Motoriserede trafikkegler skal mindske kø ved vejarbejder

Illustration: samiylenko/Bigstock

I forsøget på at forhindre unødvendig kødannelse i forbindelse med vejarbejde, har britiske ingeniører udviklet en kørende trafikkegle.

Det skriver The Telegraph.

Robotkeglen, der kan køre lidt over 6 km/t (4 mph), skal hurtigt kunne køre af vejen, når vejarbejde på eksempelvis motorveje er overstået. Det kan gøre livet lettere for både bilister og de personer, der skal udføre vejarbejdet.

Når der udføres vejarbejde på motorveje i dag, bliver afspærringerne lagt på længere strækninger ad gangen i stedet for at flytte keglerne løbende, som arbejdet skrider frem.

De store områder afdækkes af sikkerhedshensyn til de ansatte, da det kan være farligt at opsamle og flytte rundt på keglerne i trafikken især på motorvejene, men disse omfattende og langvarige afspærringer kan føre til kødannelse på vejstrækninger, hvor det ikke længere er nødvendigt at have spærret af.

De kørende trafikkegler skal gøre det muligt at ændre eller tilpasse afspærringer løbende i forbindelse med vejarbejde uden at sætte de ansattes liv i fare på de trafikkerede vejstrækninger.

Ikke førerløse endnu

De motoriserede kegler blev præsenteret af ingeniører fra virksomheden Costain på en videnskabsfestival i den engelske by Cheltenham.

Med på projektet om de kørende robotkegler var softwareingeniør Richard Golledge. Han pointerer over for The Telegraph, at keglerne ikke er selvstyrende. De kræver stadig en person, der kan styre, hvor keglerne skal køre hen.

»Det ville være perfekt, hvis de var fuldstændig førerløse og selv kunne køre ud på motorvejen for at afspærre i forbindelse med ulykker, men vi er stadig langt fra sådan en løsning,« siger han til The Telegraph

De nye trafikkegler er udstyret med en GPS-tracker for at undgå tyveri, og så er prisen langt højere end for de gamle kegler. De motoriserede afspærringskegler koster omkring 100 britiske pund per styk, hvilket er over 800 danske kroner.

Keglerne er stadig i testfasen, og det vil desuden kræve tilladelse fra det britiske Highways Agency, før det vil være muligt at bruge dem på motorvejene.

Se Costains egen video af kørende trafikkegler nedenfor:

Video:Adrian Cronin, Youtube

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten