Monsanto vinder patentsag

Canadas højesteret afgjorde fredag en historisk biotek-sag om retten til at benytte gensplejset såsæd. Afgørelsen faldt til fordel for biotek-giganten Monsanto, der siden 1996 har haft patent på det gensplejsede såsæd - Roundup Ready.

Såsæden skaber rapsplanter, der er resistente over for ukrudtsmidlet Roundup, som Monsanto også har patent på. Afgørelsen menes derfor at have en stor global betydning for biotek-industrien skriver avisen Globe and Mail.

Montana har krav på generne

Sagen startede i 1997, da Monsanto fandt ud af, at en canadisk landmand, Percy Schmeiser, dyrkede Monsantos gensplejsede rapsplanter. Ifølge landmanden er det ikke muligt at kræve patent på levende planter, og han mente derfor ikke, at han havde gjort noget forkert.

Siden da har Monsanto ført en seks år lang retssag, der ikke har handlet om retten til selve de gensplejsede planter, men om retten til de gener, der udgør planterne.

Sagen betragtes som principiel og endte derfor i Canadas højesteret, der med en kneben sejr på fem stemmer mod fire, har slået fast, at Mosanto har patent på det gensplejsede såsæd.

Personlig sejr for landmanden

Selvom den canadiske landmand dermed har tabt retssagen, betragter han den alligevel som en personlig sejr.

»Jeg har hele tiden kæmpet for at sagen skulle komme i højesteret, så det kunne blive afgjort, om man kan have patent på organismer«, siger landmanden Percy Schmeiser til Globe and Mail.

Monsanto var en af de første virksomheder, der for alvor satsede på gensplejsning tilbage i starten af 80'erne. Virksomheden beskæftiger i dag 32.000 medarbejdere verden over og er førende på markedet inden for gensplejsede planter.