Modulære robotter skal skabe en undersøisk infrastruktur

I laboratoriet Remora på DTU Elektro er en gruppe forskere ved at udvikle, hvad der kan blive en hel infrastruktur af autonome robotter til inspektion og vedligeholdelse af undersøiske strukturer, eksempelvis havvindmøller eller boreplatforme.

I dag udføres den slags opgaver af ROV’er (Remotely Operated Vehicles) – maskiner, som transporteres til f.eks. vindmøllerne og derfra opereres af et mandskab. En dyr operation, der desuden oftest kræver gunstige vejrforhold.

Der findes andre projekter, som vil erstatte de dyre ROV’er med autonome robotter, men ideen på DTU er ifølge lektor på DTU Elektro Roberto Galeazzi, at robotterne skal opbygges modulært. Det vil sige, at de løbende kan tilpasses de opgaver, der er brug for.

Artiklen fortsætter efter grafikken

Illustration: MI Grafik

»Vi udvikler adskillige moduler til inspektion og vedligeholdelse ved undersøiske opgaver med dertilhørende egenskaber såsom at kunne svømme, vandre på stålstrukturer og bestige beton,« siger han.

Robotterne skal være i stand til selv at udskifte modulerne alt efter, hvad behovet i strukturerne er. Tankegangen er, at robotterne via et mekatronisk system skal koble sig til hinanden i såkaldte ‘robot-til-robot’- og ‘robot-til-enhed’-forbindelser.

»Eksempelvis vil en svømmende robot tilslutte sig en vandrende robot for at bringe den fra en dockingstation til der, hvor opgaven skal løses,« siger Roberto Galeazzi.

En undersøisk infrastruktur

Robotterne skal primært kunne agere autonomt. Det vil sige, at de selv skal inspicere, skifte moduler og holde sig ‘i live’ ved at genoplade batterier.

»Langt de fleste opgaver vil robotterne kunne klare selv, men til de mere avancerede operationer kan der blive brug for menneskelig intervention,« siger Roberto Galeazzi.

Denne intervention vil foregå fjernstyret og fra land, hvor man i dag typisk har et skib ude ved ROV’erne med mandskab til at styre operationen.

»Til sidst er målet, at vi skal skabe en undersøisk infrastruktur af modulære robotter, som, for det meste autonomt og uden menneskelig indblanding, kan inspicere og vedlige­holde eksempelvis havvindmøller, havbrug og boreplatforme,« siger han. Han understreger dog, at operatørerne ikke bliver sparket ud af processen, men de vil, som han formulerer det, gå fra at være »in-the-loop til at være on-the-loop«.

Foreløbig har projektet en tidshorisont på fem til ti år. De første prototyper til en standardrobot er allerede klar.