Modtag flere hundrede gratis tv-kanaler med din egen parabol

Invester nogle få tusinde kroner en gang for alle, og modtag næsten 1.000 gratis radio- og tv-kanaler fra hele Europa. Det kan lyde som ren fantasi, men det passer faktisk. Det gjorde det også, da science-fiction forfatteren Arthur C. Clarke i 1945 forudsagde et bælte af satellitter, der fra 36.000 km højde stod stille i forhold til jordoverfladen.

Det tog kun 20 år, før den første geostationære satellit var i drift. Med 11.000 km/h gav satellitten Early Bird (Intelsat 1) konstant forbindelse mellem Europa og USA. I dag vrimler det såkaldte Clarke-bælte med satellitter, og omkring 100 (70.000 km) af bæltet kan ses fra Danmark.

Siden 1989 har private haft lov til at nedtage satellitsignaler. De dominerende udbydere Canal Digital og Viasat har anslået 365.000 betalende abonnenter på det danske marked, og de fleste må af med mindst 2.800 kroner årligt for en af de nordiske satellitpositioner 0,8-1 vest og 5 øst. Det kan imidlertid også lade sig gøre at komme i gang langt billigere.

En moderne »free-to-air« satellitmodtager kan fås for 800-1.000 kroner, og en 85 cm parabol koster omkring 500 kroner med mikrobølgehoved, kabler og stik. Fra de fem Astra-satellitter på 19,2 øst giver det adgang til flere hundrede radio- og tv-kanaler. De er især tysksprogede, franske og spanske, men også engelsksprogede. Kanalerne spænder fra MTV, Eurosport, Sky News, CNN, BBC World og kulturkanaler som Arte til snævre kanaler om biler og jernbaner.

Et ekstra mikrobølgehoved med 6 monteringsbeslag giver samtidig mulighed for at se de konkurrerende Hotbird-satellitter på 13 øst. Merprisen er nogle få hundrede kroner inklusive en automatisk omskifter, eller løsningen kan eftermonteres på en eksisterende parabol. De fem Hotbird-satellitter har især italienske, græske, østeuropæiske og mellemøstlige kanaler, men også BBC World og børskanalen Bloomberg TV. Desuden er Hotbird hjemsted for en række kodede kanaler, hvis indhold svarer til navnet.

Flere mikrobølgehoveder på samme parabol giver problemer med fokuspunktet. Langt de fleste kanaler fra Astra og Hotbird kræver dog kun paraboler på 60-70 cm, og det gælder også de nordiske satellitter Sirius og Thor. Derfor er forstærkningsreserven i en 85 cm parabol så stor, at den kan fungere med fire mikrobølgehoveder til alle disse satellitter. En parabol med fire mikrobølgehoveder koster omkring 1.300 kroner inklusive omskifter.

Motorstyring

Et alternativ til flere mikrobølgehoveder er at anvende en motorstyret parabol.

Op til 100 cm kan man montere en eksisterende parabol på en vinklet antennerotor, der sidder i serie på kablet mellem modtager og mikrobølgehovede. Da der kun er 200 mA til overs for motoren, er drejehastigheden beskedne 1/s. Derfor tager skift mellem to satellitter op til 25 sekunder med motorstyring, hvor det er øjeblikkeligt på systemer med flere mikrobølgehoveder. Til gengæld kan især vestjyder få adgang til de svage engelske satellitpositioner omkring 28 øst, hvor Eurobird og tre Astra-satellitter blandt andet indeholder landsdækkende, regionale og snævre kanaler fra BBC.

Foruden alle de digitale kanaler, som sender i MPEG-2, er der fortsat et antal analoge kanaler i systemerne PAL, Secam og D2-MAC. De optager imidlertid væsentligt mere kapacitet på satellitterne end digitale, og er derfor meget dyre i drift.

Viasat truer med helt at stoppe den analoge udsendelse af TV3 og TV3+, der er plaget af piratkiggeri, og det er heller ikke muligt at få udleveret nye analoge dekoderkort til DR2.

Hverken Viasat eller DR har dog fastsat en dato for et analogt sendestop.

Gratis dekoderkort

Til gengæld ser den fællesnordiske enighed om at anvende Nordig-modtagesystemet ud til at falde fra hinanden. Viasat vil ikke længere udlevere CA-moduler (omsættermoduler) til sine DVB-modtagere, så de kan anvende dekoderkort fra konkurrenten Canal Digital, så dobbeltabonnenter er nu tvunget til at have to satellitmodtagere. Konflikten har samtidig medført, at TV2 nægter Viasat-abonnenter adgang til kanalen TV2 Charlie, der foreløbig er gratis for abonnenter hos Canal Digital.

Fra nytår bliver TV2 Charlie dog betalingskanal, mens TV2 stadig ikke selv sender fra satellit. Det gør både DR1 og DR2 derimod, og dekoderkort bliver udleveret kvit og frit af Canal Digital til alle, der betaler tv-licens.

Det er desuden muligt at modtage DR helt uden dekoder, men så må man nøjes med radiokanalerne P1, P3 og DR Klassisk fra Viasat på positionen 5 øst – hos Canal Digital på 0,8 vest er også kanalerne P2, P4, Radio 2, Sky Radio og The Voice gratis. u

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Sikke en gammel artikel, som ligger på forsiden under mest læste - elektronik i dag den 14/8-2008

Af Niels Dreijer, søndag 28. nov 2004 kl. 03:50

 • 0
 • 0

opsætte 3 paraboler med 2 hoveder på hver. artiklen mangler nævne man kan stille sin modtager om så den kan modtage de rå newsfeeds så er man med på de første nyheder, tilmed uredigerede.

valgte nu for et par årsiden skrotte parabolerne og få en flot gavlpå huset i stedet.

sparrede tillige en masse på elregningen. og en masse tid på zappe i håb om finde noget der var seværdigt. det er lidt af en kunst.

detsværrer har ingen selvskaber lyst til lave et sattelitbaseret sende og modtagersystem der kan fås til et beløb der er værd at betale. ret underligt.

og de systemer der kan, har meget lav hastighed samt kræver man samtidigt tilsluttes med telefon så er man alligevel ikke uafhængig af skulle have telefon tillige.

ærgerligt nok. men måske det kommer kan jo kun håbe.

 • 0
 • 0

Hvis man bor i vest-danmark kan man uden de store problemer modtage freesat - som er ukodede britiske kanaler. Det er BBC1-2-3-4, ITV, osv. og i modsætning til de andre "gratis" kanaler er dette virkelig gode kanaler - med bl.a champions league, formel 1, gode film osv. Det kræver dog en +90cm parabol og en god LNB. Jeg har en 105cm og har kun udfald i rigtig rigtig dårligt vejr - dvs. et par gange henover vinteren.

 • 0
 • 0

"Hvis man bor i vest-danmark kan man uden de store problemer modtage freesat - som er ukodede britiske kanaler. Det er BBC1-2-3-4, ITV, osv. og i"

Hvis man nu bor i øst-danmark, Københavns omegn, hvad er mere precist så muligheden for at modtage nævnte BBC-programmer. Skal man op i >150 cm parabol?

 • 0
 • 0

Har forsøgt at hitte rede på det, og ud fra hvad jeg kan finde på nettet ser det ud som om vi skal over 150 cm på Sjælland.

Er ikke klar over, om det er OK at linke til alle mulige forretninger her, så jeg vil nøjes med at nævne, at jeg har fundet frem til en bix i Malmö, som sælger 180 cm paraboler til en meget fornuftig pris. De sælger også en receiver, som angiveligt dækker både DVB-T & DVB-S.

Bor selv på Westsjælland, og ville være meget interesseret i at høre andres erfaringer med at tage Astra 2D (hedder den vist, den med de gode engelske)

 • 0
 • 0

Internet giver i princippet mulighed for et uendeligt antal samtidige kanaler - hvis vi ønsker det, kan vi endog lave vores egen kanal.

Så hvorfor investere 1000 kroner i sattelitudstyr, og besvær med at sætte det op, når vi kan finde ligeså mange kanaler på nettet?

Umiddelbart har jeg dog ikke kunnet finde et gratis sted med 1000 kanaler. TVU-networks, har ca. 250 gratis kanaler, og er det største jeg umiddelbart kunne finde.

Jeg synes også, at der mangler nogle, som virkeligt kan noget med algorithmer, blandt dem der laver programmer som TVU-player. TVU-player er blandt de bedre, men ofte kan der være ustabilitet i enten billed, lyd, eller lign. Når dataene overføres via internet, burde det være en smal sag, at både fejlkorrigere, og sende pakker igen, hvis nogle data mangler. Og, når man som hos TVU-Player, kræver samme upload speed som download speed, så burde det hellerikke belaste udbyderen væsentligt. Problemet er, at dem der laver programmerne, måske er gode til at programmere, men ikke så gode til det med algorithmer. Det er ikke noget problem, at udvikle en algorithme, der kan broadcaste et program ud til millioner, og hvor forsinkelsen er langt under et sekund - og som samtidigt tager højde for manglende pakker, og computere der slukkes/tændes, og som også tager højde for modtager internet forbindelsernes båndbredde, og leverer en opløsning, der svarer til det som computeren formår. Langt de fleste, har en upload båndbredde på 512K og derover, og det giver en nogenlunde TV-kvalitet. Med 2MB upload hastighed, kan opnås en kvalitet, der svarer til over normal TV kvalitet.

 • 0
 • 0

Hej Jeg modtager 28 grader øst på en 85 cm parabol. Parabolen er placeret ved vores sommerhus i vestsjælland ved St. Bælt. Jeg har bare taget et system med 4 hoveder beregnet til 19+13+5+1 Drejet parabolen så det passer med hovedet til de 13 grader til 28 grader. Jeg kan så modtage 28+19+13 grader og har et hoved i overskud. Dette er ikke optimalt og kan forbedres, men jeg kan se de engelske kanaler fra Astra 2D det meste af tiden og har stor fornøjelse af det. Da der på nogle kanaler er udfald har jeg i tyskland købt en In-line-amplifier som skal prøves for at se om det kan forbedre signalet inden jeg forbedre placeringen af hovederne og evt. større parabol. Man kan se satellittens Footprint på nettet og her se at det kun er Astra 2D der er begrænset til UK, de andre satellitter på 28 gr øst dækker fint DK.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten