Montagefirma får påbud efter ulykke med betondæk

En bygningsarbejder ligger i kunstigt koma, efter at fire seks-syv meter lange betonelementer fra et betondæk torsdag eftermiddag styrtede ned under opførslen af en parkeringskælder under de nye Kanalhuse på Aarhus Havn. Det ene af elementerne ramte bygningsarbejderen.

Læs også: Betondæk styrtede ned over bygningsarbejder i Aarhus

Totalentreprisen udføres af Dansk Boligbyg, og betonelementerne er monteret af APC Byg. Ifølge Arbejdstilsynet har montagefirmaet op til ulykken begået tre overtrædelser af arbejdsmiljøreglerne, hvoraf to er grove:

»Vi har udstedt et strakspåbud mod montering af betondæk, ind til det fuldt forsvarligt og vi har udstedt forbud mod, at ansatte færdes i områder, hvor der kranes,« oplyser arbejdstilsynet til Ingeniøren.

De to grove overtrædelser leder direkte videre til en juridisk vurdering, som kan ende med en bøde til montagefirmaet. Det sidste påbud handler om manglende instruktion, da der ikke forefandtes en manual for monteringen af betonelementerne.

Det kunne tyde på, at årsagen til ulykken skal findes i en fejlmontering, men afdelingsleder i Dansk Boligbyg Anton Nørgaard vil endnu ikke komme med et bud på, hvordan nedstyrtningen kunne ske:

»Vi har en idé, men ved det ikke med sikkerhed, og jeg vil kun udtale mig om faktuelle ting,« siger han til Ingeniøren.

Montagefirmaet APC Byg har ingen kommentarer til sagen.

Emner : Beton
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

at det virkelig er nødvendigt, at have et aktivt opsøgende arbejdstilsyn for at tilse, at alt går sikkert for sig.

Men det vidner jo om, at ikke blot denne hændelse er et resultat af at tvivlsomme entreprenører kan finde på, at veksle sikkerhed til cool cash.

  • 1
  • 2

individuelle menneskelige fejl alligevel udløser denne slags ulykker.

Det har du helt ret i. Men husk bare på det københavnske metrobyggeri, der var vist en del sager omkring sikkerheden dér -

Så har vi også alle tilfældene med dårligt arbejdsmiljø og psykopatchefer der ikke overholder forvaltningsloven. Egentlig skulle der også kunne gøres noget dér, det er bare ikke tilfældet rigtig mange steder. Der er jo heller ikke nogen straf for at bryde den.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten