Monet-maleri kan reddes af rumteknologi
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Monet-maleri kan reddes af rumteknologi

Ved en brand i 1958 på New York's Museum of Modern Art blev et af malerierne i Monets berømte åkande-serie beskadiget af røgen. I 1961 forærede museet det sodbelagte mesterværk til konservatorafdelingen på Institute of Fine Arts på New York University. Her har forskere og studerende kunnet undersøge skaderne, men hidtil har de ikke turdet forsøge at rense billedet. Man frygter at beskadige malingen, når soden renses bort.

Nu er NASA så kommet ind i billedet. Konservatorerne på New York University hørte nemlig om denne rumorganisations succesfulde behandling af et Andy Warhol-maleri, som en overentusiastisk kunstelsker havde sat et prangende læbestiftaftryk på. NASA fik læbestiften til at fordampe ved at bombardere den med iltatomer.

PÅ NASA's Glenn Research Center i Cleveland, Ohio tester man rumfartøjernes overfladebelægninger, inden de sendes op i baner nær Jorden. Solstrålingen spalter atmosfærens iltmolekyler til meget reaktive iltatomer, som angriber overfladen kemisk. Bruce Banks og Sharon Miller efterligner disse forhold ved at placere materialeprøver i et lavtrykskammer med en blanding af ilt (O2) og helium. Derefter påvirker de gasblandingen med et 7 kV stort elektrisk felt. Det spalter O2 til O-atomer. Heliumgassen fungerer som en fortynder eller "anstandsdame": Den hindrer iltatomerne i øjeblikkeligt at reagere parvis med hinanden tilbage til O2.

NASA opfordrer sine medarbejdere til at finde civile anvendelser for den teknik, der udvikles under rumprojekterne, så Banks og Miller foreslog, at deres høj-reaktive atomare ilt måske kunne bruges til at fjerne forureninger fra malerier. De fremstillede et lille apparat, som udsender en smal stråle af helium og atomart ilt. Med sin kun 3 mm's dysebredde er den som en airbrush, fortæller Miller, som fik lov til at teste apparatet på små stykker maling taget fra et hjørne af det ødelagte Monetmaleri. Det viste sig, at airbrushen let fik soden til at dampe bort. Det samme gjaldt partikler af forbrændt bindemiddel fra malingen.

Farvepigmenterne påvirkedes derimod ikke. De fleste pigmenter er metaloxider i deres højeste oxidationstrin, så de kan ikke oxideres yderligere, siger Miller. Derfor ændres de ikke ved ilt-bombardementet. De sortsværtede småstykker af maling blev forvandlede til Monets "drømmeagtige grønne og blå kulører", konstaterede forskerparret. Miller mener, at hele maleriet nu kan reddes.

Universitetet afviser imidlertid at udtale sig til New Scientist om, hvorvidt de vil lade restaureringen af billedet fuldføre. En kilde oplyser til bladet, at konservatorafdelingen måske er mere interesseret i at beholde maleriet som forsknings- og uddannelses-objekt. Det er jo yderst motiverende at have et sandt mesterværk at arbejde med, når man skal lære at anvende NASA's airbrush og andre hjælpemidler til redning af kunst.

(Kilde: New Scientist, 24.11.01)

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten