Myndighed: Amerikansk kæmpeskælv kan udslette flere byer

Et altødelæggende jordskælv vil før eller siden ramme den nordlige del af den amerikanske vestkyst. 13.000 mennesker forventes dræbt af jordskælv og tsunami, 27.000 forventes skadet, 1 mio vil blive hjemløse og 2,5 mio. vil være uden mad og vand.

Sådan lyder de dystre overslag fra den amerikanske beredskabsmyndighed Fema. Det fremgår af en grundig artikel i The New Yorker, som allerede har skabt røre blandt amerikanerne.

Læs også: Jordskælv på USA's østkyst satte atomreaktorer ud af kraft

Artiklen beskriver risikoen ved et stort jordskælv i den såkaldte Cascadia-forkastning i havet ud for USA’s nordlige vestkyst, hvor blandt andet storbyer som Portland, Seattle og canadiske Vancouver er i farezonen.

Cascadia-forkastningen kan ifølge amerikanske eksperter skabe jordskælv, der måler op til 9,2 på Richterskalaen. Til sammenligning målte jordskælvet i Japan i 2011 9,0 på den logaritmiske Richter-skala. Illustration: Pacific Northwest Geological Society / United States Geological Survey

I forkastningen, som strækker sig over ca. 1100 km, undergår den tektoniske plade med navnet Juan de Fuca den nordamerikanske plade, hvilket til tider sker i store ryk. Et stort jordskælv i hele forkastningens længde vil betyde, at jordoverfladen falder op til 1,8 meter, hvormed store mængder undergrund vil skubbes opad i havet ud for kysten og en tsunami vil blive skabt.

Læs også: Enormt magmareservoir opdaget under supervulkanen i Yellowstone

Forskere regner med, at det seneste af denne type jordskælv er sket i år 1700, hvor en tsunami rejste hele vejen til Japan. Blandt andet ved at undersøge sedimenter i havbunden har forskere fundet ud af, at et stort jordskælv rammer forkastningen ca. en gang hvert 500. år i gennemsnit, skriver Vox.com.

På den baggrund vurderer forskere, at der er ca. 30 pct. risiko for, at et jordskælv vil ramme forkastningen inden for de kommende 50 år og ca. ti. pct. risiko for, at det bliver et af de helt store.

Læs også: Lækket notat: Atomkraftværk i californisk jordskælvszone burde lukkes

Længere nede af den amerikanske vestkyst, i Californien, har indbyggerne i storbyer som San Francisco længe forberedt sig på den uundgåelige gentagelse af byens store jordskælv i 1906, som var resultat af bevægelser i den såkaldte San Andreas-forkastning, der strækker sig i næsten hele statens længde.

Denne katastrofe kan dog langt fra måles sig med den potentielle skade, som et jordskælv i Cascadia-forkastningen kan udløse. Ifølge eksperter i flere amerikanske medier har San Andreas-forkastningen potentiale til at udløse et jordskælv, der måler 8,2 på Richter-skalaen, hvilket kun svarer til ca. 6 pct. af jordskælvet i Japan i 2011, som ifølge eksperterne kan blive overgået af et jordskælv i Cascadia-forkastningen.

Læs også: Jordskælv udsætter skifergasboringer i USA

»Den antagelse, vi arbejder med, er, at alt vest for Interstate 5 vil være fortid,« siger Kenneth Murphy, der er leder af Femas afdeling i Oregon, Washington, Idaho og Alaska, til The Newyorker.

Interstate 5 er den motorvej, der skærer gennem Seattle umiddelbart øst for byens centrum. Med andre ord risikerer hovedparten af Seattle at blive udslettet.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Morten og Hans Jørgen hvorfor er jeres kommentar blot som så? Gider I ikke fordi I har sommerferie, at beskæftige jer med emnet, eller har I ingen viden ?

  • 4
  • 1

@Torstein Ja, undskyld. Jeg har ikke den store indsigt i pladetektonik, men jeg har en vis erfaring med agurketidsjournalistik, og denne historie lugter af at have været en historie som har simret i en skrivebordsskuffe, til en nyhedsfattig uge, man så har kunnet fylde et par sider ud med.

Selvfølgelig vil det være en kæmpe katastrofe hvis dette jordsskælv skulle udspille sig på omtalte måde, men jeg tror altså at de fleste geologer i forvejen havde denne indsigt. Er det en risiko man accepterer? - Det kunne det tyde på. I øvrigt synes jeg at det forventede dødstal på 13.000 er temmeligt lavt sat, hvis 2,5 mio står til at miste hus og hjem. hospitaler osv. pludselig er uden infrastruktur og styrtet sammen m.m. Livet går sin gang og er skrøbeligt. At en naturkatastrofe i ny og næ slår nogle tusinde mennesker ihjel er til at forstå, men at mennesker også gør det er svært at forstå.

  • 1
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten