Museum: Basal renovering af Vikingeskibsmuseet koster 100 millioner kroner
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Museum: Basal renovering af Vikingeskibsmuseet koster 100 millioner kroner

Illustration: Vikingeskibsmuseet

Prisen for en renovering af Vikingeskibsmuseet i Roskilde har været alvorligt undervurderet. Sådan lyder det fra museet selv i en henvendelse til Kulturministeriet, som Ingeniøren har fået aktindsigt i.

Museet har søgt om at få affredet den snart 50 år gamle bygning, som huser museets hovedattraktion: de fem Skuldelevskibe. Begrundelsen for ønsket er, at museet ikke kan finde penge til at renovere og udvide bygningen, så skibene kan være i sikkerhed for vind og vejr, og museet kan få plads til at fremvise de mange andre skibe, der er kommet til samlingen gennem de seneste årtier. Men ønsket er blevet afvist af Slots- og Kulturstyrelsen – blandt andet med den begrundelse, at bygningen ville kunne renoveres for omkring 25 mio. kr. Museet klagede over afgørelsen, så derfor er det nu kulturminister Mette Bock (LA), der skal afgøre sagen.

Rådgivere fordoblede renoveringspris

Hun hyrede i foråret Niras til at vurdere »om konstruktionen kan renoveres, og i så fald hvordan dette kan gøres, samt hvilke ændringer dette måtte medføre på bygningen«. Niras afleverede deres rapport i april. Heri konkluderede ingeniørerne, at det var teknisk muligt at renovere den fredede bygning. Det vil kræve omfattende forstærkninger af facaden mod fjorden, renovering af betonen og af taget. Desuden bør der laves et dræn under bundpladen for at sikre bygningen mod opdrift, hvis der kommer højere grundvandstand eller høj vandstand i fjorden. En sådan renovering vil ifølge Niras koste 55-65 mio. kr.

Læs også: Ny rapport: Vikingeskibsmuseet bliver meget dyrt at redde

Beløbet indeholdt hverken udgifter til at flytte vikingeskibene ud af bygningen, mens arbejdet står på, eller penge til at gennemføre forskellige indvendige arbejder og installationer, som det ville give mening at gennemføre, hvis man alligevel skal renovere bygningen. Desuden er moms ikke inkluderet i beregningen.

Artiklen fortsætter efter grafikken

Illustration: MI Grafik / Lasse Gorm Jensen

Læs også: Milliondyr flytning skal redde vikingeskibene

Museum: Renovering kan koste 123 mio. kr.

Derfor er det ifølge museet ikke et reelt billede af omkostningerne, som ministeren har fået.

»Det kan på et teoretisk niveau diskuteres, hvor lidt eller hvor meget der skal medregnes i det økonomiske overslag, men i praksis kan renoveringsopgaven ikke løses, uden at skibene flyttes, bygningen rømmes og momsen betales. Derfor er forudsætningen for at realisere den begrænsede renoveringsopgave, som indgår i Niras’ estimat, at der tilvejebringes 96-123 mio. kr.,« skriver museet i sine kommentarer til rapporten fra Niras.

Museets regnestykke ser således ud:

  • Niras’ renoveringsoverslag: 55-70 mio. kr.
  • Flytning af skibe – ud og tilbage: 31-40 mio. kr.
  • Rømning af inventar og aptering: 1,5-2,0 mio. kr.
  • Moms 10%: 8,8-11,2 mio. kr.

Fonde vil ikke betale renovering

Museet har ifølge sine egne oplysninger forsøgt at finde fondsmidler til en renovering af den fredede bygning, for de mange millioner kan museet ikke finde på sit eget budget. Men ifølge museet så fondene »det ikke som deres opgave at finansiere et restaureringsprojekt, som ikke løste de problemer, der knytter sig til Vikingeskibshallens fremtidige bevaring, vedligeholdelse og drift.«

Læs også: Bestyrelse vil fjerne fredning af Vikingeskibsmuseet

Oversat betyder det, at museets behov for bedre adgangsforhold og mere plads til nye udstillinger ikke bliver løst ved en almindelig renovering.

Får kritik for vedligeholdelsesefterslæb

Ingeniøren har også fået aktindsigt i Slots- og Kulturstyrelsens bemærkninger til Niras’ rapport. Styrelsen skriver, at ideen om at lave et dræn er god, og at de ikke tidligere har været opmærksomme på, hvor dyrt det vil blive at renovere taget.

Desuden mener styrelsen ikke, at museet står alene med regningen. Ifølge styrelsen har Roskilde Kommune nemlig tidligere tilkendegivet, at kommunen ville betale for kystsikringen på landsiden. Det afviser museet imidlertid. Kommunen har reserveret 25 mio. kr. til museet, men betingelsen er, at de kommer til at indgå i en helhedsplan, hvor museet også udvides.

Læs også: Vikingeskibsmuseet tager vand ind og synker

Styrelsen skyder desuden på museet for ikke at have lavet tilstrækkeligt vedligehold gennem årene. Kritikken bygger på, at Niras i sin rapport skriver, at »vedligehold på bygningen lader til at have været holdt på et absolut minimalt niveau«. Også denne kritik afvises af museet, som fremlægger en liste af renoveringstiltag, der er gennemført over de seneste ti år.

Kulturminister Mette Bock forventes på nuværende tidspunkt at afgøre museets fremtid i slutningen af august.

Man burde lære af sine fejl, rive den ned, og starte forfra. Bygningen er ikke den kønneste i forvejen. Det kan ikke være rigtig at vi som skatteborgere skal betale for at holde en faldefærdig bygning i live, når man kunne få så meget andet bedre for pengene. Det er trods alt skibene der er det vigtigste.

  • 41
  • 0

Der skal tages forbehold mod vind, vejr og kriser, det her er jo kulturarv i højeste potens!

Jeg tænker der er en grund til, at div. fonde ikke vil smide penge i en renovering, det er nok et signal om, at de hellere vil støtte et nyt foretagende.

Hvis man så endelig vil bevare den nuværende bygning, så lav en restauration med havudsigt eller lignende.

Men indrømmet, hvis det koster så meget at renovere den i forvejen, ikke specielt kønne bygning, så hellere rive den ned.

  • 14
  • 0

Det er vel ikke bygningen der er vigtig, men arkitekturen? (efter skibene selvfølgelig)
Kan man så bare ikke bygge nyt, men bevare/genskabe det visuelle udtryk? Eller er designfejlen så integreret at det ikke er en mulighed?

  • 7
  • 1