Muslingefarme er en gevinst for miljøet - eller er de?

Plus8. september 2021 kl. 11:453
Muslingeskaller
Blåmuslingen, Mytilus edulis (edulis betyder spiselig), er den mest udbredte af Danmarks 152 registrerede muslingearter og kan findes i alle vores farvande. Illustration: Marianne Fajstrup.
Storstilet opdræt af muslinger på net skal levere bæredygtige føde­varer og miljøvenlige byggematerialer – samt forhindre ilt­svind ved at fjerne næringsstoffer. Kritikere finder dog den udlægning alt for rosenrød.
Artiklen er ældre end 30 dage

Blåt protein Bæredygtig produktion og en gevinst for miljøet

Debatten går frisk over Limfjordens vande. På den ene side håbet om, at opdræt af blåmuslinger kan fjerne det overskud af næringsstoffer i vandet, som fremkalder iltsvind år efter år efter år.

På den anden side frygten for, at omdøbningen af blåmuslinger til ‘miljømuslinger’ er et blålys, hvor effekten overdrives og skade­virkninger på et sårbart miljø bagatelliseres.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
8. september 2021 kl. 21:35

Der har levet blåmuslinger længe før vi begyndte at dyrke jorden.</p>
<p>Derudover er der fosfor nok til 50 år i fjordene, så anlæggene forrentes nok.

Der har også vokset planter på jorden siden før vi begyndte at dyrke den, men derfor vokser landmandens afgrøder stadig bedre når de gødes. Mit spørgsmål er derfor om anlæggenes produktivitet vil gå ned hvis udledningerne til fjordene gør det.

Det var dog en mærkelig og nærmest stigmatiserende kommentar.

Jeg har stor respekt for de muslingeopdrættere der kommer gennem bureaukratiet, den offentlige modstand og finansieringsudfordringerne og får en forretning op at stå. Jeg har for så vidt intet at udsætte på erhvervet i dag, så det er beklageligt at mit indlæg kunne tolkes som sådan. Min bekymring går på, at der ofte sker nogle ting hvis en industri bliver meget stor og opbygger en stærk faglig organisation som skal retfærdiggøre sin egen eksistens og ofte kører en væsentligt mere offensiv lobbyvirksomhed. Erfaringsmæssigt går de færreste velorganiserede industrier som f.eks. landbruget stille med det hvis offentlige tiltag reducerer deres rentabilitet.

Uanset hvad, synes jeg det er relevant at vide om reducerede udledninger medfører reducerede udbytter for opdrætterne. Der er noget besynderligt i at opstarte en industri hvis samfundets succeskriterie er at reducere industriens udbytte.

God aften.

2
8. september 2021 kl. 14:08

kunne det være rart at vide om industrien vi lide økonomisk tab hvis udledningen af næringsstoffer reduceres?

Der har levet blåmuslinger længe før vi begyndte at dyrke jorden.

Derudover er der fosfor nok til 50 år i fjordene, så anlæggene forrentes nok.

Jeg kan allerede se for mig hvordan en stor muslingeindustri kommer til at modarbejde udledningsdæmpende tiltag i den offentlige debat og gennem politisk lobbyarbejde hvis de lider tab som følge af den.

Det var dog en mærkelig og nærmest stigmatiserende kommentar.

1
8. september 2021 kl. 13:22

Inden vi skaber et væksteventyr baseret på opsugning af forurening, kunne det være rart at vide om industrien vi lide økonomisk tab hvis udledningen af næringsstoffer reduceres? Eller synes jeg ikke muslingeopdræt skal opskaleres i Danmark på trods af eventuelle kortsigtede gevinster. Jeg kan allerede se for mig hvordan en stor muslingeindustri kommer til at modarbejde udledningsdæmpende tiltag i den offentlige debat og gennem politisk lobbyarbejde hvis de lider tab som følge af den.

Så er der nogen der kan svare på om det vil skade muslingeopdrætsindustrien hvis næringsniveauerne reduceres? Eller om muslingernes vækst langtfra er næringsbegrænset i dag?