MRSA-bakterier i hver anden pakke dansk svinekød
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

MRSA-bakterier i hver anden pakke dansk svinekød

Illustration: Das Buro

Næsten halvdelen af det danske svinekød, som bliver solgt i landets supermarkeder, er inficeret med de antibiotikaresistente MRSA-bakterier. Det viser en undersøgelse, som Fødevarestyrelsen gennemførte sidste år.

Styrelsen analyserede i alt 305 pakker med svinekød fra den danske detailhandel. I 48 procent af de prøver, hvor kødet stammede fra konventionelle danske grise, var der MRSA. Det samme gjaldt kun for 28 procent af det konventionelle udenlandske kød.

Dermed er forekomsten af svine-MRSA i det danske kølediske øget markant, siden Fødevarestyrelsen sidst ledte efter bakterien i 2011. Dengang var kun 10 procent af det danske kød inficeret.

»Det er en voldsom stigning, som afspejler den store udbredelse af MRSA i konventionelle svin,« siger professor Hans Jørn Kolmos, forskningsleder inden for klinisk mikrobiologi på Odense Universitetshospital.

Læs også: Overlæger i oprør over slækkede krav til kritisk vigtige antibiotika i svinestalde

Fødevarestyrelsens seneste undersøgelse viste, at 68 procent af de konventionelle danske besætninger med slagtesvin har MRSA.

Risikoen for smitte er ikke nul

Der er gået fem år mellem undersøgelserne, fordi en styregruppe under Danmap-projektet, der kortlægger udbredelsen af antibiotikaresistens i Danmark, i 2011 anbefalede at nedprioritere målinger i kødet. Det skyldes, at de danske sundhedsmyndigheder vurderer, at svine-MRSA ikke smitter mennesker, som spiser eller håndterer kødet, men derimod de medarbejdere i landbruget og på slagterier, der arbejder med svin.

Alligevel mener Hans Jørn Kolmos, at det er på sin plads, at det nu endelig igen er blevet undersøgt, hvor udbredt MRSA er i kølediskene.

»MRSA i svinekød er ikke den dominerende smittevej for mennesker. Men vi skal huske på, at i 12 procent af de tilfælde, hvor vi registrerer svine-MRSA i mennesker, kan vi ikke føre det tilbage til kontakt med svin. De fleste af de 12 procent bliver nok smittet gennem andre mennesker, men kød er også en mulighed,« siger han.

Læs også: DTU: MRSA-redegørelse er klart misvisende

»At kød ikke er den dominerende smittekilde, er ikke det samme som at sige, at risikoen for at blive smittet er nul. For det er den altså ikke. Der er påvist en smittevej fra kalkuner til mennesker, som helt klart er sket gennem kødet,« påpeger Hans Jørn Kolmos.

Levnedsmiddelformand: Vi vil have rene fødevarer

Også formand for Ingeniørforeningens Levnedsmiddelselskab (LEVS) Karin Froidt afviser at bagatellisere fundene.

»Det er stærkt bekymrende, at vi ser de stigninger i forekomsten af MRSA,« siger hun.

»Med den viden, vi har på nuværende tidspunkt, tyder intet på, at smitten overføres til mennesker fra kødet. Men derfor skal det alligevel ikke være der. Vi vil have rene fødevarer, og vi vil ikke have, at der skal være bakterier, som gør personalet i produktionen syge.«

Fødevarestyrelsen vil oversende undersøgelsen af MRSA i svinekød til den ekspertgruppe, som fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har gennedsat for at komme med anbefalinger til, hvordan den resistente bakterie skal bekæmpes. Eksperterne skal blandt andet tage stilling til, hvorvidt der skal sættes ind over for slagterierne, så de ikke kontaminerer kødet. Det fremgår af det svar til Folketingets sundhedsudvalg, hvori undersøgelsen af offentliggjort.

Det økologiske kød bliver kontamineret på slagteriet

Der kan være god grund til at kigge slagterierne efter i sømmene, mener overlæge Hans Jørn Kolmos. Han fremhæver, at MRSA ikke sidder i kødet, når grisene kommer ind til slagterier, men derimod på huden og i snuden.

Samtidig er kun 6 procent af de økologiske grise ifølge den seneste kortlægning inficeret med MRSA. Fødevarestyrelsens undersøgelse af supermarkedernes kølediske viser derimod, at det gælder 32 procent kødet fra økologiske svin.

Læs også: Konventionelle svin har ti gange så meget MRSA som økologiske

»Slagterierne er ikke særlig gode til at fjerne bakterierne. Tværtimod ser det ud til, at de bliver spredt i slagteprocessen,« siger Hans Jørn Kolmos.

Landbrugsorganisation: Ingen grund til at gribe ind

I Landbrug & Fødevarer peger dyrlæge og chefkonsulent Jan Dahl på slagteriernes såkaldte ventestier, hvor de levende dyr står inden slagtning, som smittevej.

»Svinene smitter desværre hinanden hele vejen til slagtning,« siger han.

Læs også: Landbrugsarbejdere tager dansk svine-MRSA med til norske gårde

Landbrugsorganisationen er ikke bekymret over, at der er MRSA-bakterier i hver anden pakke med svinekød.

»Vi var helst foruden, men det er vigtigt at fastholde, at det ikke er et fødevaresikkerhedsproblem,« understreger Jan Dahl.

Han afviser derfor også, at det er nødvendigt at gribe ind på slagterierne og sikre svinekød uden MRSA i kølediskene.

»Men vi er altid bekymrede, hvis det giver dansk kød et dårligt ry.«

Umuligt at sammenligne med udlandet

At det danske kød i Fødevarestyrelsen har højere forekomst af MRSA end det udenlandske, ser han som et udtryk for, at det er vanskeligt at sammenligne.

»Det kræver, at man udtager fuldstændigt standardiserede koteletter fra Danmark og Tyskland,« eksemplificerer han og henviser til udenlandske undersøgelser, der viser lige så højt indhold af MRSA i kød.

Da Ingeniøren beder om at få dem tilsendt, bakker han dog på det udsagn, da det viser sig, at undersøgelserne er gennemført, før svine-MRSA blev et udbredt problem.

Læs også: Nu har britiske svin også fået MRSA, og den kommer måske fra Danmark

Jan Dahl understreger i øvrigt, at MRSA kun ser ud til at være et problem for de slagterimedarbejdere, som håndterer levende grise, ikke dem, som udelukkende arbejder med kødet.

Det lykkedes trods gentagne henvendelser tirsdag ikke at få en kommentar fra Fødevarestyrelsen.

Næææhh, det er åbenbart først, hvis "hvis det giver dansk kød et dårligt ry" underforstået at det koster
landbruget penge, at man vil gøre noget ved dette explosivt voksende problem.

Som i flg. Jan Dahl slet ikke er noget er et fødevaresikkerhedsproblem (!)

Ak ja, der er da ingen grund til at lade tvivlen komme kunderne til gode.

Landbrugets problem opstår jo også først for alvor, hvis vi holder op med at købe deres varer . . . .

  • 31
  • 4

Vi har boet ved siden af en konventionel svinefabrik.

Svinenes hjerteskærende skrig glemmer vi aldrig.
Nat og dag.

  • 14
  • 4