Museumsdebut for sjælden østtysk spillemaskine

Syv primitive pc-spil fremvist på en vanlig tv-skærm indhyllet i solid østtysk møbelplade med mørkt tresserlook.

Det er det syn, der møder besøgende på computermuseet i Swindon, når der hver lørdag fyres op under den gamle spilmaskine.

Maskinen betjenes udelukkende via et otte-vejs joystick, som styres af højre hånd samt en fire-knap, der affyres af venstre.

DDR-tidens højteknologiske adspredelsesmaskine daterer sig tilbage til 1985 og er et af de ganske få eksemplarer, som overlevede Berlinmurens fald.

»Det forlyder, at Poly Play var den eneste godkendte spillemaskine, der blev produceret i Østtyskland. Den blev udstationeret i kommunale svømmehaller og fritidscentre. Af en eller anden besynderlig grund blev samtlige 1000 - 1500 maskiner returneret til fabrikanten og splittet ad, da Berlinmuren faldt. Kun nogle få eksemplarer blev reddet,« forklarer museets kurator Simon Webb til BBC.

Indmaden i Poly Play består af russisk-producerede computerchips med kyrilliske inskriptioner – og designet leder tankerne tilbage til 60'erne og 70'erne snarere end til 1985. Den håndbyggede spillekonsol benytter et østtysk-produceret farvebilledrør fra et vanligt tv og rummer ikke overflødige finesser som eksempelvis lydkredsløb og højttalere.

»Jeg er forbavset over, at den stadig fungerer, men maskinen er forbløffende solidt opbygget - typisk tysk ingeniørkunst,« konstaterer Simon Webb over for BBC.

De valgfri spil i maskinen inkluderer:
•Hirshjagd
•Hase und Wolf
•Abfahrtslauf
•Schmetterlinge
•Scheissbude
•Autorennen