Det bliver kropumuligt at flytte de danske bilpendlere ind i busser og tog og dermed leve op til målsætningen om, at den kollektive trafik i fremtiden skal opsuge det meste af væksten i trafikken.
Det skyldes, at myndighederne sjofler den offentlige transport og udlægger enorme arealer langs de store veje til virksomhederne - langt fra togstationerne.
En ny opgørelse fra Miljøministeriet viser, at der siden 2005 er udlagt nye arealer til nye virksomheder på 1.800 hektar alene i Østjylland. Det er næsten seks gange så meget som hele Ørestad i København og væsentligt mere end i resten af landet tilsammen. Også i København etableres der nye arbejdspladser i områder med ringe kollektiv transport.
Ifølge direktør Jens Egdal, Rambøll Infrastruktur og Transport, er det derfor naivt at tro, at busser og tog kan snuppe væksten i trafikken.
»Regeringens plan holder ikke. Hvis vi får en vækst i logistikken på to procent, så skal vi bygge noget nær et helt nyt skinnenet hvert tiende år, hvis togene alene skal opsuge væksten,« fastslår han.
Når hovedparten af de danske arbejdspladser i lang tid fremover ligger langt fra offentlig transport, bliver det enten urealistisk dyrt eller helt enkelt umuligt at betjene områderne med busser og tog.
Lektor Henrik Harder, Aalborg Universitet, fastslog allerede i 2006, at der er bygget så meget langs motorvejen i Østjylland, at det svarer til en ca. 50 kilometer lang by.
»Siden er det bare blevet værre - eller mere og mere,« siger han.
»Jeg tager dybest set ikke målsætningen om, at den offentlige transport skal vokse, alvorligt. Hverken socialdemokratiske eller borgerlige regeringer har evnet at gøre noget for at reducere vejtrafikken,« siger han og tilføjer, at byudvikling langs vejene ses i hele landet.
Kontorchef Holger Bisgaard fra By- og Landskabsstyrelsen bekræfter, at den fortsatte, spredte byudvikling langs den jyske motorvej gør det meget dyrt at betjene området med kollektiv transport.
»Det er for eksempel svært at se, hvor staten skal anlægge nye stationer,« siger han.
Ingen stationer i nærheden af nye arbejdspladser
Selv i København går udviklingen den forkerte vej. Bilpendlingen på tværs af hovedstadens fingre stiger og stiger, fastslår Miljøministeriet.
En ny opgørelse fra By- og Landskabsstyrelsen viser, at der alene de seneste to år er skabt 6.000 nye arbejdspladser ved Ring 3, som er dårlig betjent med offentlig transport.
Ifølge transportforsker Alex Landex fra Danmarks Tekniske Universitet stiger antallet af medarbejdere i forstædernes erhvervsområder, bl.a. fordi de gamle produktionsvirksomheder lukker og erstattes af kontorer med flere ansatte.
»Visionen om at bygge ringkorridorer rundt om København er blevet svigtet i 20 år. Samtidig er stationsnærhedsprincippet ikke blevet håndhævet særligt effektivt, fordi kommunerne hele tiden presser på og betragter princippet som en hindring for erhvervsudvikling. Så der er masser af erhvervsområder, som ligger adskillige kilometer fra stationer,« vurderer Alex Landex.
Holger Bisgaard fra By- og Landskabsstyrelsen, der har det faglige ansvar for hovedstadens Fingerplan, afviser kritikken:
»Fingerplan 07 strammede princippet om stationsnærhed. Grundlaget for den kollektive trafik vil derfor blive kraftigt forbedret i de kommende år,« siger han.
