MRSA-sagen: Slagsmål om forsker-censur er enestående

’En helt principiel problemstilling’ og ’Klart misvisende på en række punkter’.

Danmarks Tekniske Universitet(DTU) tyr til de store ord i en tilspidset tvist med Fødevarestyrelsen. Det gælder håndteringen af smitten af MRSA-bakterien i de danske hjem og svinebesætninger.

Læs også: DTU: MRSA-redegørelse er klart misvisende

De store kradse ord er der tilsyneladende heller ikke så meget at sige til. Sagen er usædvanlig.

»Mig bekendt er der ikke nogen fortilfælde indenfor dette forskningsfelt eller andre,« siger koncerndirektør Niels Axel Nielsen.

Fin tillid trods konflikt

De to helt store stridspunkter handler om, at Fødevarestyrelsen dels har bedt DTU om at lægge en dæmper på en af sine professorer, som er lodret uenig med Fødevarestyrelsens afvisning af at kigge nærmere på MRSA-smitten blandt grisene i toppen af avlspyramiden. Dels at Fødevarestyrelsen har udarbejdet en redegørelse, hvor styrelsen frifinder sig selv og inddrager DTU i beslutningsprocessen til trods for, at DTU blot har fungeret som rådgiver.

DTU har i hele to omgange indenfor de seneste syv dage offentligt taget afstand fra og dadlet i Fødevarestyrelsens redegørelse i stærke vendinger. DTU’s stærke kritik giver indtrykket af, at det kniber mere end gevaldigt med et tillidsfuldt samarbejde mellem DTU og Fødevarestyrelsen. Det er dog ingenlunde tilfældet, lyder det i en diplomatisk tone fra koncerndirektør Niels Axel Nielsen:

»Jo, vi kan godt have et tillidsfuldt samarbejde. Vi har jo et løbende samarbejde med dem, hvor vi dagligt er i kontakt med hinanden. Det her drejer sig kun om redegørelsen, hvor vi synes de lægger til på nogle punkter, hvor vi er uenige.«

Modtager store indtægter fra styrelsen

En ekstra detalje i forholdet mellem DTU og Fødevarestyrelsen er, at styrelsen leverer penge til DTU’s Fødevareinstitut. Pengene tegner sig for cirka halvdelen af Fødevareinstituttets budget og kommer blandt andet ind via myndighedsbetjeningen.

Når man har et økonomisk forhold, hvordan sikrer DTU så forskerfriheden?

»Jo, det kan man sagtens. Det ligger i vores aftalegrundlag. Vi bestemmer selv, hvilke metoder vi bruger, og hvordan vi kommunikerer. Vi har intet problem med det. For vi påtager os ikke opgaver, hvor vi ikke har forskningsfrihed,« siger koncerndirektør Niels Axel Nielsen.

Læs også: DTU versus Fødevarestyrelsen er blevet en kamp om ytrings- og forskningsfrihed

Anders Bjarklev, rektor på Danmarks Tekniske Universitet, har ikke reageret på Ing.dk’s anmodning om et interview. Han udtalte i sidste uge til dagbladet Politiken, at indtægterne fra Fødevarestyrelsen på sin vis godt kan siges at påvirke Fødevareinstituttets forskning.

»Vi er under påvirkning i forhold til, hvilke opgaver vi løser. Det er den samfundsmæssige prioritering. Lige så vel som Danmarks vindenergi er påvirket af, at politikerne øremærker en række midler, der går i retning af bæredygtig energi. De emner, vi studerer, kan selvfølgelig være påvirkede af politiske beslutninger overordnet set, ja. Men de konklusioner, vi får ud af den forskning, vi laver, er ikke påvirkede af styrelser eller politikere,« sagde Anders Bjarklev til Politiken.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er opsigtsvækkende at flere vigtige samfundsfunktioner er gennemsyret af korruption eller åbenlys inkompetence.

Det er jo det vi vælger politikere til, ledelsesansvaret ligger jo i sidste ende hos politikerne. Jeg er desværre tilbøjelig til at tro på at der eksisterer en del inkompetence, på forskellige niveauer. Hvad det angår så er det uvæsentligt med hvilke fløje har ansvaret (ministrene i regeringerne).

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten