Morgendagens artilleri er bevæbnet med en 100 kW kraftlig laser

Sådan forestiller Dynetics/Lockheed sig, at deres koncept indenfor en 100 kW kraftige laser på et mindre køretøj ser ud og fungerer i 2022. Illustration: Dynetics/Lockheed concept

Lockheed Martin har netop leveret en serie af 60 kilowatt kraftige lasere. Køberen er den amerikanske hær, som vil montere det moderne våben på en række af sine største molbile artillerier.

Men ingeniørerne hos en af verdens største forsvarsteknologiske virksomheder får næppe tid til at dase oven på den bestilling og nyde den lumre sensommer.

Lockheed Martin skal nemlig i gang med designet af en endnu kraftigere lasertype, der skal monteres på et endnu mindre militært køretøj. Samtidig får Lockheed Martin, som ellers er dominerende på det område, kamp fra uventet side.

Læs også: Lockheed Martin begynder produktion af modulært laservåben

For at stå rustet imod potentielle trusler fra Kina og Rusland har USA's forsvar nemlig tildelt Lockheed Martin i samarbejde med Dynetics og Raytheon en klækkelig kontrakt om at komme op med det bedste design og prototype af en 100 kilowatt kraftlig laser til montering på en truck.

Denne type laser skal særligt kunne ramme droner, raketter og mortér-ild.

Dreven salgssnak hele vejen til slagmarken

For Lockheed Martin er udfordringen særligt at gøre deres nuværende laservåben i 60 kW-kategorien endnu mindre, men også kraftigere. Alt imens skal Raytheon, som har solid erfaring med mindre kraftige men effektive lasere, bevise deres værd udi endnu kraftigere våbensystemer.

Metodemæssigt læner Lockheed Martin sig op ad teknologien for modulære lasersystemer. Her bygges mindre lavenergi-lasermoduler sammen til at kunne udsende én samlet laserstråle.

Fiberbaserede lasermoduler er mere robuste i militærets dagligdag, fordi de ikke i samme grad bliver påvirket af rystelser og eventuel forurening af optikker som traditionelle lasersystemer. Hvert lasermodul kan pakkes godt ind, og kun i det punkt, hvor laserstrålerne samles og reflekteres ud af våbnet, er der risiko for, at optikken kan blive beskadiget. Illustration: Lockheed Martin

Strålerne fra de mindre lasere sendes gennem fiberoptiske kabler. Kablerne er standard kommercielle produkter, men laserne er specielt udviklet til projektet, fordi der er højere krav til lav vægt og strømforbrug end i kommercielle lasere. Et lavt strømforbrug betyder desuden, at Lockheed Martins lasere ikke har brug for nær så meget køling som standardlasere.

Skal man tro Lockheed Martins egne lovprisninger, burde opgaven med de 100 kilowatt kraftige lasere være overkommelig. For da den amerikanske hær tilbage i 2015 bestilte de just leverede 60 kilowatt kraftige lasere, lød det nemlig sådan her fra Rob Afzal fra Lockheed Martin over for hjemmesiden breakingdefence.com.

»Vores design af 60 kW kan skaleres til 100 kW, hvis vi monterer flere fibre. Lige nu beder kunden kun om 60.«.

I dag lyder det overfor selvsamme medie fra Dynetics adm.direktør, Ronnie Chronister, at den største hurdle ved at gå fra 60 kW til 100 kW mest er af praktisk karakter.

Laseren skal simpelthen være mere pålidelig, mere robust og lettere at vedligeholde og betjene på slagmarken, når det lige pludselig er soldater i en tilspidset situation, som skal affyre laseren fremfor konsulenter med en ph.d.-grad i fotonik.

»Det her er intet projekt til en videnskabs-fremvisning. Hele formålet er få laseren ud på marken,« siger Ronnie Chronister til Breaking Defense.

Afprøver andre laser-teknologier

Raytheon er mere ordknappe, men ikke mindre pralende, når det gælder tiltroen til, hvordan deres ingeniører løser opgaven. Således afviser seniormanager fra Raytheons udviklingsafdeling, Evan Hunt, at selskabet vil fokusere på en form for laserteknologi såsom fiberbaserede lasermoduler.

Læs også: Tysk våbenfirma gennemfører test af 10-kW laser til krigsskib

For Raytheon har allerede nu det lange sigte på, og selskabet overvejer, hvilken teknologi som er mest oplagt, når næste opgave meget vel at kan blive at komme op med lasersystemer på over 1000 kW. Den styrke anses for påkrævet for at nedskyde interkontinentale ballistiske missiler.

I den sammenhæng ved så kraftige niveauer tvivler Evan Hunt på, at det er fordelagtigt at anvende fiberoptik, som ellers er de grundlæggende byggeklodser i moderne lasere. Raytheon undersøger derfor alternative teknologier såsom planare bølgeledere.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvordan erstatter disse laserkanoner artilleri?

Artilleri er et krumbanevåben… Jeg tvivler på at laserkanoner kan komme ind under den kategori af våbensystemer

Der står så også at disse laserkanonger skal bruges mod droner, raketter og mortergranater... Har man nogen sinde brugt artilleri til denne opgave? Luftværnskanoner ja måske, men de har normalt også en noget hurtigere skudkadence end artilleri...

 • 6
 • 4

Laserkanoner erstatter vel ikke klassiske kanoner til alle opgaver. Det er nye, herlige muligheder for at ødelægge og slå ihjel. Anvendt mod flyvende mål (og nære sømål) er korrektionsproblemerne noget simplere end, når man vil smide en tung jerntingest efter målet.

Om det giver en fredeligere verden, er tvivlsomt, men det giver omsætning hos alverdens militærkøbmænd, og det er det eneste, der betyder noget.

 • 13
 • 5

US Army har Patriot og kortrækkende SAM systemer, og det er disse systemer som laserne skal erstatte. De skal også kunne disrupt artilleri granater og morter granater ved at uskadeliggøre eller detonerer granaterne inden de rammer målet, primært ved at smelte brandrøret.

 • 10
 • 0

Skulle nogen være interesseret i hvad der sker hvis man retter sådan en fætter mod et levende væsen så er der en hjælpsom tabel her: http://www.projectrho.com/public_html/rock...

10 J/cm2 to 20 J/cm2 First Degree Burns: Epidermis damage. 20 J/cm2 to 35 J/cm2 Second Degree Burns: Damage extends into partial dermis. 35 J/cm2 to 50 J/cm2 Third Degree Burns: Damage extends through entire dermis.

50 J/cm2 Fourth Degree Burns: Damage extends to muscle below dermis. 125 J/cm2 Exposed hair and clothing burst into flame 400 J/cm2 Exposed flesh flashes into steam, flaying exposed body areas to the bone

Lad us sige at en 100 kW stråle har et areal på 25x25 cm, så er det 160 W/cm2. Hold strålen på ofret i 3 sek og så bliver vandet kogt ud af kroppen. Av.

Hvis man vil bore huller er det bedre at pulsere laseren, da hver puls kan lave en lille plasma eksplosion.

 • 0
 • 0

Kom til at tænke på om man ikke kunde beskytte sig mor den laser med et spejl eller to. Det ville i så fald betyde af afsender kunde få det tilbage i hovedet. Men det er der nok andre der ved mere om end jeg.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten