Motorvejsbyer forhindrer Danmarks planer om grøn transport

23. april 2010 kl. 06:304
Kommunerne udlægger enorme arealer til virksomheder langs de store veje, langt væk fra stationerne. Motorvejs-kvartererne gør det umuligt at opfylde målet om, at jernbanen skal opsuge trafikvæksten.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det bliver kropumuligt at flytte de danske bilpendlere ind i busser og tog og dermed leve op til målsætningen om, at den kollektive trafik i fremtiden skal opsuge det meste af væksten i trafikken.

Det skyldes, at myndighederne sjofler den offentlige transport og udlægger enorme arealer langs de store veje til virksomhederne - langt fra togstationerne.

En ny opgørelse fra Miljøministeriet viser, at der siden 2005 er udlagt nye arealer til nye virksomheder på 1.800 hektar alene i Østjylland. Det er næsten seks gange så meget som hele Ørestad i København og væsentligt mere end i resten af landet tilsammen. Også i København etableres der nye arbejdspladser i områder med ringe kollektiv transport.

Ifølge direktør Jens Egdal, Rambøll Infrastruktur og Transport, er det derfor naivt at tro, at busser og tog kan snuppe væksten i trafikken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Regeringens plan holder ikke. Hvis vi får en vækst i logistikken på to procent, så skal vi bygge noget nær et helt nyt skinnenet hvert tiende år, hvis togene alene skal opsuge væksten,« fastslår han.

Når hovedparten af de danske arbejdspladser i lang tid fremover ligger langt fra offentlig transport, bliver det enten urealistisk dyrt eller helt enkelt umuligt at betjene områderne med busser og tog.

Lektor Henrik Harder, Aalborg Universitet, fastslog allerede i 2006, at der er bygget så meget langs motorvejen i Østjylland, at det svarer til en ca. 50 kilometer lang by.

»Siden er det bare blevet værre - eller mere og mere,« siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg tager dybest set ikke målsætningen om, at den offentlige transport skal vokse, alvorligt. Hverken socialdemokratiske eller borgerlige regeringer har evnet at gøre noget for at reducere vejtrafikken,« siger han og tilføjer, at byudvikling langs vejene ses i hele landet.

Kontorchef Holger Bisgaard fra By- og Landskabsstyrelsen bekræfter, at den fortsatte, spredte byudvikling langs den jyske motorvej gør det meget dyrt at betjene området med kollektiv transport.

»Det er for eksempel svært at se, hvor staten skal anlægge nye stationer,« siger han.

Ingen stationer i nærheden af nye arbejdspladser

Selv i København går udviklingen den forkerte vej. Bilpendlingen på tværs af hovedstadens fingre stiger og stiger, fastslår Miljøministeriet.

En ny opgørelse fra By- og Landskabsstyrelsen viser, at der alene de seneste to år er skabt 6.000 nye arbejdspladser ved Ring 3, som er dårlig betjent med offentlig transport.

Ifølge transportforsker Alex Landex fra Danmarks Tekniske Universitet stiger antallet af medarbejdere i forstædernes erhvervsområder, bl.a. fordi de gamle produktionsvirksomheder lukker og erstattes af kontorer med flere ansatte.

»Visionen om at bygge ringkorridorer rundt om København er blevet svigtet i 20 år. Samtidig er stationsnærhedsprincippet ikke blevet håndhævet særligt effektivt, fordi kommunerne hele tiden presser på og betragter princippet som en hindring for erhvervsudvikling. Så der er masser af erhvervsområder, som ligger adskillige kilometer fra stationer,« vurderer Alex Landex.

Holger Bisgaard fra By- og Landskabsstyrelsen, der har det faglige ansvar for hovedstadens Fingerplan, afviser kritikken:

»Fingerplan 07 strammede princippet om stationsnærhed. Grundlaget for den kollektive trafik vil derfor blive kraftigt forbedret i de kommende år,« siger han.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
24. april 2010 kl. 12:00

Jeg vil give dig fuldstændig ret. Ydermere vil jeg påstå at de tilråde stillede penge oftere bliver brugt på 'DAMAGE CONTROL' end som led i et reelt visionært projekt.

3
23. april 2010 kl. 17:45

Hvis man kikker på finger planen er ideen stadig god. Dog skal man bare have forbindelser imellem fingrene omkring 4 steder. inde ved håndfladen, første led, anden led, tredje led og fingerspidserne. Problemet er bare at politikerne ikke har syntes om jernbaner siden 1920erne. Dog kom der en god ide med S-togene, men den fik ikke lov til, at udvikle sig som planlagt. Derudover har det også vist sig at fingerplanen skal have nogle GODE busforbindelser som kører i områderne i mellemrummene imellem fingerforbindelserne. I dag er busserne begyndt at konkurrer med S-togene og togene istedet for at være en del af det samlede transportnetværk. Dette til dels pågrund af at man har udliciteret kørslerne så man vælger de områder fra hvor der ikke umiddelbart er et marked da der tidligere har været for dårlig trafik.

2
23. april 2010 kl. 13:00

Jeg har selv stor fornøjelse af den nye Skødstrup - Hnnerup motorvej (hhv. bopæl og arbejdsplads) men må ellers konstatere at den inten med lokal planlægning har at gøre. Her er det alene fjerntraffikken der er tilgodeset - blot endnu et eksempel på total mangel på sammenhæng mellem visioner for energibesparelser og motorvejsbyggerier.

1
23. april 2010 kl. 12:04

Regeringen, lige som tiligere regeringer, har aldrig haft en langsynet sammenhaengende trafikpolitisk plan.

Vi bygger moterveje, jernbaner, broer mv. for mange mange miliader af kroner, helt tilfaeldig som vinden blaeser, helt uden skelen til langsigtede strategier eller maalsaetninger (se diskusionen om en Kattegatbro..)

I vores nabolande har man planer for hvad man skal bygge de naeste 10, 20, og 50 aar. Man bygger ikke de hele paa en gang, men med en langsigtet strategi, kan pan prioritere og bygge de mest kritiske foerst, og samtidig forberede for de senere udbygninger.

Men i Danmark, -- AK AK.