Mug fra Chernobyl undersøges på ISS: Kan beskytte astronauter mod stråling

Illustration: ISS

Når astronauter forlader jordens atmosfære træder vedkommende ud i et miljø fyldt med radioaktive stråler, der udgør en væsentlig sundhedsrisiko for de besøgende astronauter. Fysiske skjolde lavet af eksempelvis rustfrit stål benyttes i dag som beskyttelse mod strålerne, men disse skjolde er bestemt ikke billige at hverken producere eller at transportere.

Nu har man til gengæld fundet et potentielt alternativ til de tunge skjolde i form af svampe fra Chernobyl. Det skriver New Scientist.

Svampen med det fængende navn Cladosporium Sphaerospermum opstod som en type skimmel i Chernobyls ruiner. I et mindre forsøg blev en petriskål med et beskedent indhold af svampen sendt til den internationale rumstation for at teste svampens evne til at absorbere de kosmiske radioaktive stråler. I forsøget var et to millimeter tyndt lag i stand til at absorbere 2 pct. af de kosmiske stråler, der ellers ramte området.

Læs også: Arabisk rumsonde på vej mod Mars: Skal inspirere unge verden over

Og det har givet anledning til ideen om, at man i fremtiden kan anvende et 21 centimeter tykt lag af svampen på fartøjer, uniformer mm. til at danne et fuldstændigt beskyttende lag mod strålerne, hvis man eksempelvis skal færdes Mars' overflade. Det er dog ikke blevet testet endnu.

Vand og varme

Der er dog flere spørgsmål, der kræver svar, før man kan smøre sig ind i Cladosporium Sphaerospermum uden bekymringer for radioaktiv stråling.

Blandt andet kan de kolde temperaturer på Mars gøre det umuligt at få svampen til at gro, også selvom man måske kan få den til at gro indendørs i isolerede områder, hvor man kan have mere magt over varme og kulde. Til gengæld er det stadigvæk uvist, hvordan man kan få vandet svampene i de nødvendige mængder.

Læs også: Regeringskomité: Radioaktivt vand fra Fukushima bør pumpes i havet

Ideen om at anvende Cladosporium sphaerospermum kom fra Xavier Gomez og Graham Shunk i 2018, der begge blot var high school-studerende.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Skæg ide, men 21 cm lyder godt nok af meget. Antageligvis vil det heller ingen beskyttelse give mod gammastråling? Nogen der har et estimat på den procentvise fordelingen af alfa-beta-gamma stråling i kosmiske stråler, når man ekskludere solens bidrag under solstorme?

 • 1
 • 0

2 mm absorberer 2 procent af strålingen. 21 cm absorberer alt? Så vidt jeg kan regne ud, vil der være 12 procent stråling tilbage.

Der er dog flere spørgsmål, der kræver svar, før man kan smøre sig ind i Cladosporium Sphaerospermum uden bekymringer for radioaktiv stråling.

Ja, det tror jeg. Blandt andet hvordan man smører sig ind i et 21 cm tykt lag svampe...

 • 2
 • 0

Det er væsentligt at bemærke at den omtalte svamp ikke har nogen særlig evne til at absorbere stråling. Dæmpning af stråling er en fysisk - og ikke en biologisk - proces, så det er et spørgsmål om at have den rette mængde materiale tilstede.

Ideen med svampen er derimod at den trives og vokser i et strålingshårdt miljø. Konceptuelt kan man derfor forestille sig at man så kunne dyrke svampen i rummet og bruge den til et strålingsdæmpende lag, fremfor at sende en tungere strålebeskyttet last op fra jorden. [... men svampen skal selvfølgelig tilføres næring/vand undervejs, som jo også skal komme et sted fra ...].

 • 1
 • 0

Er de bedre end alt muligt andet?

Stort set alt kan stoppe alfa stråling. Betastråling stoppes også relativt nemt med under 21 cm stof. Og ved gammestråling er det primært massen af stoffet som har betydning.

Hvad gør svampene bedre end alt andet, bortset fra, at de er fundet på Chernobyl? Har svampene nogen reel værdi fremfor andre, eller er deres værdi alene, at de er fundet på Chernobyl?

Er svampene andet end en vandbeholder?

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten