Myndigheder advarer om sundhedsrisici ved 3D-print

3D-printere er på kort tid blevet populære, både i industrien og blandt privatpersoner. Der printes på livet løs - først og fremmest i plast-materialer - men i industrien også i metal.

Men Annika Strondell, der er chefforsker på afdelingen for pulvermateriale ved industriforskningsinstituttet Swerea Kimab, advarer blandt andet om kobolt, som indgår i metalpulveret. Også de forskellige plast-materialer, der printes i, kan udsende giftige gasser ved selve processen.

Til Ny Teknik siger Annika Strondell:

»Mange virksomheder arbejder med pulveret uden at kende de relevante risici. Eksempelvis har kobolt fået ny risikovurdering som potentielt kræftfremkaldende ved indånding,« siger hun.

Læs også: København får verdens største butik med 3D-print

Brugen af metalprintere kan udgøre en sundhedsrisiko, hvis der ikke er tilstrækkelig ventilation. Illustration: Joshua M. Pearce

Samtidig har de finske arbejdsmiljømyndigheder været ude med en advarsel om, at 3D-printere, der arbejder med plast – især termoplast – kan udlede skadelige gasser.

»Man ved endnu ikke nok om, hvad printerne udleder, og hvor skadeligt det kan være. Men for at undgå sundhedsproblemer ved 3D-print bør man sikre sig, at ventilationen fungerer korrekt,« siger specialforsker Anna-Kaisa Viitanen fra det finske institut for arbejdsmiljø til Ny Teknik.

Instituttet arbejder nu sammen med blandt andet universitetet i Helsingfors om en grundig undersøgelse af arbejdsmiljøet ved 3D-print.

Læs også: Byg din egen 3D-metalprinter for 6.500 kroner

I Danmark er Arbejdstilsynet opmærksom på problemstillingen og bakker op om de svenske og finske advarsler. Chefkonsulent Susanne Bruun understreger, at det er arbejdsgiverens pligt at vurdere behovet for eventuel procesventilation:

»Arbejdstilsynet accepterer f.eks. normalt ikke stoffer og materialer, der er fremmede i kontormiljøer og kan undgås. Det kan altså – afhængigt af eventuel forurening og sammensætning – være nødvendigt at placere 3D-printeren i et separat lokale og med procesventilation. Den svenske artikel bekræfter kun dette,« siger hun