Musks Starlink-satellitter ødelægger rumteleskopet Hubbles billeder

Plus11. marts kl. 08:0021
Musks Starlink-satellitter ødelægger rumteleskopet Hubbles billeder
Flere satellitter i lav jordbane er begyndt at forstyrre teleskopets billeder, hvilket kan pensionere det gamle teleskop før tid. Illustration: Nasa.
Nyt studie af rumteleskopets observationer viser, at der oftere kommer såkaldte 'satellitspor' på billederne.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er et kapløb om at få sendt en masse små satellitter i kredsløb om Jorden i 500 til 2.000 kilometer over havets overflade.

Der er nemlig en massiv kommunikationsvej af LEO-satellitter (Low Earth Orbit også kaldet lav jordbane red.), der kan give højhastighedsforbindelser både til lands, til vands og i luften.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
21 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
14. marts kl. 10:18

@christian: spaceX får ikke statsstøtte - men de har budt på nogle opgaver - og vundet udbuddet - hvorved de får penge for den opgave de løser. NASA har også tildelt nogle opgaver til andre selskaber (f.ex. blue origin) - som de har måtte droppe - hvor pengene bare er tabt, fordi blue origin aldrig lykkedes med at levere.

Ser man på prisen spaceX har budt på opgaver, f.ex. at få starship op og flyve, ifht. det nasa har betalt for at få den SLS raket de lige har launchet (langt om længe) - så er spaceX pris 1/10 eller noget deromkring - og bliver endnu billigere.

Det synes jeg er noget af det mest positive længe.

19
12. marts kl. 15:25

"uden omkostninger for regeringen" -Hvad? SpaceX er nok den mest statsstøttede private tech virksomhed i USA.

18
12. marts kl. 14:15

Jeg kunne rigtig godt tænke mig at vide, hvorfor min kommentar #8 for tre thumbs down??? Prøver ind imellem at bidrage, hvis emnet handler om noget, som jeg ved noget om. Men man bliver jo ikke rigtig motiveret, når der kommer sådanne reaktioner.

Nu er der kun en thumbs down tilbage, så folk har måske genlæst for forstået dit indlæg - men lad dig ikke påvirke af "hoben" ;-) Selv en fuld plade med thumbs down kan være ganske givende - hvis man selv står inde for det man har skrevet.

17
12. marts kl. 10:38

Selvsamme udskælte SpaceX ser ud til mere at være en del af løsningen frem for for at være problemet i forhold til Hubels lave bane.

Fra artiklen nedenfor: Ideen om at hæve Hubble til et højere kredsløb ved hjælp af et Dragon-rumfartøj uden omkostninger for regeringen blev først udviklet mellem SpaceX og Polaris Program , et privat program for rummissioner med SpaceX's Dragon- og Starship

Ja hvorfor omtale Musk og SpaceX ( og Tesla) positiv hvis det giver flere klik at omtale Musk negativ synes at være mantraet hos store dele af nyhedsmedierne.

https://www.space.com/nasa-spacex-hubble-space-telescope-reboost-study

14
12. marts kl. 09:20

Ser ud til vi er enige Rudi. Når vi tager dataindsamling ønsker vi alle at data bliver så perfekte som muligt, men sådan fungere den virkelige verden ikke, og indenfor astronomien som vi begge kender er observationerne langt fra perfekte. Kosmisk stråling, meteorsten, asteroider, interstellar "støv" er alt sammen tilfældige og kan fjenes med lange observationstider hvorved signal til støj forbedres.

På den anden side så giver satellitspor en meget stor støjkilde, den er dog velkendt og ganske ensformigt. Det er også muligt at tracke satelitterne så man ved hvornår de kommer ind i ens observationsfelt. Ja, du kan ikke fjerne dem helt fordi det er usikkert hvilke data som kommer fra satellittet og hvilket der kommer fra baggrunden. Som Claire fra NASA skriver er det muligt at fjerne den værste støj fra satellitsporene.

Jeg vil forvente at I over tid ganske præcist også kan finde ud af hvad støj signalet fra forskellige satellitter er, Starlink har trods alt mange tusinde i kredsløb at teste på.

Jeg har ikke observeret stjerner siden 2014 så tænker du, Rudi, er mere inde i stoffet end jeg selv. Jeg forstår godt man som astronom synes det er træls der er udsigt til at man skal bruge meget mere tid på databehandling end man gjorde i forvejen. Jeg ville dog forvente at der kom nogle brugbare værktøjer på markedet indenfor de kredse til at fjerne "velkendt" støj som f.eks. satelitspor, eller hvad?

12
11. marts kl. 23:12

Nu nævnte jeg PhotoShop, fordi de fleste her nok ved hvad det er for et program. Jeg ved ikke, hvordan man med “ Matlab, Phyton eller hvilket som helst andet program man ønsker at bruge til at databehandle.” kan fjerne satellitspor, det må du gerne uddybe. Jeg ved, og har masser af erfaring med, de to programmer AstroArt og Deep Sky Stacker, som ved at summere pixelværdierne fra flere billeder, og smide outlayers væk (Sigma Clipping). Der findes er andet program. PixInsight, som kan det samme. Derved reduceres effekten fra satelitter. Men fjerne et satellitspor helt, kan man ikke. Stacking af flere billeder anvendes typisk til at forbedre signal støjforholdet for svage objekter. Men hvis man optager en tidsserie, feks til okultationer (formørkelses variable eller exo planet transit), er det hvert enkelt billede i sig selv man bruger, og her er det umuligt at kompensere for satellit spor. Jeg har selv lavet masser af alle de nævnte observationer.

11
11. marts kl. 22:52

Fordi det at fjerne satelitspor ikke har noget at gøre med Photoshop. Det er noget du gør i Matlab, Phyton eller hvilket som helst andet program man ønsker at bruge til at databehandle.

Fra artiklen:

En talsperson fra Nasa, Claire Andreoli, maner dog problematikken til jorden.</p>
<p>»Selvom disse undersøgelser kan vise en gradvis stigning af observerede satellitter over tid, kan de fleste af disse striber let fjernes ved hjælp af standardteknikker inden for datareduktion, og størstedelen af de berørte billeder kan stadig bruges,« siger hun til New York Times.

Altså er det ikke ALT ens data der bliver ødelagt... men det kræver selvfølgelig en masse ekstra arbejde og også en længere observationstid for at opnå samme resultat som uden satellitspor hvilket er træls. Der er rigeligt med andre forstyrrende elementer der også skal korrigeres for i databehandlingen så jeg ser ikke satellitspor alarmerende problem, men selvfølgelig skal vi da undgå i videst muligt omfang at de satellitter vi sender op generer astronomerne mindst muligt.

10
11. marts kl. 21:21

Jeg kunne rigtig godt tænke mig at vide, hvorfor min kommentar #8 for tre thumbs down??? Prøver ind imellem at bidrage, hvis emnet handler om noget, som jeg ved noget om. Men man bliver jo ikke rigtig motiveret, når der kommer sådanne reaktioner.

9
11. marts kl. 21:04

"Imponerende" at eet firma kommer til at stå for måske 90% af alt det der kommer til at flyver rundt i LEO.

er det smart ??

8
11. marts kl. 14:20

Nu tager Hubble jo ikke bare “pretty pictures”, som skal printes som plakater og hænge til pynt. Der går ikke bare at fjerne satellit spor i feks PhotoShop. På de objekter satellitten passerer hen over, kan man ikke lave fotometri eller spektrografi målinger, så derfor kan en måling være ødelagt. Prøv at læs artiklen, syntes egentlig det er fint forklaret.

6
11. marts kl. 13:37

Så må man gøre det med programmering, at fjerne satelitspor burde kræve en ganske simpel kode. Jo, det er da træls at man må smide nogle data væk, men virker ikke katastrofalt.

Astronomer bruger allerede idag forskellige tricks til at "fjerne" atmosfæren, finde stjernerne på billederne og sikrer sig at lysende objekter ikke saturerer CCD'en.

5
11. marts kl. 13:13

Med mindre der sidder en mekanisk lukker på Hubble, så er det ikke muligt at “lukke”, mens en satellit passerer. Man kan ikke “pause” en CMOS eller CCD chip. Heller ikke rigtig nogen løsning. Håber der snart bliver en eller anden begrænsning af antal satellitter der må sendes i kredsløb, det er jo ikke kun Hubble der har et problem, også de store jord teleskoper er ramt - og os stakkels amatørastronomer, men os tager ingen seriøs ;-)

4
11. marts kl. 10:38

Når en given sattelit bane er kendt, og det er den jo, burde det være muligt at lukke teleskop eksponeringen i den tid sattelitten er i nærheden af billedfeltet :-)

2
11. marts kl. 09:57

Hvorfor har man ikke sendt Hubble højere op?

Kan fx en rumfærge/rumraket flytte/skubbe Hubble længere ud (skete vist i James Bond)?

1
11. marts kl. 09:28

Clickbait titel. Det omhandler jo alle LEO satellitter. Problemet med satellitspor ville ikke blive så stort, hvis ikke der gik politik i den, og alle nationer brugte samme system. (Utopi).