MRSA i dansk bacon får britisk avis til at slå alarm

The Guardians eget indgangsbillede til den video om MRSA, som journalisterne efter eget udsagn har brugt 16 måneder på at researche. Illustration: The Guardian

Den britiske avis The Guardian slår i en serie artikler alarm over svine-MRSA.

Avisen har fået DTU til at teste 100 pakker med svinekød, indsamlet i en række britiske supermarkeder. Der var svine-MRSA i 9 af dem.

74 af prøverne i den britiske test indeholdt dansk produceret svinekød, og 8 af de 9 pakker med MRSA kom fra Danmark. Den sidste inficerede pakke var fra Irland, mens ingen af de 25 pakker med britisk svinekød havde spor af bakterien.

Ifølge avisen er det den første test, der er foretaget af svinekød på det britiske marked. Herhjemme tester myndighederne heller ikke for MRSA, men flere medier har taget sagen i egen hånd. Den største test, som Ingeniøren er bekendt med, blev udført af DTU Food for TV Syd i september sidste år, da der blev fundet MRSA i 21 af 100 pakker med svinekød.

Læs også: Ny undersøgelse: MRSA i hver femte pakke svinekød

Danmark eksporterede ifølge Landbrug & Fødevarers statistik sidste år svinekød til Storbritannien for 3,8 milliarder kroner. The Guardian har fundet historiske videoer med reklamer for dansk bacon frem til sin dækning af sagen. I den hævder avisen, at MRSA kan smitte fra kød til mennesker. Den påstand er der dog langtfra enighed om blandt forskerne.

Derimod anfægter ingen, at svine-MRSA er et problem for landmænd og deres medarbejdere. The Guardian har talt med to rumænske medarbejdere, som er blevet smittet på danske svinefarme.

Læs også: Ny plan lader medarbejdere smittet med resistente bakterier i stikken

Den ene, der kun bliver identificeret med fornavnet Cosmos, fremviser i en video en række bylder på kroppen. Han fortæller, at de ikke er gået væk, selv om han har været i behandling i otte måneder. Hverken han eller en anden østarbejder, Andre, kendte til MRSA, før de fik arbejde på danske svinefarme.

De britiske journalister har desuden opsøgt en tidligere landmand, Kenneth Sørensen, der ligesom sin kæreste var inficeret med svine-MRSA. Det betød, at de begge blev isoleret på hospitalet, da hun skulle føde. Derefter afhændede han sin farm.

De britiske journalister har også fundet frem til to tilfælde fra Glasgow, hvor der er fundet svine-MRSA i navlestrengsblodet hos nyfødte. Også på Aalborg Sygehus er der fundet nyfødte med svine-MRSA.

Læs også: Nyfødte børn smittet med svine-MRSA

Hans Jørn Kolmos, professor og overlæge i klinisk mikrobiologi ved Odense Universitetshospital, taler i videoen om en epidemi, der er ude af kontrol.

»Storbritannien har grund til at være bekymret. I bør kigge på vores problemer. Vi skulle have grebet ind for syv år siden, da vi opdagede de første tilfælde. Tro ikke, at dette problem løser sig selv, blot ved at I lukker øjnene,« siger han.

Læs også: Professor: MRSA-handlingsplan strider mod den mest elementære viden

De britiske myndigheder reagerer dog nogenlunde som de danske og siger til avisen, at svine-MRSA ikke er et stort folkesundhedsproblem.

Ingen af de fire supermarkedskæder, som har solgt det MRSA-inficerede danske svinekød, taler om boykot. To af dem, Asda og The Co-operative, vil drøfte fundene med deres leverandører.

Læs også: Engelske svin er for første gang blevet syge af MRSA

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Stop brugen af antibiotika til raske dyr (afvænning, halekupering), giv svinene mere plads, så de ikke bider hinanden - lad antibiotika være til syge mennesker. Foreløbig dør danskere af MRSA, endnu flere bliver meget syge - det kan overkommes (hvis vi er totalt kyniske), men værre er at hele vores eksport er i fare. Landbruget er ved at begå seppuku 切腹 når de, og myndighederne, lukker øjnene for realiteten!

 • 29
 • 2

Jeg tror at vi sandsynligvis bliver tvunget til at gå den hårde vej, og isolere og fjerne inficerede besætninger. Det bliver dyrt og besværligt, og det er i det hele taget et yderst irriterende problem, men det kan man sige om mange katastrofer der rammer os eller andre. De omkostninger må vi deles om, men jeg tror det vil være en fordel at komme igang hurtigt. Til gengæld vil vi have en markedsmæssig fordel når vi kommer ud på den anden side, udover de indlysende helbredsmæssige fordele for landbrugets arbejdskraft. Og hvis svinefabrikationens omfang blev væsentlig mindre under processen, så for min skyld gerne.

 • 9
 • 2

I de tidligere diskussioner her på ing.dk, forudså jeg og andre, at landbrugets afslappede holdning til MRSA infektioner, fordi disse ikke gør svinene syge, kan blive meget dyrt for dansk landbrug, som tidligere var kendt for bedste kvalitet og derfor ofte fik bedre priser. Svinelandbruget lever nu stærkt og dør snart, hvis de ikke straks sadler om. MRSA skal udryddes. Det bliver det ikke med en 15% reduktion af antibiotika- og zinkoxid-forbruget. Det skal nedsættes 90-100%.

 • 24
 • 3

problemet er stafylokokker, som er en naturlig bakterie. MRSA er en variant, som selekteres for blandt øvrige stafylokokstammer i et miljø, der anvender antibiotika såsom private hjem, sygehuse og svineproduktion. Stafylokokker kan give grimme bylder, som er svære at behandle, uanset om det er MRSA eller normale vildtyper. MRSA er i sig selv ikke et større problem, men stafylokokinfektioner er. Det giver derfor ikke meget mening at fokusere hysterisk på MRSA, men det giver masser af mening at fokusere på hygiejniske vilkår, der hæmmer stafylokokker helt generelt. Oplagt at antibiotika ikke er vejen her, og omvendt naivt at forlange en moderne verden uden antibiotika. Vi må erkende, at brugen af antibiotika i bekæmpelsen af sygdomme i mennesker og dyr (kæledyr, zoologiske haver, husdyr) også selekterer for resistensmekanismer. Måden at komme ud af kniben på er at bruge dem fornuftigt og have mange slags i værktøjskassen

 • 6
 • 3

Nyttigt at man på ét af danske landbrugs vigtigste markeder nu ser, hvad det er svinene indeholder, og det førhen så berømmede danske svinekød ikke er værd at sætte tænderne i. Håber der kommer til en altomfattende forbruger boykott, det er det eneste sprog danske landmænd forstår.

 • 11
 • 2

det interessante spørgsmål i den sammenhæng er, om der kun er stafylokker i konventionelt, dansk svinekød, eller om de findes ligeligt i alle besætninger. Man bliver hverken mere eller mindre syg af MRSA end andre stafylokokker

 • 1
 • 7

Man bliver hverken mere eller mindre syg af MRSA end andre stafylokokker

Det afhænger vel, af om stafylokokkerne er lige resistente for det antibiotika infektionen behandles med?

Desuden, hvis man ikke bliver eksponeret for MRSA, bliver man vel ikke syg af det. Er det ikke der det er mest effektivt at sætte ind?

Argumentet om at når der er andet, der også er farligt, så behøver man ikke at gøre noget, er et mærkeligt argument.

 • 7
 • 2

"MRSA er i sig selv ikke et større problem"

Jeg tror at du mangler elementær biologisk viden. Hvis et menneske bliver inficeret med almindelige stafylokokker kan infektionen slås ned med antibiotika; men hvis det er MRSA, der er årsag, kan infektionen ikke, eller vanskeligt slås ned og patienten dør måske af en forholdsvis simpel infektion. Der er efterhånden ikke mere i værktøjskassen.

Løsningen er: -Senere fravænning -Probiotika til smågrisene og kraftig begrænsning af antibiotikabruget (følger naturligt af det første)

Nedslagning af inficerede besætninger vil være frygtelig dyrt og vil ikke løse det grundlæggende problem (antibiotikabruget). Vi har ikke norske forhold.En omlægning af svineproduktionen til en mere naturlig og dyrevenlig produktion er meget påkrævet.

 • 10
 • 1

Uden at involvere mig i diskussionen om MRSA så giver det da ingen mening. 9% af det testede kød indeholder MRSA. 74% af det testede kød er dansk hvilket betyder at ~7 pakker af det danske kød burde være inficeret, her er 8, hvilket nok ligger inden for den statistiske usikkerhed. Alle de testede pakker med irsk kød er inficeret, så konklusionen burde være rør aldrig irsk kød. De der har lavet denne artikel burde efter min bedste overbevisning slet ikke udtale sig om noget baseret på denne undersøgelse. Jeg skal ikke udtale mig om der ligger andet bag konklusionen, men statistisk set er artiklen da noget vås.

 • 3
 • 3

MRSA behandles som alle andre stafylokokker (se fx http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/sta...). Det er ikke på grund af meticillinresistensen, at folk bliver syge, men helt generelt fordi stafylokokker som bakterie-art kan forårsage vanskelige infektioner såsom bylder, der er svære at nå ind til med antibiotika.

MRSA er ikke et specielt stort problem i DK i forhold til andre lande, og MRSA er ikke nær så udbredt som stafylokokker generelt. Det er her vi skal slå ned, hvis vi beslutter at problemet overstiger andre prioriteter. Hvad vi kunne søge er driftsformer og hygiejniske forholdsregler som reducerer stafylokok-presset. Uden at jeg ved det eksakt (medierne interesserer sig ikke for dette spørgsmål), så vil jeg tro at økologiske (og engelske) svinebesætninger har nøjagtigt samme stafylokok-niveau, som alle andre svinebesætninger og derfor udgør nøjagtig samme sundhedsrisiko (som er lille) for infektion, fx gennem åbne sår. Mikroflora er en del af naturen, så løsninger kan stile mod en sund mikroflora, som dog aldrig blive helt fri for fx. stafylokokker, listeria og salmonella, da de er en del af denne natur. Gode staldsystemer, bedre slagte- og opskæringsprocedurer, og bedre hygiejne i butikker og hjem er centrale forholdsregler. Helt generelt skal vi også minimere antibiotikumforbruget, men at forbyde det ville være barbarisk

Jeg bryder mig ikke om en ofte unuanceret heksejagt på dansk landbrug, som faktisk gør det utroligt meget bedre end industrilandbrug i andre lande. "Skal vi så overhovedet have industrilandbrug", spørger mange. Ja, for vi er 7 mia mennesker på denne jord, knap 5,5 mio alene i DK. Denne befolkning kan ikke brødfødes med hyggelandbrug. Dermed ikke sagt, at industrilandbruget ikke kan forbedres (som det allerede har gjort meget voldsomt de sidste 20 år) og fx reducere stafylokokker, listeria og salmonella i besætningerne, men det hjælper ikke at lægge landbruget for had på irrationelt grundlag og lukke øjnene for almene problemer, som også vedrører økologisk landbrug. Ro på. Spis også gerne dine økovarer med fred i sindet, men glorien ser jeg ikke.

 • 1
 • 8

Som Ban Ki Moon , generalsekretæren for FN, siger. Vi står inde i den. Fordi vi har sløset med antibiotika i sundhedssektoren, men mest fordi vi anvender stigende mængder antibiotika for at fremstille billigt kød - over hele verden. Det er letsindigt, tåbeligt og en trussel mod hele menneskeheden. Nu har jeg gentagne gange været indlagt på hospitalet med intravenøse drops af antibiotika. Jeg ligger hver gang og venter på, at svineproducenterne kommer og råber :" Stop. Dø dit gamle skrog. Vi SKAL bruge antibiotikaen til vore svin". Vi er næppe i stand til at fremstille nye typer af antibiotika i takt med resistensudviklingen i bakterier. Så vi MÅ simpelthen sætte brugen af antibiotikan voldsomt ned. Om føje år vil hele vores hospitalsvæsen være nødt til at pakke sammen. Vore nye supersygehuse vil stå som monumenter over vores letsind- for ikke at sige dumhed og uansvarlighed. Vi kan ikke længere foretage selv simple operationer - ikke uden antibiotika. Det vil være livsfarligt at få sår, der skal syes. At føde børn. Og alligevel appellerer svinebønderne og andre kødproducenter for fortsat brug af enorme mængder antibiotika. De skulle tænke sig om og tænke på hvilken fremtid de ønsker ikke alene for sig selv , men også for hele menneskeheden. Og som et kuriosom kan jeg tilføje at gennemsnitslevealderen vil falde med 35 år. Godt én selv er blevet så gammel som tilfældet er.

 • 6
 • 1

Lidt korrektion: MRSA behandles ikke bare som en banal stafylokokinfektion. En alm. gul stafylokok kan stadig slås ned med alm. anvendt antibiotika. Men en rigtig smittet MRSA patient har altså behov for en hel anden og skrappere form for antibiotika. Og det er ikke det store problem så længe pågældende ellers er "rask" og ikke selv skal gennemgå kirurgiske indgreb. Problemet opstår først når en MRSA smittet enten indlægges blandt andre ikke smittede eller selv skal gennemgå et indgreb. Så går det galt - enten for pågældende selv eller for medpatienterne.

Så MRSA er et problem i DK. Og MRSA fra svin er et stigende problem! Så hver eneste kilde til smitte med MRSA skal tages alvorlig og undgås.

DERFOR er MRSA blandt danske svin uacceptabel! Især det forekomsten / spredningen af svine-MRSA synes knyttet til produktionsformen.

Og det er ikke en naturlov at DK skal forsyne resten af verden med svinekød. Vi kunne sagtens lave svin under ordentlige forhold til danskerne alene. Grise som havde haft et godt liv, rodet i jorden, gået frit omkring og endt deres liv som en velsmagende flæskesteg på et dansk middagsbord. I stedet er det noget tør sejt kød vi kan købe til næsten ingen penge i det nærmeste supermarked.

Aktuelt kan vi "tjene" lidt valuta hjem på salg af dette ikke særlig spændende kød. Men lur mig om udlandet vil købe det om 4-5 år når alt dansk svinekød er MRSA inficeret.

For tiden synes der dog at være et stigende salg svinekød fra økologiske og fritgående dyr. Så de landmænd som evner at læse skriften på væggen kan måske overleve. Resten kan aflevere nøglerne i banken og håbe de kan få gældssanering eller betale af på en håbløs gæld resten af deres dage.

Og nej - det er ikke en hetz mod landmænd. Andre erhverv har været udsat for tilsvarende forandringer - fiskerne, typograferne, de små købmænd og værftsarbejderne for blot at nævne nogle grupper.

 • 8
 • 0

MRSA kan udmærket behandles med mange normale typer antibiotika. Stafylokokker generelt er naturligt resistente over for de almindelige penicillin-typer (som udskilles af skimmelsvampe i naturen) ved at nedbryde disse stoffer. Meticillin er udviklet specifikt til især stafylokokker som en penicillin-type, der er modstandsdygtig overfor denne mekanisme. MRSA stammen er så blevet selekteret for, som også kan nedbryde meticillin-typerne. MRSA betyder Meticillin Resistant Staphylococcus aureus - ikke Multi-Resistent Staphylococcus aureus, som mange fejlagtigt tror. I de fleste lande (men ikke DK) er MRSA efterhånden så udbredt, at standardbehandlingen ved stafylokok-infektion ikke længere er meticillin-typer. Nu breder MRSA sig også i DK - ikke kun i staldmiljøerne, men også fx. på sygehuse, og ved rejser i udlandet. En global løsning ville være at trække meticillin o.lign helt ud af markedet i et par årtier, og så hive det frem af skuffen igen. MRSA vil stille og roligt smide meticillinresistensen, når de ikke længere selekteres for det.

Som tidligere nævnt ligger hovedproblemet generelt i stafylokok-infektioner. Når en køkkenmedarbejder med en bulden finger tilbereder salatbuffeten, kan det blive meget farligt, uanset om det er MRSA eller anden stafylokokstamme. Tilsvarende kan staldmiljøer være risikable, hvis stafylokok-niveauet bliver meget højt. Her skal alle typer landbrug under lup, øko eller ej og problemet skal diskuteres på lige vilkår, og ikke med et galvaniseret, saligt blik i øjnene, når det er øko-landbrug - de har lige så meget at lære. Vi skal stile mod staldmiljøer og procedurer som sænker stafylok-niveauet, hvis vi vil gøre noget ved sundheden. Dertil undgå at opbygge nye resistensmekanismer ved en vel-koordineret og restriktiv brug af antibiotika. MRSA skal og kan håndteres og løses - det er ikke ragnarok.

 • 1
 • 7

Sjovt når du mener at MRSA er så let at behandle at mange patienter / danskere går rundt i månedsvis og får meget kraftig antibiotika. AT man på landets sygehuse er så "hysteriske" omkring MRSA. Måske enten du eller jeg har misforstået et eller andet! Men ud fra min viden og hverdag - ja så er MRSA - uanset smittekilde - altså ikke sådan lige at behandle! Det er vist mildt sagt meget naivt at tro at MRSA problematikken løses ved blot at fjerne meticillin fra hylderne rundt omkring i verdenen.

Desværre - der er ingen anden vej end at fjerne ALLE de steder hvor MRSA kan trives. Og et - trods alt - let sted at fjerne MRSA er altså i landbruget.

Indrømmet - det løser ikke alle problemer med MRSA - men er trods alt en god start og ville fjerne et potentielt stort reservoir uden at påvirke os almindelige menneskers hverdag nævneværdigt.

Men forbyd gerne alle udlandsrejser, sammenstimlen ved koncerter, sportskampe etc. De områder som tilhængere at den nuværende traditionelle svineproduktion altid fremkommer med.

Men jeg er ret sikker på at ALLE vil mene, at så er det lettere at starte med landbruget!

Desværre - der er næppe andre en landbruget selv og så vaskeægte kapitalister, som synes at den kamp du har gang i, er værd at kæmpe.

 • 5
 • 1

@Poul Nissen Ingen er vist i tvivl om at danske svineproducenter udviser besindighed i spørgsmålet om MRSA i danske svinestalde! Jeg - og andre her på siden - holder os til fakta,

For 10-12 måneder siden var der netop her i disse spalter en heftig meningsudveksling omkring MRSA cc398 og stort set alt jeg postulerede omkring udbredelsen og smittede har vist sig at holde stik - desværre! Måske derfor de pågældende debattører siden har holdt lav profil.

 • 3
 • 1

Du kan blot søge på MRSA fra juni til august 2014. SÅ vil du se at jeg og andre mente at 1: 60-80 % af danske traditionelle svinebrug var inficeret - det er tilfældet. 2: At de nye tal for MRSA forårsaget af MRSA cc398 var stigende - det er tilfældet. 3: At det primært er den traditionelle form for svinedrift som er ramt. - Det er tilfældet.

Men danske svineproducenter har en enestående chancer for at skifte til løsdrift og økologi og få nogle grise med god smag og et godt dyrevelfærd. Måske ikke 22 mio svin om året - men så 12-15 mio og til en bedre pris.

 • 3
 • 1

I stedet for at behandle grise med ting så vi ikke bliver syge af grisens sygdom, hvorfor ikke bare lade være med at indtage dyreprodukter? Det er i ethvert tilfælde den bedste løsning. Syge dyr smitter mennesker, da vores biologi og cellers opbygning er i store træk ens. Indtag planter for filan, så undgår i antibiotikaforbrug, udsætte 150 milliarder dyr for en nytteløs smertefuld død, undgår at fodre al maden til dyrene for at vi kan spise dyrene. Hov, man undgår også en drastisk nedskærelse i sit CO2 fodspor. Men vent, Måske du ikke har lyst til at udsætte digselv for vores vestens livsstilssygdomme som kræft, diabetes, fedme, hjerteproblemer, osvosvosv. Få øjnene op ingeniørens folk, ikke kun tænk på "dansk kultur" der "skal have svin på bordet".

 • 3
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten