Mundbind og ventilation kan mindske krav om afstand

Illustration: Bigstock/Milkos

Hvis mundbind og ventilationsudstyr er på plads, betyder afstandskravene ikke lige så meget for smittespredning af covid-19 på indendørs arealer. Det viser en ny undersøgelse fra University of Central Florida.

Ifølge forskerne selv betyder resultaterne, at kravene om afstand med fordel kan rykke længere ned på prioriteringslisten, når uddannelsesinstitutioner og virksomheder igen åbner for studerende og medarbejdere.

»Resultaterne viser, at smittespredningen ikke mindskes ved øget fysisk afstand, når der bæres mundbind, hvilket understreger, at påbud om mundbind kan blive nøglen til at øge kapaciteten på skoler og andre steder,« siger Michael Kinzel, der er forfatteren bag undersøgelsen og assisterende professor ved universitetets afdeling for Maskin- og Rumfartsteknologi i en pressemeddelelse.

Udviklede computermodel

De amerikanske forskere har udviklet en computermodel, der simulerer et mindre undervisningslokale på et universitet på omtrent 66 kvadratmeter og med en loftshøjde på 275 cm. I modellen var klasseværelset fyldt med studerende, der ligesom læreren alle bar mundbind.

Illustration: University of Central Florida

Forskergruppen modellerede luftstrømme, sygdomssmitte og risiko for smitte af luftbårne vira som covid-19 ud fra to scenarier: et ventileret og et ikke-ventileret klasseværelse.

Det skete ved hjælp af to modeller: Wells-Riley, der ofte bruges til undersøgelser af indendørs smittespredning, og Computational Fluid Dynamics, der blandt andet bruges til at forstå aerodynamikken i biler og luftfartøjer.

Varme og luftstrømme nedsætter smitte

Dels viste mundbindene sig at forhindre eksponeringen af smitte, da den varme luft, der siver ud af mundbindene, får partiklerne til at bevæge sig opad og dermed væk fra dem, der sidder ved siden af den smittede.

Et velfungerende ventilationssystem, hvor store dele af partiklerne fjernes fra rummet, viste sig desuden at kunne reducere smitterisikoen med mellem 40 til 50 procent sammenlignet med et klasseværelse uden ventilation, hvor partiklerne bliver hængende i luften over de studerende.

Læs også: Forskere: Brugte mundbind kan anvendes i veje og fortove

Resultaterne underbygger dermed en anbefaling fra de amerikanske myndigheder om at reducere afstandskravene i grundskolerne fra to meter til en meter, når der bruges mundbind.

»Sammenligner vi smitterisikoen ved brug af mundbind, kan vi ikke se en øget risiko, når afstandskravene nedsættes fra to meter til en meter, hvilket kan give skoler og virksomheder mulighed for at komme sikkert igennem resten af pandemien,« siger Michael Kinzel.

Læs også: Forskere advarer: Luftrensere kan øge smittespredning

Undersøgelsen, der er publiceret i tidsskriftet Physics of Fluids, er en del af et større forskningsprojekt, der skal øge kendskabet til luftbårne sygdomme og de såkaldte superspredere.

Projektet finansieres delvist af det uafhængige amerikanske agentur National Science Foundation.

I Danmark er elever på folkeskoler, ungdomsuddannelser og erhvervsuddannelser så småt vendt tilbage til skolebænken, ligesom en mindre andel af de studerende på videregående uddannelser igen kan modtage fysisk undervisning. Dette er dog fortsat med anbefalinger om hyppigt at lade sig teste, samt krav om afstand, stamklasser og visse steder brug af mundbind.