Multikantet mursten køler om sommeren og varmer om vinteren
Murstens evne til at ophobe varme er en fordel om vinteren, men et problem om sommeren – ikke mindst i velisoleret nybyggeri, hvor varmen bidrager til overophedning. For at løse det problem har den belgisk-canadiske, men i Danmark bosiddende designer Manon Otto fra firmaet Snöscapes opfundet en ny type mursten med en skæv og kantet forside, som reflekterer sommersol og opsuger varmen fra vintersolen.
Murstenen tog topplaceringen i konkurrencen Dressed in Clay, som innovationsplatformen Innosite arrangerede på vegne af murstensproducenten Wienerberger.
Manon Ottos idé er at udforme murstenens forside, så den bliver termisk optimeret til de danske forhold.
»Jeg er uddannet til at bruge klimaforhold til at opfinde løsninger, der passer til et specifikt sted. I Montreal, hvor jeg studerede, før jeg kom til Danmark, var jeg allerede i gang med at udforske materialer, der udnytter de fordele, der er ved de meget skiftende temperaturer mellem sommer og vinter. Klimaet ligner det skandinaviske, så min mursten er en fortsættelse af det arbejde,« forklarer hun.
Designeren har taget udgangspunkt i et byggeri, hvor stenen skal bruges på en sydvendt facade i København.
»Om sommeren rammer solens stråler i en vinkel på 53 grader. For at minimere varmeoptagelsen i stenens masse som følge af solens stråling skærer vi kanten vinkelret på retningen af solens stråler og hvidglaserer overfladen, så strålerne ikke absorberes, men reflekteres,« forklarer Manon Otto i konkurrencematerialet.
Om vinteren rammer solens stråler jorden i en vinkel på 18 grader. For at maksimere varmeoptagelsen i stenen skæres stenens facade af vinkelret på retningen af vintersolens stråler. Overfladen sortglaseres for at minimere refleksionen.
Opfindere skal lokkes til byggeriet Innosite er en hjemmeside drevet af Dansk Arkitektur Center (DAC) med støtte fra Realdania og Energistyrelsen. Virksomheder kan henvende sig til DAC med ønsker og ideer til emner, som de gerne vil have udviklet. Hvis Innosites hold mener, at emnet egner sig til en konkurrence, vil konkurrencen blive oprettet på hjemmesiden, hvorefter sidens brugere kan komme med ideer og løsningsforslag. En jury udvælger de bedste løsninger, som virksomheden præmierer. Hvis man vinder en konkurrence, vil man blive indbudt til at forhandle med virksomheden om en eventuel realisering af ideen. Målet med Innosite er at skabe og videreudvikle et aktivt innovationsmiljø i byggesektoren i Danmark og øge dialogen på tværs af fagligheder og brancher.
Derudover skærer Manon Otto stenens øst- og vestvendte sider til, så de henholdsvis reflekterer morgensolen om sommeren og absorberer varmen fra aftensolen om vinteren.
Ifølge designeren kan stenens udformning varieres lidt, så man får variation hen over en facade opbygget med stenen.
Læs også: Ny isolering kommer med gamle murstensskaller på
For et af jurymedlemmerne, Marco Behrenthz, der er medstifter af tegnestuen Norrøn, var der ingen tvivl om, at Solarick, som Manon Otto kalder sin idé, var den bedste af de 16 indsendte.
»For mig er det en vinder, fordi det er den idé, som tager udgangspunkt i det, som stenen allerede kan med sin termiske masse. Ved at lægge disse skaller udenpå får teglstenen en optimeret evne til at undgå lys og varme i den tid, hvor det er nødvendigt, og optage det i de tider, hvor det er nødvendigt,« forklarer han i videoen herunder.
Læs også: Forsker: Kun lovkrav kan forhindre overophedede lavenergihuse
Direktør for Wienerberger i Danmark Lars Strand var heller ikke i tvivl.
»Hun har mange ting med i sit projekt. Stenen kan give et nyt udtryk til facaden. Den ser på lys og skygge på en anden måde og skaber en energimæssigt intelligent facade med passive midler,« siger han.
Wienerberger har betalt konkurrencens præmier på i alt 50.000 kroner, heraf 40.000 kroner til vinderen, selv om Lars Strand var usikker på, hvad han egentlig ville få ud af det.
»Vores intention med at være prisbetaler var, at vi gerne ville tilføre teglbranchen et nyt produkt. Vi vil gerne udvikle noget nyt til de halvtriste facader, som vi har set på i hundredevis af år.«
Hvor stor en effekt den nye mursten har på bygningernes energiforbrug til opvarmning og afkøling, er ligesom produktionsomkostningerne ikke beregnet endnu.
»Der er stadig bare tale om et koncept, men vi skal helt sikkert have regnet på effektiviteten, hvis stenen skal i produktion.«
Og der er faktisk en vis chance for, at den kommer, fortæller Lars Strand.
»Nu har vi i hvert fald inviteret designeren ud at besøge vores fabrik, så hun kan se, hvordan murstensproduktion foregår på en moderne virksomhed. Bagefter skal hun ud til endnu et møde, hvor hun vil blive introduceret til nogle af vores nøglemedarbejdere og måske også nogle eksterne arkitekter. Så må vi finde ud af, hvad der kan lade sig gøre. Det vil være dødspændende, hvis vi kan få stenen omsat til virkelighed,« siger han.
