Motorola er i fuld gang med telefon-platform med udskiftelig hardware

30. oktober 2013 kl. 10:529
Motorola er i fuld gang med telefon-platform med udskiftelig hardware
Illustration: Motorola.
Sideløbende med det hypede Phonebloks-projekt udvikler Google-ejede Motorola et koncept for en modulopbygget telefon, hvor eksempelvis wifi og anden funktionalitet kan udskiftes som Lego-klodser.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det crowdfundede Phonebloks-projekt, hvor brugere kan udskifte enkeltdele som wifi-modulet i deres telefon, er ikke en enlig svale i en idealistisk hjerne. Den Google-ejede mobilproducent Motorola er allerede i fuld sving med et lignende koncept kaldet Project Ara, som virksomheden har arbejdet på i mere end et år. I et blogindlæg fra Motorola lyder det:

»Vi vil gøre for hardware, hvad Android-platformen har gjort for software: skabe et levende økosystem for tredjepartsudviklere, sænke adgangsbarriererne, øge innovations-hastigheden og komprimere tidslinjerne for udvikling betragteligt.«

Efter at crowdfunding-projektet Phonebloks-projektet for nylig fik en del omtale, har Motorola og Dave Hakkens, skaberen af Phonebloks, stukket hovederne sammen.

Læs også: Smartphone af udskiftelige blokke skal mindske elektronikskrot

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det viser sig, at vi deler en fælles vision: at udvikle en telefonplatform, der er moduliseret, åben, kostumiserbar og skabt for hele verden. Vi har lavet det dybdegående tekniske arbejde. Dave har skabt et community. Åbenhedens styrke kræver begge dele,« står der i Motorola-bloggen.

I forbindelse med Phonebloks-projektet er betydningen for miljøet ved en telefon med udskiftelig hardware også blevet understreget. Tanken er, at den samlede mængde elektronikskrot bliver mindre, hvis det ikke er nødvendigt at skrotte hele telefonen for at få den seneste funktionalitet.

»Alt imens Motorola og Phonebloks kommer til at arbejde sammen, vil vi også være uafhængige og ikke basere os på deres funding. Så hvis du vil hjælpe, så hilser vi din donation velkommen,« lyder det i en video på Youtube fra Phonebloks-projektet.

Remote video URL

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
1. november 2013 kl. 14:04

Det er jo nogenlunde sådan man bygger computere nu om dage. Men der er ikke nogen tvivl om at de ville være billigere hvis alt lå på samme motherboard fra starten, til gengæld skal man så skifte det hele ud hvis noget går i stykker, foruden det at man fraskriver sig muligheden for at opgradere enkelt dele.

På den anden side, mon ikke de fleste skifter hele deres computer ud efter et par år, når garantien alligevel er udløbet, lige som med telefoner.

For eksempel når jeg køber et ASUS MB og et ASUS grafikort samtidig, kunne det lige så godt være en del, der ville spares stik, indpakning, installations CD og andet.

8
1. november 2013 kl. 00:28

Kunne det mere være en anden slags modul? Altså modul på producent-niveau og ikke på slutbruger niveau.

Dermed kan man forestille sig at en producent nærmest kan tage fra en liste af materialer (BOM), og så sammensætte hardwaren til en komplet mobiltelefon på et print.

Slutbrugeren kan så ændre ved ingenting, eller måske kun få ting - det kunne for eksempel være muligheden for en tykkere mobil mod at kunne få plads til et større batteri med de fordele det giver.

7
30. oktober 2013 kl. 23:49

Det kunne have været en smart løsning i "gamle dage", dengang man reparerede elektronik. Men tiden er løbet fra det. Efter min mening spilder man pengene på udvikling af sådan en telefon. Modulerne vil nemlig blive tilpas dyre til, at ingen vil købe dem til en telefon der alligevel er slidt. En ny smartphone koster tæt ved ingenting at producere. Et godt eksempel er Nokias nye avancerede Lumia telefoner som sælges til særdeles konkurrencedygtige priser. Og der tjenes stadigt penge på dem i flere led.

Næ, glem det og find på noget smartere. :-)

6
30. oktober 2013 kl. 17:48

Hver eneste gang modulopbygning af elektronik er blevet afprøvet, har det vist sig at være dyrere at producere. Dette er ganske naturligt, der skal bruges flere print, stik, indpakninger o.s.v.

Teoretisk er det måske smart, men i virkeligheden vil langt de fleste kunder simpelthen købe et andet apparat, som kan hvad man kræver af det.

Når man ser på holdbarheden af den slags produkter, som sjældent er over 2 år, er det også til at forstå hvorfor det simpelthen er nemmere og billigere at købe noget nyt.

Elektronikken holder jo ikke i længere tid, bare fordi man køber et nyt modul..

5
30. oktober 2013 kl. 15:20

Nu er Motorolas model jo ikke tegnet med "indmad" deres hardware sidde jo på ydersiden, jeg ville foretrække en moden der så var bedre afskærmet.

4
30. oktober 2013 kl. 15:05

Det er netop der fidusen ligger. At du kan sætte din dyre indmad ind i din nye telefon. Spørgsmålet er bare om indmaden er så dyr.

3
30. oktober 2013 kl. 14:51

Jeg tror simpelhen ikke der er kunder nok og hvad med når rammen og delene er blevet ridset eller mobilen ikke er moderne mere, så skal man jo stadig skifte alle delene eller købe noget andet? jeg kunne dog godt se fordelen i at man kunne montere et feriekamera-modul og lignende på en sådan, den kunne så få flere egenskaber a la sweitzerkniv.

2
30. oktober 2013 kl. 14:35

Tror at det kommer for sent, selvom det er en genial ide.

Og så ser jeg en lang række forhindringer.

Vi har med radiosignaler i Giga Hertz området at gøre. Det er også her store dele af stabilitetsforskellene mellem producenterne ligger. Det vil fylde lidt mere. Der skal helst flere producenter med Alle telefon modeller bliver låst til en og samme formfaktor. Udviklingen på PC markedet går mod at flere og flere ting ender på mother boarded.

Omvendt vil nogle byggeblokke være oplagt at standardisere. F.eks. touch skærmen. Hukommelse Lyd Kamera

1
30. oktober 2013 kl. 13:21

Vi konfigurerer og opgraderer arbejds-PC'ere i vore virksomheder, så de opfylder specifikke krav. Det er helt naturligt at tilføre mobiltelefonen samme flexible egenskaber. Og så lyder det som en sjov vintersyssel at bygge sin egen smartphone.