Mr. Nanostål er havnet i Dødens Dal

20. november 2016 kl. 14:002
Mr. Nanostål er havnet i Dødens Dal
Jens Vinthers laboratorium i Risskov har de seneste tre år været den ukuelige nanoingeniørs andet hjem. Nu rykker han laboratoriet hjem i privaten. Illustration: Morten Lund.
Efter tre års intens ­udvikling lukker iværksætter Jens Vinther nu sit nanostållabo­ratorium i Aarhus. Penge­kassen er tom. Men drømmen om at ­producere nanostål i store mængder lever.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Hvis du inden for to år kan komme med en applikation, som kan bruges i vores produkter, og sende en forretningsplan med, skal du være mere end velkommen.«

Sagt af en stor dansk produktionsvirksomhed til Jens Vinther. Et citat, der meget godt indrammer den danske nanoingeniør og iværksætters dilemma:

Virksomhederne er på den ene side interesserede i det nanostål, han de seneste tre år har fremstillet på prøveniveau i sit laboratorium i Risskov og har berettet vidt og bredt om på blandt andet ing.dk. – og som i teorien kan anvendes i alt fra superkapacitatorer over vakuum­solfangere til batterier med enorm energitæthed.

Men de er på den anden side ikke villige til at investere de nødvendige midler, som ville gøre det muligt for Jens Vinther at udvikle og bygge et storskala-produktionsanlæg, der kan producere 5.000 gange mere end de 30 meter nanostål om dagen, som det eksisterende anlæg kan – og til en væsentlig lavere pris.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg har vist, det kan lade sig gøre at fremstille det her nanostål. Og jeg har lært, at skal vi videre, skal vi have et 500 kvadratmeter stort laboratorium. Men det er jo ubetrådt grund, det her,« siger Jens Vinter.

Nanostål

Nanostål kan med håndkraft trækkes ud af såkaldte nanoskove. For hver cm nanoskov kan man trække tre meter nanostål ud.

Nanoskove er små kulstofnanorør, som står lodret op fra små jernøer. I alt kan der være 80 milliarder små rør på 1 cm2, og det betyder, at der skabes en tiltrækningskraft mellem atomerne, som gør overfladen på nanostålet ufattelig klistret – op til 100 ton pr. m2.

Nanorørene er i princippet lig med det hypede supermateriale grafen – bare i sammenrullet form. Ifølge Jens Vinther er den teoretiske grænse­værdi for styrken op til 100 gange så stærkt som stål, og evnen til at lede elektroner er 1.000 gange lede­evnen for kobber.

Kilder: ing.dk og Jens Vinther

Søges: 100 millioner kroner

Til at tage næste skridt ud i det ukendte land har han i den ideelle verden brug for 100 millioner kroner, men indtil videre har både ansøgninger til diverse danske og internationale fonde og sonderinger hos førende virksomheder vist sig frugtesløse.

Efter anslået 70-100 møder med alle mulige virksomheder i sit laboratorium i de seneste tre år er Jens Vinther havnet i det, han selv kalder Dødens Dal – ødemarken mellem universitetsverdenen og erhvervslivet. Dér, hvor gode opfindelser klarer sig igennem og bliver store succeser eller dør en langsom død.

Her midt i november overdrager han laboratorieudstyret og lejemålet til en virksomhed – dog med den aftale, at Jens Vinthers CVD-maskine (chemical vapor deposition) til dyrkning af de lodretstående skove af kulstofnanorør, der er udgangspunktet for nanostålet, foreløbig får lov til at blive stående.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Drømmen lever nemlig videre hos Jens Vinther.

»Jeg er kommet dertil, hvor jeg ikke længere er ked af, at laboratoriet lukker. Det har været hårdt, men jeg har stadig den der kildrende fornemmelse i maven, hver gang jeg tænker på nanostål,« siger han.

13 års lavpunkt

Her og nu markerer lukningen af laboratoriet i Risskov dog et foreløbigt lavpunkt for nanostål-aficio­nadoen Jens Vinther, siden han som 37-årig i 2003 opsagde sit job for at blive Danmarks første diplomingeniør i nanoteknologi syv år senere.

Siden da har han sneget sig forbi portvagten på University of Dallas i Texas for at få en samarbejdsaftale i stand med det universitet, der i sin tid udviklede nanostålet.

Jens Vinther har vist, at han kan fremstille nanostål i en ordentlig kvalitet, og dermed mener han, at laboratoriet på Arresøvej i Risskov har udspillet sin rolle. Illustration: Morten Lund.

Han har stiftet virksomheden Carbon Nano Europe, grundlagt en nanoklub med over 70 medlemmer og etableret laboratoriet i Risskov. Og som den første i Europa har Jens Winther produceret færdige tråde af nanostål på råmateriale fra den CVD-maskine, som han har fået med hjem fra USA, og såmænd også udviklet sin egen nanohøjt­taler.

Som råvare koster nanoskovene 20 millioner kroner pr. kvadratmeter, så der er da en business-case på det, som Jens Vinther tørt udtrykker det, men når de interesserede virksomheder kun køber for få hundrede eller tusinde kroner pr. gang, er det ikke økonomisk bæredygtigt i længden. Det kræver en opskalering af produktionen.

Kontinuert produktionssystem

Til det formål har Jens Vinter tegnet et kontinuert produktionsanlæg, som grundlæggende bygger videre på principperne i den eksisterende maskine, men som kan producere 6 meter nanostål i minuttet frem for 30 meter om dagen – og i en helt anden bredde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er tale om en zoneopdelt CVC-maskine, hvor en siciliumskive eller et andet materiale først påføres et 3 nanometer tyndt lag af jernatomer via såkaldt e-beam-­deponering i vakuum. Herefter varmes jernlaget op, mens der ledes dekomponeret acetylengas hen over, så jernatomerne og kulstofatomerne i gassen reagerer med hinanden. Det får nanoskovenes lodrette kulstofnanorør til at gro på siliciumpladen.

På grund af zoneopdelingen skal ovnen ikke køle ned i adskillige timer efter hver batchproduktion som den nuværende ovn. Men der er mange parametre, der skal testes og simuleres, anerkender Jens Vinther. Derfor satser han nu på, i samarbejde med Aarhus Universitet, en stor dansk industrivirksomhed og Dallas University, at søge midler hos Innovationsfonden til udviklingen af sådan en maskine.

Universitet er positivt

Lektor Jens Vinge Nygaard fra Aarhus Universitets institut for ingeniørvidenskab har fulgt med i Jens Vinthers projekt fra sidelinjen. Han er ikke i tvivl om, at Jens Vinthers arbejde har forskningsmæssig relevans.

»Der er hold i det af den simple årsag, at Jens Vinther har vist, at han kan lave de ting, han siger, han kan. Så kan man diskutere anvendeligheden og robustheden i det, men der er ikke mange, der kan lave de ting, han kan. Men der skal også være nogle andre end Jens Vinther selv, der ser noget samfundsmæssig relevans i det her,« siger Jens Vinge Nygaard og tilføjer:

»Udfordringen er, at tidshorisonten i materialeforskning er for lang i forhold til, at virksomhederne kan tjene penge. Så rent udviklings­mæssigt ville det nok være en god idé, hvis man kunne finde et anven- delsesområde, hvor man bare skulle bruge én centimeter i stedet for flere meter – for så ville vejen til kommercialisering blive betydeligt kortere.«

Tidshorisont den store udfordring

Essensen af det hele er, forklarer Jens Vinther, at laboratoriet i Risskov har udspillet sin rolle – han har vist, han kan fremstille nano­stålet i en ordentlig kvalitet.

Tænker du ikke nogle gange over, at du måske er for tidligt ude?

»Jo. Det får jeg også at vide. Jeg er alt for tidligt ude. Men virksomhederne siger stadigvæk, at når der kan tjenes penge på det, er de interesserede. Så det bliver lidt historien om hønen og ægget.«

Hvis alle synes, det er så god en idé, burde der så ikke være nogen, der skyder penge i det?

»Op til finanskrisen var tidshorisonten for, hvornår virksomheder gik ind i forskningsprojekter, inden de ramte markedet, syv år. Den er betragteligt lavere i dag. Og det her kan ikke kommercialiseres inden for to år.«

Hans udfordring er nu at skrabe tilpas mange penge sammen, til at bygge et storskalaanlæg, for selve materialet koster nærmest ingenting:

»Jeg tror ikke, jeg har skiftet gasflaske i de tre år, jeg har været her. Omkostningsbarriererne i den direkte produktionsproces er ret små, men det er så nyt, at man ikke har produceret i stor skala endnu,« siger Jens Vinther, som har hørt rygter om, at japanske Hitachi er langt fremme med planerne om at udvikle en storskala-ovn.

Lektor: Vælg den rigtige vej

Drømmen om netop at ­producere nanostål i stor skala i Danmark lever dog videre, forsikrer Jens Vin­ther. I første omgang i et minilaboratorium hjemme i privaten. Han har materiale til to til tre års arbejde endnu, forsikrer han.

Spørger man Jens Vinge Nygaard, har han ét altoverskyggende råd til Jens Vinther:

»I teorien – og under meget fine eksperimentale forhold – har hans materialer nogle helt fantastiske egenskaber. Men hvis de skal bruges kommercielt, skal man gøre én af to ting: Enten anvende dem i meget specialiserede komponenter, hvor man kan udnytte de helt sær­lige egenskaber. Eller ændre laboratorieopsætningen, så materialet kan produceres i metervis – og stadig bevare de her unikke egenskaber. Hvis han formår det, har han en fantastisk virksomhed og et fantastisk produkt.«

Læs også om Jens Vinthers erfaringer i hans blog her på ing.dk

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
21. november 2016 kl. 14:24

Må jeg foreslå (igen) at du benytter situationen til at finde på et mindre misvisende navn til dit produkt. Der er to ting der støder mig ved navnet Nanostål:

  1. "Stål" betyder for mig meget klart et materiale hvor grundstoffet Jern spiller en fremtrædende rolle.
  2. Ordet "Nano" er i den grad blevet skamredet til alle mulige produkter, så vi har svært ved at tage det alvorligt. Hvis jeg har forstået det rigtigt, er det spundet graphentråd du laver. Jeg synes du skulle navngive dit brand på dansk eller engelsk, enten med et velklingende, meningsneutralt navn, eller med et navn der fortæller noget om materialet, processen, eller begge dele. Held og lykke med dit projekt i øvrigt.
1
21. november 2016 kl. 12:07

Først:

Jeg har godt nok lavet principskitsen til det kontinuerte CVD-system, men det er Mikkel Taankvist, der har tegnet den op i 3D.

Mikkel læser til maskinmester og er medlem af Nanoklubben - og så er han overdrevent dygtig til at tegne 3D. Tak for den store hjælp - Mikkel.

NYT NANOLABORATORIE Nu har jeg (også med Mikkels hjælp) færdiggjort og indviet det lille nanolaboratorie ved privaten på landet mellem Aarhus og Randers.

I torsdags havde jeg det første spændende udviklingsmøde i laboratoriet. Det var Mogens Øllegaard, der var forbi efter af have lavet forsøg med lodning af nanoståltråd.

Mogens er ekspert i lodninger og har lavet et omfattende arbejde med flere forskellige forsøg på at lodde på en nanoståltråd - både konventionelt og med plasmabehandling.

Det var en stor oplevelse at tale med Mogens. Han er den første, der har udført forsøg OG rent faktisk meldt resultaterne tilbage – og endda med et spændende forslag til den videre undersøgelse.

Til daglig er Mogens Process Development Engineer hos Oticon og han må hellere selv redegøre for det tekniske senere - jeg vil også løbende berette, hvad jeg oplever og lærer.

Flere informationer og billeder her:

https://www.facebook.com/carbonnanoeurope/

VED AT KOMME GANG I INTERESSEN Fantastisk endelig at få feedback fra en af eksperterne. Vi har jo at gøre med et helt nyt materiale. Et materiale lavet på en helt ny måde og med egenskaber, vi først nu er ved at begribe.

Nu er der ved at komme gang i virksomhedernes interesse og undersøgelse af materialerne

  • nanoskov
  • nanostål og
  • nanoståltråd.

Det næste store område bliver test af den nanohøjttaler, jeg lavede med Nanoklubben i sommers. I mit blogindlæg

https://ing.dk/blog/nanostaals-hoejttaler-185213

er der videoer af både fabrikationen og den første test af højttaleren, der menes at kunne gå helt op til 100.000 Hz. Dynaudio og et andet firma har tilbudt at lave test.

Af andre spændende projekter, der også er ved at komme i gang er:

  • Test af varmeledningsevnen i nanostål – 2 projekter med Aarhus Universitet og en stor international koncern inden for råstofbearbejdning, der muligvis ønsker at forblive anonym.

  • Test af nanostål som forkantsbeskyttelse til vindmøllevinger – LM Wind Power.

  • Korrosionstest af nanostål – anonym stor international virksomhed.

  • Test af brudstyrke og bruddynamik – Aarhus Universitet.

Desuden er Carbon Nano Europe blevet skrevet ind som underleverandør i flere omfattende ansøgninger til de store offentlige fonde, ligesom jeg forventer, at Carbon Nano Europe bliver konsortieholder i en ansøgning på 30 mio. kr. til Innovationsfonden.

HVOR SKAL CVD-SYSTEMET HEN? Arbejdet med at finde et godt hjem til CVD-systemet med mig som operatør er i fuld gang og sonderingerne fortsætter med forøget styrke – jeg oplever bestemt en interesse.

Jeg glæder mig til fremtiden – det skal nok gå . . . . .