offentliggjort som ultrakorte, videnskabelige artikler. Heri opfordrer forskerne myndighederne til at bede befolkningen om at skrue voldsomt op for indtaget af D-vitamin.

D-vitamin-forskere verden over har længe været splittede om, hvorvidt det er nødvendigt at spise D-vitamin for befolkningen højt mod nord og i givet fald i hvor høje koncentrationer.

D-vitamin, som er et hormon, bliver først og fremmest dannet, når solen skinner på huden. Derfor kan befolkningen på den nordlige halvkugle lide af mangel, særligt om vinteren, hvor det kan være nødvendigt at supplere kostens lille indhold af D-vitamin med tilskud.

Læs også: DTU-rapport skyder vidunderhistorierne om D-vitamin ned

Forskerne er nogenlunde enige om, hvor højt niveauet af D-vitamin i blodet skal være, nemlig over 20 nmol/L, for at undgå mangel. Det optimale niveau ligger omkring 50 nmol/L.

Et nyligt, dansk forskningsresultat tydede på, at der kan være risiko for hjerteanfald, hvis niveauet af D-vitamin kommer over 100 nmol/L. Men der er dog langt større risiko for at dø af hjertestop, hvis man har for lidt D-vitamin i blodet.

Problemet er imidlertid omregningen fra indtaget i kosten, til D-vitamin kommer ud i blodet. Det er her, at det amerikanske Institute of Medicine, som hører under National Academy of Sciences, ifølge de nye undersøgelser fejler.

Læs også: Ny DTU-rapport: Tilsæt D-vitamin til vores brød og mælk

De amerikanske anbefalinger til indtaget af D-vitamin, 15 mikrogram pr. dag, er ellers en halv gang højere end de danske på 10 mikrogram dagligt. En gennemsnitsdansker får omkring en tredjedel af de 10 mikrogram med kosten, og de danske myndigheder anbefaler ikke kosttilskud.

Men ifølge den seneste mini-undersøgelse, som er udført af forskere fra Creighton University og UC San Diego, er 175 mikrogram en mere realistisk dosis for at være sikker på, at alle når over de 50 nmol/L i blodet. Det vil kræve kosttilskud i helt andre mængder end i en almindelig vitaminpille at nå over.

Læs også: Stor dansk undersøgelse: For lidt D-vitamin øger dødeligheden

Institute of Medicine afviste den første kritik af omregningerne fra kosttilskud til blodniveauer. De kom fra canadiske forskere fra universiteterne i Alberta og Edmonton.

Canadierne gennemgik de ti undersøgelser, som Institute of Medicin bygger sin omregning fra blodniveau til kostanbefalinger på. De kom frem til et helt andet resultat. Indtaget skal helt op på 222 mikrogram for at sikre på, at 97,5 procent af befolkningen får over 50 nmol/L i blodet, skriver forskerne.

De finder regnefejlen alvorlig.

»Med de nuværende anbefalinger på 15 mikrogram når vi ikke målet om at forhindre sygdomme og øge knoglesundheden,« skriver de i tidsskriftet Nutrients.

Store konsekvenser for folkesundheden

I samme tidsskrift gennemfører forskerne fra San Diego og Creighton deres lille beregning på en anden målgruppe, nemlig 3.657 personer, hvis data de har fået fra organisationen Grassrootshealth, som netop arbejder på at ændre D-vitamin-anbefalingerne. De amerikanske forskere konkluderer, at det kræver 175 mikrogram D-vitamin som kosttilskud, hvis 97,5 procent af deltagerne skal have et blodniveau på over 50 nmol/L.

Deres egen konklusion er, at niveauet af fejlberegningen af D-vitamin er nogenlunde det samme, som de canadiske forskere fandt. Samtidig påpeger de, at de 175 mikrogram stadig er mindre, end huden producerer om sommeren, og at Institute of Medicine ikke har konstateret skadevirkninger ved kosttilskud i de doser.

I en pressemeddelelse opfordrer forskerne til, at anbefalingerne bliver sat op til de 175 mikrogram om dagen, altså 17,5 gange højere end de danske myndigheders.

»Regnefejlen har store konsekvenser for folkesundheden,« lyder det fra adjunkt Cedric F. Garland fra universitetet i San Diego.

Ifølge en Kbh.'s undersøgelse med 243.672 gælder nedenstående om gennemsnits levealderen:

http://press.endocrine.org/doi/pdf/10.1210...

82,2 år ved D-vitamin status på 75-100 nmol/L
80,7 år ved D-vitamin status på 50-75 nmol/L
79,6 år ved D-vitamin status på 25-50 nmol/L

78,3 år ved D-vitamin status på 12,5-25 nmol/L

VÆLG SELV OM DU VIL LEVE 4 ÅR LÆNGERE ???

D-status på ca. 100 nmol/L opnås ved et dagligt indtag på ca. 110 µg D-vitamin (USA-skøn).
D-status på ca. 60 nmol/L opnås ved et dagligt indtag på ca. 50 µg D-vitamin (eget skøn).

Tallene skal tages med et vist forbehold pga. individuelle forskelle og spisevaner (næringsoptagelse).

Forfatterne til artiklen truer oven i købet med en absolut marginel chance/risiko for en lettere død (hjerte/kar), hvis man har D-status 75-100 nmol/L i forhold til 50-75 nmol/L.
Supplerende oplysninger:

www.biokemi.org/biozoom/issues/526/article...

Med venlig hilsen - Steen Ahrenkiel.

  • 7
  • 4

"Observational studies as the present study, should be
interpreted with caution, as they cannot prove causality
and reverse causation may explain the observed associa-
tions and unknown lifestyle factors related to less sunlight
exposure or unhealthy diet may be the driving factors ex-
plaining the link between vitamin D deficiency and car-
diovascular risk factors."

- Citat fra ovennævnte artikel

  • 3
  • 1

Hormonet D-vitamin fås ikke fra kosten, men dannes i huden vha. solens UVB stråling (ikke UVA). Sund kost kan aldrig give tilstrækkeligt D-vitamin i vinterhalvåret, så jeg vil betegne ovenstående artikel-uddrag som vildledende vrøvl.

Skal vi flytte til Afrika om vinteren - nonsens !!! (Solarier er ikke "sunlight".)

ARTIKLEN UNDLADER AT POINTERE DEN FORØGEDE LEVETID !!!
Forfatterne har ikke undersøgt, om det er den forøgede levealder, der kan have forårsaget den måske marginelt forøgede hjerte/kar dødelighed.

Hvis det er forlængelsen af levealderen, der er årsagen, så er det endnu mere vanvittigt at beskylde D-vitamin (selv om det er D-vitaminet, der forårsager den øgede levealder).

DANSKERNE LIDER I MEGET HØJ GRAD AF MANGEL PÅ D-VITAMIN.
Så er det yderst uprofessionelt af en medicinsk professor, overlæge, dr.med., at advare mod at indtage D-vitamin tilskud !!!
Desværre hopper journalister m.m. lige i fælden og skriver om, at "overdosis" og "for høj D-status" er dødeligt giftigt.
Sandsynligvis er en D-status på 100 nmol/L i underkanten af det optimale,

det mener de fleste førende USA-experter, men USA ligger også sydligere med mere sol (New York ligger på breddegrad med Rom).

LÆGE-UVIDENSKAB.

Det er en ganske sørgelig observation, men i mere end halvdelen af samtlige læge(U)videnskabelige artikler er konklusionen helt fejlagtig. Langt den hyppigst forekommende fejl er, at lægerne bytter om på årsag og virkning.

Med venlig hilsen - Steen Ahrenkiel.

  • 3
  • 3