Morsø Kommune blæser til kamp mod oliefyrene

Ifølge energiforliget har Danmark som erklæret mål at få udfaset landets 300.000 forurenende og dyre oliefyr.

Nu sætter Morsø Kommune handling bag ordene i bestræbelserne på at få has på øens oliefyr: Ved hjælp af 1,7 millioner kroner skal borgerne oplyses om både de økonomiske og miljømæssige fordele ved at få udskiftet oliefyret til alternative opvarmningskilder.

En del af pengene skal bruges på at tilbyde 600 ud af kommunens godt 3.100 borgere med oliefyr et gratis energitjek, der skal vise, hvordan de kan få udskiftet deres oliefyr, og hvor stor en besparelse der på længere sigt venter ved at vælge en anden form for opvarmning.

»Erfaringen viser, at når boligejere først har fået et tjek og rådgivning om energibesparelse, vælger mange af dem at skifte oliefyret ud. Jeg har også selv valgt at udskifte mit eget oliefyr efter at have fået tjek og rådgivning og selv set, hvor mange penge der er at spare,« siger Niels Pedersen, klima- og energikoordinator i Morsø Kommune.

Erfaringerne er ifølge Niels Pedersen baseret på lokale rådgivningsfirmaer, der oplever, at mellem 50 og 75 procent af hjem, der får lavet energitjek, motiveres til at investere i anden form for opvarmning. Dermed er han sikker på, at tjekkene nok skal betale sig på trods af at være uforpligtende.

Efter tjekket er det meningen, at morsingboerne får rådgivning i at investere i andre opvarmningsformer som fjernvarme, varmepumper, jordvarme eller træpillefyr, der alle er miljømæssigt bedre alternativer.

På to dage har over 100 hjem allerede taget imod det gratis tilbud. Som endnu et led i kampagnen bliver der også afholdt informationsmøder for kommunens borgere, der kan få vejledning og oplysning om fordelene ved at udskifte oliefyret.

Skift skaber vækst

Planen beskrives som 'en af Danmarks største energirenoveringsplaner' og er et led i kommunens klimaplan, der sigter mod CO2-neutralitet i fremtiden.

Planen er ifølge folkene bag også smart, fordi den samtidig involverer det lokale erhvervsliv i hjemmenes energiskift.

»Det er en bredspektret plan, der eksempelvis involverer lokale håndværksvirksomheder. Når energirenoveringen for alvor kommer i gang, skabes der arbejde til håndværkere, når boligejerne begynder at få udført de anbefalinger, de har fået i energitjekket,« siger Niels Pedersen.

Ud over håndværkere involveres lokale banker, der vil udstede fordelagtige lån til boligejere, der vælger at energirenovere, ligesom der ligger aftaler med lokale leverandører og produktionsvirksomheder, som ligeledes vil være leveringsdygtige af installationer og dele til nye opvarmningskilder.

Med den ambitiøse plan viser Morsø Kommune måske en vej for, hvordan oliefyrene kan udfases. Ifølge klima- og energikoordinator Niels Pedersen kunne kommunens strategi muligvis fungere for andre kommuner også.

»Vi har haft projektledere til at realisere strategien, som er blevet til, efter vi har fået tildelt midler fra EU og Indenrigsministeriet, så jeg kan ikke se, hvorfor det ikke skulle kunne lade sig gøre i andre af landets kommuner,« siger Niels Pedersen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvordan i himlens navn kan man kalde oliefyr for forurenende? Jeg tænker også på hvor lang en gasledning man kunne lave for disse 1,7mill kroner.

 • 0
 • 3

Syntes at have læst at folk bruger gammel friture olie i deres oliefyr nogle steder og at eksperter udtalt at miljømæssigt var det ikke noget problem.

http://www.metroxpress.dk/nyheder/fed-fidu...

Citat:

»Hvis man går fra at hælde et rent brændstof som diesel i sin motor til at hælde brugt fritureolie i i stedet, bliver forureningen større. Måske 30 procent. Med oliefyr er forskellen betydelig mindre, fordi det hele bare bliver brændt af,« siger han.

Problemet er/var at staten gik glip af en masse afgifter på manglende salg af fosilt olie.

Eksempel på en "Bio-brænder" http://www.spteknik.dk/biobraender.htm

"Oliebrænder kan fx. opvarme med det 100% miljøvenlige rapsolie. Rapsolie er billigere end traditionel fyringsolie. oliebrænder kan monteres på 90% af alle kedler. Bedre miljø følger med... Vegetabilske olier har mange miljømæssige fordele:"

 • 0
 • 0

Her hvor jeg bor, er der kun ganske få der har oliefyr og gasfyr. Fjernvarme har gjort at alle disse fyr er væk. Til gengæld er fjernvarmen nu blevet så dyr, at der nu er skudt brændeovne op overalt som kræftbylder på hus-tagende. Nu kan ingen gå udenfor uden at blive kvalt. Jo det er sandelig en god løsning. De to tilbageblivende oliefyr bruger mindre i kroner og øre, og har slet ingen brændeovn. Også lugter de slet ikke. Ja det er godt nok hovedet under armen. mvh, Erik.

 • 1
 • 0

Her hvor jeg bor, er der kun ganske få der har oliefyr og gasfyr. Fjernvarme har gjort at alle disse fyr er væk. Til gengæld er fjernvarmen nu blevet så dyr, at der nu er skudt brændeovne op overalt som kræftbylder på hus-tagende. Nu kan ingen gå udenfor uden at blive kvalt. Jo det er sandelig en god løsning. De to tilbageblivende oliefyr bruger mindre i kroner og øre, og har slet ingen brændeovn. Også lugter de slet ikke. Ja det er godt nok hovedet under armen. mvh, Erik.

Bor selv i et område med afsindigt dyrt fjernvarme...Nu efter 20år har vi lige købt brændeovn!! OG ja, det kan svare sig, uanset...Når regeringen trykker pengepungen finder folk alternativer, og syntes ikke det er rimeligt, at vi skal betale 12000 inden vi overhovedet har brugt et gram varme! Ialt koster det 30000 for et velisoleret hus på 155m2...Med et pillefyr havde det været 13.000 til 15.000kr og det er co2 neutral i modsætning til fjernvarmen, som smider de 50% i jorden rundt om.

 • 1
 • 0

Det virker som om, at Morsø Kommune går den lokale brænderøgsforureningsindustris ærinde - er der mon nogen hos kommunen, der har aktier i foretagendet ?.

Efter tjekket er det meningen, at morsingboerne får rådgivning i at investere i andre opvarmningsformer som fjernvarme, varmepumper, jordvarme eller træpillefyr, der alle er miljømæssigt set bedre alternativer.

Måske skulle artiklens forfatter prøve at sætte sig lidt ind i tingene, i stedet for blot at videreformidle. Ude i det virkelige liv bliver langt oliefyrene i stor stil udskiftet med træpillefyr - og frem for med de andre alternativer, der er nævnt. Det er det billigste - undtagen for miljøet og for samfundet!

Ifølge energiforliget, har Danmark som erklæret mål at få udfaset landets 300.000 forurenende og dyre oliefyr.

Forurenende ???????? Træpillefyr forurener 5 gange så meget som et oliefyr - og træpiller er bestemt ikke "CO2-neutrale" - tværtimod! Og især ikke de træpiller, der køres hertil fra Østeuropa på ryggen af en lastbil! Måske skulle artiklens forfatter prøve at sætte sig lidt ind i tingene, i stedet for blot at videreformidle.

Her hvor jeg bor, er der kun ganske få der har oliefyr og gasfyr. Fjernvarme har gjort at alle disse fyr er væk. Til gengæld er fjernvarmen nu blevet så dyr, at der nu er skudt brændeovne op overalt som kræftbylder på hus-tagende. Nu kan ingen gå udenfor uden at blive kvalt. Jo det er sandelig en god løsning. De to tilbageblivende oliefyr bruger mindre i kroner og øre, og har slet ingen brændeovn. Også lugter de slet ikke. Ja det er godt nok hovedet under armen. mvh, Erik.

Hej Erik

Vi er så rørende enige! Hvor mange ville mon have det djævelskab indenfor døren, hvis kravet var, at de skulle beholde brænderøgen inde på deres egen matrikel ?. Det ville være en befrielse for os andre normale, velfungerende og tænkende mennesker, hvis brænderøgshyggerne selv tog konsekvensen af deres besparelsesbestræbelser, i stedet for at svine vores allesammens luft til.

Med et pillefyr havde det været 13.000 til 15.000kr og det er co2 neutral i modsætning til fjernvarmen, som smider de 50% i jorden rundt om.

Hej Ina

Ja, endnu kan det betale sig for den enkelte at forurene helt afsindigt - for samfundet medfører det derimod et tab, bl.a. af sundhed og menneskeliv. Flot, at I ventede 20 år med at købe en brændeovne - men skidt, at I gjorde det. Var det sælgeren af brændeovnen, der bildte jer ind, at afbrænding træ er CO2-neutralt ?. Og måske endda også at det var forureningsfrit ?. Se evt: http://www.guardian.co.uk/environment/2012... http://www.saveamericasforests.org/Forests...

 • 0
 • 3

eg har det fint med min nye svanemærkede brændeovn, som vi tænder korrekt op i, og brænder korrekt tørt brænde af i..Hentet ved en nabo... Vi brugte nu også brændeovn for 20år siden i et andet hus, og utroligt nok, var der aldrig nogen dengang, som beklagede sig over stank o.s.v. Det er som med cigaretrøg..Folk bliver totalt hysteriske. Stearinlys forurener meget mere end brændeovn inde i huset, men det er den kære borger ligeglad med, for hygge skal vi..Og alle undersøgelser fortæller, at fyrer du med træ er det co2 neutral...Fjernvarmen her i byen leder 50% ud i ingenting, så fortæl mig, om det er bedre...Det kunne samfundet så hjælpe de mindre byer af med. Det nordsø projekt, som staten satte i gang for mange år siden..Jeg har betalt mit!! Men har intet valg..Vi skal stadig betale 12.000 for ingenting..Derudover pålægger de nu yderligere afgifter på fjernvarmen pga folk som skulle have tilskud til solceller. Vi må sætte alt den alternative varme ind vi vil, men slipper stadig ikke for den faste afgift på de 12. Fortæl mig så, om ikke enhver efterhånden ville finde alternativer..Det var jo ikke meningen med et fjernvarmeværk, men det tvinger priserne folk til...Om så der skal brændes jernbanesveller af, som nogen vel er ligeglad med, bare de kan spare, og samtidig få varmen!...Find nogle danske facts, for gider seriøst ikke læse de lange useriøse engelske tekster...

 • 2
 • 0

Hej. Carsten Thomsen, hvor er det rart at høre at der er andre som har det ligesom mig. Ja der er ingen der tør pille ved den hellige ko der hedder bål i en blikspand i stuen. Det er uhyggeligt at der er så meget dumhed til i samfundet, og med samtidig indbildning af at det er co2 neutralt, gør bare det hele mere dumt. Men føj hvor det stinker udenfor hele vinteren. Alle børnene på min vej incl. mig selv er meget plaget af astma. Børnene har det dog værre, men de leger jo også ude i røgen det meste af dagen. Ja det er hovedet under armen. Men fjernvarme er dyrt, også alt for dyrt, og det giver jo desværre grobund for dette brændeovns svineri, det er jo også en del af problemet.

Det bedste middel mod idioti, er at fjerne økonomien heri. mvh, Erik.

 • 0
 • 2

Mange års indoktrinering har haft sin virkning. I DR i aftes var der et indlæg om indendørsluften og stearinlys. Han kaldte det konsekvent for forurening, men var dog så ærlig at indrømme, at man ikke vidste hvor skadeligt det var. Han kunne jo også i lyset af sin uvidenhed have sagt at han ikke vidste hvor sundt det var. Disse to udlægninger er vel rimelig ens, rent faktuelt, men er alligevel i deres indtryk fuldstændig modsatrettede.

Hvad berettiger en kommune til at vurdere hvor dyrt et oliefyr er. Tror kommunen virkelig ikke, at folk selv kan vurdere det. Hvis alternativerne virkelig var så billige som påstået, så ville det ikke være nødvendigt at "hjælpe". Hvis de virkelig ville hjælpe, kunne kommunen give garanti for nedpløjning af gasledninger til dem uden for byen. Fjernvarmeværket i byen har jo gasforsyning, og de køber den sikkert til 5kr/m3, så der er rigeligt med penge til at betale rørene. Faktisk 3 til 4 kr/m3 de sender ud til de omliggende boliger. Det burde give en betaling på 5000kr/år for hver forbruger de får koblet på ledningerne. Jeg tvivler på at de kan vinde det samme ved at lægge fjernvarmerør, eftersom de koster så meget mere, og tabet vil være horribelt.

 • 0
 • 1

[quote]Mange års indoktrinering har haft sin virkning.

I DR i aftes var der et indlæg om indendørsluften og stearinlys.

Han kaldte det konsekvent for forurening, men var dog så ærlig at indrømme, at man ikke vidste hvor skadeligt det var. Han kunne jo også i lyset af sin uvidenhed have sagt at han ikke vidste hvor sundt det var.

Disse to udlægninger er vel rimelig ens, rent faktuelt, men er alligevel i deres indtryk fuldstændig modsatrettede.

Hvad berettiger en kommune til at vurdere hvor dyrt et oliefyr er. Tror kommunen virkelig ikke, at folk selv kan vurdere det. Hvis alternativerne virkelig var så billige som påstået, så ville det ikke være nødvendigt at "hjælpe". Hvis de virkelig ville hjælpe, kunne kommunen give garanti for nedpløjning af gasledninger til dem uden for byen. Fjernvarmeværket i byen har jo gasforsyning, og de køber den sikkert til 5kr/m3, så der er rigeligt med penge til at betale rørene. Faktisk 3 til 4 kr/m3 de sender ud til de omliggende boliger. Det burde give en betaling på 5000kr/år for hver forbruger de får koblet på ledningerne.

Jeg tvivler på at de kan vinde det samme ved at lægge fjernvarmerør, eftersom de koster så meget mere, og tabet vil være horribelt.

¨Så sandt...

 • 0
 • 1

[quote]Mange års indoktrinering har haft sin virkning.

I DR i aftes var der et indlæg om indendørsluften og stearinlys.

Han kaldte det konsekvent for forurening, men var dog så ærlig at indrømme, at man ikke vidste hvor skadeligt det var. Han kunne jo også i lyset af sin uvidenhed have sagt at han ikke vidste hvor sundt det var.

Disse to udlægninger er vel rimelig ens, rent faktuelt, men er alligevel i deres indtryk fuldstændig modsatrettede.

Hvad berettiger en kommune til at vurdere hvor dyrt et oliefyr er. Tror kommunen virkelig ikke, at folk selv kan vurdere det. Hvis alternativerne virkelig var så billige som påstået, så ville det ikke være nødvendigt at "hjælpe". Hvis de virkelig ville hjælpe, kunne kommunen give garanti for nedpløjning af gasledninger til dem uden for byen. Fjernvarmeværket i byen har jo gasforsyning, og de køber den sikkert til 5kr/m3, så der er rigeligt med penge til at betale rørene. Faktisk 3 til 4 kr/m3 de sender ud til de omliggende boliger. Det burde give en betaling på 5000kr/år for hver forbruger de får koblet på ledningerne.

Jeg tvivler på at de kan vinde det samme ved at lægge fjernvarmerør, eftersom de koster så meget mere, og tabet vil være horribelt.

¨Så sandt...

 • 0
 • 1

Det er jo en "Fire Green" fra Hobro de sælger. Har du sådan en? Hvad fyrer du med den? Hvordan er erfaringerne? Ideen at fyre feddet madaffald er jo ikke nyt, men jeg har ikke set små scale systemer der er tilfredsstillende robust (filtre der er proppet, pumper der giver op, dyser der stopper)

Jeg kender nogen der bruger den til at fyre med noget rigtig møj , fx. gammel motor-, gear-, hydraulik- og ATM-olie og hvad der ellers lander nede i montørgraven. Fire Green skriver på deres hjemmeside at det er en "afprøvet blanding". Det brænder skam også og kedlen bliver også varmt. Måske er det der Fire Green har sin afprøvning fra. Det er trods alt ikke langt fra Hobro. Heldigvis blæser det en del, og naboen bor lidt længere væk. Lugten minder lidt om en Ursus fra 80erne der afprøves i en hal.

Gutterne havde "bare lige" glemt at sådan en forbrænding er højkorrosiv - kedlen gik i stykker efter 0,ingentid. Men en smed er jo ikke ikke en smed hvis han ikke lige kunne fikse den.

 • 0
 • 0

Nu håber jeg at dem der vil bygge om, danner et indkøbslaug og tager nogle benhårde forhandlinger til en rammekontrakt, med 10-15 VVSer.

Man skulle ikke tro det, men i den liberale højborg Furesø er man i gang med at danne sådant et laug. http://www.furesoe.dk/borger/boligogbygger...

Hvis de kan i Furesø kan de sikkert også på Morsø.

 • 1
 • 0

i at vores firma i øjeblikket er i gang med at installere 175.000 kw spidslastcentraler på gasolie; medens det samme brændstof bliver sendt ned i det sorteste hos privatfolket, fordi gasolie udleder 30% mere CO2 end naturgas for samme energimængde.

Gasoliens røggasprodukter strømmer også dagligt ud af biler og lastbiler i trafikken

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten