Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Møgbeskidte festivalgæster skal stressteste system til genbrug af badevand

»Få et godt bad med ren samvittighed,« lyder det på festivalpladsen. Men på grund af myndighedskrav er det så som så med genbruget på testanlægget. Det rensede badevand løber ikke ud i hovedet på dig selv, men i stedet til et testanlæg opstillet af DTU, hvor kvaliteten af rensningen checkes. Den badende selv får kun rent vand i hovedet. Illustration: Niels Møller

»Ja, hvis du tisser i badet, kan systemet stadig rense vandet til badevandskvalitet, før du får det over hovedet. Men du kan også fravælge recirkuleringen, mens du tisser – eller bruge toilettet,« siger Simon Kolff.

Han er stifter af og direktør for Flow Loop – virksomheden bag et et system, der recirkulerer badevandet, mens man bader. Han anslår, at systemet kan spare 85 pct. vand og 75 pct. energi i forhold til et almindeligt brusebad, svarende til omkring 5.000 kr. om året for en almindelig husholdning.

»Vand er ikke en mangelvare i Danmark, men det giver stadig mening at spare. Når vi tester det på Roskilde Festival, er det for at teste spidsbelastning,« siger han.

Flow Loop pumper vandet op fra afløbet med en indbygget membranpumpe, leder det igennem et system af filtre og sender det igen ud af brusehovedet. Efter endt bad renser systemet sig selv, og badevandet udledes som normalt.

»Folk tager ikke kun brusebad af hygiejniske årsager. Hvis det var tilfældet, ville et bad ikke tage mere end et par minutter. Der er en grad af komfort i at tage brusebad, men det er lidt åndssvagt, at vi pumper så meget relativt rent, opvarmet vand direkte i afløbet, hvis der er et alternativ,« siger Simon Kolff.

Retrofit og flow

Flow Loop brusepanelet står på gulvet, som bærer hele aggregatet. Det kobles på vandrørene som ethvert andet armatur og fæstnes mod væggen med et par rawlplugs og et klik-system, så højt oppe, at det ikke bryder vådrumsmembranen. Derudover skal der trækkes strøm til.

»Det er vigtigt for os, at det er nemt, ellers er der ingen, der gider eller har råd til systemet,« siger Simon Kolff.

»På den her måde skal hele badeværelset ikke designes til det, og vi kommer uden om en del problemer med vådrumssikring, specialophæng og dyre installationer,« siger han.

Systemet kan give et flow på 12 liter i minuttet, hvilket er betydeligt mere, end de 8-9 liter i minuttet, der kommer ud af en almindelig bruser. Af det samlede flow er kun to liter/minut nyt forsyningsvand, de resterende 10 liter er recirkuleret.

Testet på DTU

Rensningen har været testet det seneste halve år på Water DTU, ifølge Simon Kolff har man testet med bakteriekulturer, shampoo, tandpasta og hvad man ellers har kunnet forestille sig ville blive brugt i et brusebad. Indtil videre har rensningen fungeret upåklageligt i forhold til badevandskvalitet.

Først samles vandet i et reservoir, som bare er badeværelsesgulvet – Flow Loops afløbsgitter øger nemlig vandstanden på badets gulv til omkring 5 mm fra de par millimeter, overfladespændingen ellers ville skabe. En sensor måler vandstanden og starter pumpen.

»Flow Loop kræver en bruseniche, ikke en specialdesignet brusekabine, men det virker ikke, hvis flere brusere bruger samme afløb, eller hvis vandet kan løbe ud under døren,« siger han.

Rensning med lyd og lys

Illustration: Flow Loop

Det recirkulerede spildevand ledes derefter op igennem et forfilter, som skal tage hår, jord, bussemænd, afklippede tånegle og andet snask, som ellers ryger ud i afløbet.

Derefter pumpes det igennem et selvrensende mikrofilter, det består af et cylinderformet, vævet gitter af rustfrit stål, der filtrerer alt over 20 my fra, det gennemskylles automatisk med roterende højtryksdyser efter endt brusebad.

»Vi ville gerne have en selvrensende løsning, og efter et halvt års test, lader det til at virke. Desuden tester vi det her på Roskilde, og vi kommer til at teste på det fremover,« siger han.

Efter at det er kommet igennem pumpen, løber vandet igennem en såkaldt descaler, som bombarderer vandet med højfrekvent ultralyd. Det skal ændre strukturen i kalken, så det ikke sætter sig i systemet.

»Kalk er en kæmpe udfordring for alt, som har med hårdt vand at gøre, og vi har prøvet at løse det så godt som muligt. Kalk ville tilkalke vores UV-filter og slide unødigt på apparatet,« siger han.

»Det er en ret gennemtestet og veldokumenteret løsning, og den har også fungeret godt for os. Blødere vand ville være at foretrække, men sådan er virkeligheden bare ikke i store dele af Danmark,« siger han.

Til slut trækkes vandet igennem et UV-filter: En cylinder med et UV-lysstofrør i midten, det er dimensioneret til et flow på 1,3 kubikmeter vand i timen, eller omkring 22 liter i minuttet. Betydeligt mere, end hvad Flow Loop kan præstere.

»De tests, som Water DTU har gennemført, har omfattet højkoncentrerede bakteriekulturer af pseudomonas, enterokokker, colibakterier som E. coli og en del andet. Så vi har fået bekræftet, at rensningen er effektiv nok til at sikre en god badevandskvalitet – men ikke drikkevandskvalitet,« siger han

Desuden pointerer Simon Kolff, at det første halvandet minut er uden recirkulering, hvorved det meste virkeligt beskidte vand ledes væk på normal vis. Desuden er det valgfrit, om man vil bruge recirkuleringen, den kan helt fravælges, hvis man er virkeligt beskidt eller ikke har lyst til at genbruge sit vand.

Vandforsyningsloven spøger i rørene

Flow Loop system installeret i en badevogn på Roskilde, slangen der stikker ud af vinduet går ud til Water DTU's testenhed Illustration: Niels Møller

Flow Loops tilstedeværelse på Roskilde Festival skyldes som nævnt et ønske om at teste systemet ved spidsbelastning: på støvede, svedige festivaldeltagere.

Testen risikerer dog på ingen måde at gå ud over festivalgæsterne, for Roskilde Kommune ville ikke give tilladelse til egentligt genbrug af det rensede vand. Så i stedet ledes vandet efter rensningen direkte til et testapparat, som Water DTU har opstillet. Og den badende festivalgæst får under hele badet vand direkte fra hanen.

»Generelt er hele det her spøgelse omkring genanvendelse af vand et svært og gammelt spørgsmål, men vi er tvunget til at være strikse, for vand, der kan ende i munden, skal regnes som drikkevand. Vi kan jo ikke vide, om festivalgæsterne vælger at drikke af det,« siger Jan Kurt Rendboe, afsnitsleder for Miljø- og Byggesag ved Roskilde Kommune.

Ifølge Vandforsyningslovens §21 kræver etablering, væsentlig udbedring eller ændringer af vandindvindingsanlæg, at kommunen tager stilling til dem først.

»Vi kan heller ikke vide, hvor godt systemet renser endnu. Hvad med opkast eller efterladenskaber fra dyrskuet, eller alt muligt andet, som en festivalgæst kunne komme til at udsætte sig selv for? Hvis der er den mindste risiko for at starte en gang legionella eller kolera på festivalen, må vi som myndighed vægte forsigtighed højere, end et ellers spændende initiativ,« siger han.

Jan Kurt Rendboe understreger, at hvis testen forløber planmæssigt og giver resultater, der viser, at vandet renses ordentligt, vil det absolut tælle positivt, for endnu en ansøgning næste år.

Det vil også være nødvendigt med dokumentation for, at testen er gennemført på de rigtige præmisser. Han er også enig i, at det er oplagt med vandbesparelse på en festival som Roskilde.

»Det havde været interessant at prøve den fulde implementering på festivalen, for det er et godt sted at spidsbelaste et system med en høj frekvens af virkelig beskidte mennesker, men vi får stadig de samme testresultater af vores rensning,« siger Simon Kolff.

»Men det viser meget godt de problemer, man kan have med sådan et system i Danmark. Vi havde foretrukket, at det kunne regnes som badevand i stedet for drikkevand,« siger han.

Tidligere erfaringer og bistand fra Innovationsfonden

En konkurrent til Flow Loop har tidligere installeret et lignende system på Kristianstad Hospital for at fjerne udbredelsen af legionella i hospitalets brusere. Andre systemer vinder udbredelse i Holland, og Simon Kolff forventer, at også steder som Sydafrika og Californien vil være mulige markeder.

Flow Loop har modtaget 450.000 kroner fra Innovationsfonden, som også har set Roskilde Festival som en interessant test af systemet.

»Danmark har brug for succesrige iværksættere til at drive nye idéer frem og skabe fremtidens danske virksomheder. På få dage får Flow Loop en uvurderlig stresstest af, om deres recirkulerende brusere lever op til forventningerne, og de får dyrebar feedback om brugernes badevaner og holdning til recirkuleret badevand,« skriver Peter Høngaard Andersen fra Innovationsfonden.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det forekommer mig at Ingeniøren har beskrevet et lignende system før - og ved at søge i arkiverne dukker dette, https://ing.dk/artikel/rum-bruser-sparer-9..., op.

Hvorledes adskiller dette sig fra Orbital? Biligere/bedre etc.?

(Jeg husker at Orbital blev installeret "under pomt og pragt" i Frederiksberg Svømmehal - men en konklusion på testen synes jeg aldrig at man så. Synes dog at høre at Orbital ikke længere er opsat i svømmehallen.

Jeg er så absolut for genbrug af vand og varme - blot at vi ikke sætter sundhed (og komfort) over styr.

Hvordan er den forventede økonomi for dette system. Hvad forventes det at koste - og hvordan med vedligehold etc.?

  • 1
  • 0

Uden at jeg i øvrigt forholder mig til Flow Loop, så er en markant forskel på Orbital og Flow Loop, at sidstnævnte (tilsyneladende) er udviklet så det kan eftermonteres i en eksisterende brusheniche, hvor Orbital kan kræve indbygning i gulvet, dvs, gennembrydning af den eksisterende vådrumsmembran. Alt andet lige giver den forskel en markant besparelse på installationen i Flow Loops favor. Ydermere tipper jeg at antallet af mulige installationer er stærkt forøget, når man ikke skal lave nyt gulv og væg for at installere systemet.

Jeg står til at have 3 teenagere i huset om 10 år. Jeg kunne godt overveje sådan et system :o)

  • 3
  • 0

Ifølge Vandforsygningslovens §21 kræver etablering...

  • interessant...men OK, der står jo osse noget om Legionella i artiklen! :)
  • 0
  • 0

Hej Claus

Tak for at gøre opmærksom på den gamle artikel. Og du huskede ret. Orbitals brusere blev installeret i Frederiksberg Svømmehal i 2015. https://minby.dk/2015/12/03/6593/i-bruseba...

Men de blev pillet ned igen i 2017, oplyste svømmehallen, da jeg kontaktede dem i dag.

De ansvarlige for beslutningen er på sommerferie, så vi kunne ikke få en præcis begrundelse ud over, at bruserne ikke fungerede i en 84 år gammel bygning med gamle installationer.

VH

Ulrik Andersen Journalist Ingeniøren

  • 4
  • 0

Andre forhold kan være vigtigere.

Vandflowet i bruseren (liter/min). Betaling for badet eller i det mindste restriktion på badets længde. Vandets temperatur.

Hvorfor?

Fordi når vi lulles ind i noget med "ren samvittighed" eller "bæredygtigt bad" så ender det med at vi lige tager et længere bad. Ligesom når vi har købt en MERE miljørigtig bil (kører længere på literen) end den foregående, så kan vi jo (med "god" samvittighed) køre lidt oftere, lidt længere osv osv. Derfor kan de skønne kræfter der anvendes her (omkostninger til udstyr, energi til opvarmning, tilførsel af nyt vand, fordi det ikke er 100 % genbrug) jo betyde, at det endelige vand- og energiregnskab ikke går op.

Lad os se nogle tal på det.

PS! Håber ikke billedet med banneret er fra den aktuelle festival (hvor vandet jo netop ikke genbruges). For så er der tale om vildledning!

  • 0
  • 1

-> Ulrik

I forhold til de nedtagne brusere i Frederiksberg Svømmehal.

Det foresvæver mig (men jeg er ikke sikker på at forklaringen holder) at det var udfordringer med vedligehold af bruserne (i forbindelse med renholdelse) - da brugere i svømmehaller bliver brugt meget. Men godt at du forsøger at følge op på det.

Spændende om hvad årsagen var - for der er vel ingen grund til at "det nye" system skal/bør have de samme defekter.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten