Myndigheder advarer: Danske husstandsvindmøller vælter

Illustration: KVA Vind

22 eksemplarer af en type husstandsvindmølle fra firmaet KVA Vind A/S er styrtet sammen, efter at vibrationer i mølletypen har overbelastet nogle af møllens komponenter.

Det skriver Sikkerhedsstyrelsen i en meddelelse.

Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen om, at der fortsat er risiko for, at nacelle og vinger fra husstandsvindmøllen 6-10 fra KVA Vind A/S kan styrte til jorden, hvilket gør vindmøllemodellen farlig for ejendomme og personer i området for de enkelte vindmøller, fortæller Sikkerhedsstyrelsen.

»Husstandsvindmøllen fabrikat KVA Vind 6-10 udgør en alvorlig risiko, idet der er fare for at møllen kan styrte til jorden. Møllerne kan ikke modstå de belastninger, de udsættes for i forbindelse med anvendelse.« skriver Sikkerhedsstyrelsen på deres hjemmeside.

6-10 vindmøllen fra KVA Vind A/S har en rotor med en diameter på 7 meter, og den øverste vingespids når op til 24,99 meters højde. Ifølge Ekstra Bladet er der omkring 300 eksemplarer af denne vindmøllemodel i Danmark.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

I følge BT er tårnet fremstillet i danmark.. I følge billedet fra sikkerheds styrelsen, ser det ud til at det er flangen/boltesamlingen mellem tårn og fundament der er svigtet. vindmoelle_0.jpg?itok=Q5LpFGB9https: Ifølge sikkerheds styrelsen skal følgende rettes:

 • Montering af rystesensor der stopper møllen i tilfælde af rystelser. Nogle møller har allerede fået eftermonteret rystesensor.
 • Opdatering af styringen således at møllen kommer hurtigt gennem den kritiske egenfrekvens under opstart.
 • Sikre at der er korrekt drænhul i vingerne.
 • Påføre pakning mellem vinge nav og vinge, således at der ikke kan trænge vand ind i vingen.
 • Efterlevering af en opdateret brugsanvisning

Det undre mig at der ikke er nogen rystesensor/tårn accelerometer ? Det har været standard siden Geser møllen En anden ting er om den danske importør (og måske den kinesiske fabrikant) er istand til at modelere lasterne, og dermed foretage korrekt styrkeberegning af tårnet. De danske møllefabrikanter har siden starten af 90'erne foretaget aeroelastiske simmuleringer, hvori vindens frekvensindhold, aero dynamikken, regulering, og systemets masse/stivheder kombineres. Sætningen " møllen kommer hurtigt gennem den kritiske egenfrekvens under opstart." kunne indikere at møllen har et 'slapt tårn' hvor 3P passere tårnfrekvensen. På sådanne møller er det vigtigt med overvågning af svingninger, samt have noget datalogning for at kunne finde årsagen til en nedlukning..

 • 9
 • 0

Billedet øverst i artiklen er ikke samme mølletype som den væltede model nederst i artiklen?

Hvis det er dén model der er vist nederst, der er problemer med, så har jeg længe undret mig over dem - Der er en del af dem her i lokalområdet - Fælles for dem alle, er at de "dingler".

Der er voldsomme egensvingninger både i selve nacelle-strukturen i forbindelse med "styrefinnen" og også i tårnet ved visse vind/rotorhastigheder.

Specielt i lidt "hårdt" vejr med vindstød og varierende vindretning ses det meget tydeligt.

Og netop dén størrelse mølle befinder sig jo udelukkende i det meget turbulente lag, så egentlig fantastisk at de endnu ikke er væltet eller faldet fra hinanden allesammen.

Jeg kan ikke mindes jeg har observeret andre husstandsmøller der har samme synlige opførsel rent stabilitetsmæssigt.

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten