Museum blæser til angreb mod religiøs Darwin-forskrækkelse

En bevilling på 4,35 millioner kroner sikrer, at Statens Naturhistoriske Museum i 2009 - 200-året for Charles Darwins fødsel - kan åbne en permanent Darwin-udstilling, der fortæller om livets udvikling fra dets begyndelse til i dag.

Den grandiose bevilling kommer fra Villum Kann Rasmussen Fonden og glæder museets formidlingschef Hanne Strager. Specielt efter at Darwins teorier er kommet under kraftig beskydning fra fundamentalistiske religiøse kredse i bl.a. USA.

»Udstillingen vil bidrage til, at befolkningen får mulighed for at sætte sig ind i de solide videnskabelige argumenter for evolutionsteorien, og dermed få underbygget den skepsis, som jeg tror, befolkningen grundlæggende er udstyret med over for fundamentalistiske religiøse forklaringer,« siger Hanne Strager.

2009 er udråbt til Darwin-år, og der vil være en lang række udstillinger og arrangementer i den anledning over hele verden.

22 år gammel påmønstrede Charles Darwin briggen HMS Beagle i 1831 på dens fem år lange jordomrejse. Som et resultat af de mange iagttagelser og undersøgelser Charles Darwin gennemførte ombord og på opholdene i land, udgav han i 1859 bogen On the Origin of Species (Om Arternes Oprindelse).

Bogen fik ved sin udgivelse stor omtale og blev modtaget med kritik - både fra religiøse og videnskabelige kredse. Inden for et par årtier var evolutionsteorien dog bredt accepteret af forskerne og af veluddannede lægpersoner.

Teorien om den naturlige udvælgelse havde sværere ved at blive godtaget. Den blev først en del af det videnskabelige fundament i 1930'erne, da mutationer som kilden til genetisk variation blev accepteret som en del af "den moderne evolutionære syntese".

I USA har kreationisme og såkaldt intelligent design dog rejst en fornyet modstand mod evolutionsteorien. Modstanden ses helt på præsidentkandidatniveau blandt andet i skikkelse af Mike Huckabee, der vandt det republikanske valg i Iowa.

I lighed med de to andre republikanske kandidater til partiets nominering til præsidentvalget i år har Mike Huckabee offentligt erklæret, at han ikke godtager Darwins teori.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jo, det var skam hendes majestæts skib. Så vi har rettet. Takker for falkeblikket, Morten.

Mvh Mads Nyvold, journalist Ing.dk

 • 0
 • 0

HMS Beagle?

(og hvorfor skal vi absolut have et nært slægtskab med aberne, det ville være sjovere svinene)

Det er vi da også, bare længere ude.

 • 0
 • 0

Det er et problem at man fortsat benævner det "evolutionsteorien", der hedder "evolutionslæren". Det er ikke en teori i højere grad end Bohrs med efterfølgeres atomteori. Ingen ved sine fulde fem vil vel påstå at neutroner, protoner og elektroner ikke forekommer på den måde som moderne atom"teori" foreskriver. Evolution er for længst bevist, så vidt man nu overhovedet kan bevise noget der ikke er ren matematik. Når mit kat fanger en mus og æder den, og aldrig omvendt, så er det ikke nogen teori, men et reelt faktum. Religiøse fanatikere vil misbruge selve udtrykket "teori" til at påstå at så er det langtfra sikkert. Lad os på videnskabelig vis sige "en til vished grænsende sandsynlighed". Bevillingen er yderst velanbragt. Det er på tide at besindige og vidende folk med reel indsigt i sagerne for alvor siger fra over for det religiøse skabelsesvås

 • 0
 • 0

Fordi aber er de eneste dyr ud over mennesket som har sex for sjov ;-)

Ikke helt sandt. Delfiner har også sex for sjov. Endda på tværs af arterne. Det er nærmest at betragte som et socialt bindemiddel.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten