Modsat roterende galakse undrer forskere

Galaksen kaldet NGC-4622 blev fotograferet i maj måned sidste år med NASAs og ESAs Hubble-rumteleskop. Billedet og de tilhørende målinger viser, at galaksen roterer med uret. Dette har overrasket astronomerne under ledelse af Ron Buta fra Arizona, da de fleste galakser har ydre arme som hænger bagud i forhold til rotationsretningen.

NGC-4622 har to ydre arme, som peger imod rotationsretningen. Samtidig har den en indre arm, som også er drejet imod rotationen. Ifølge astronomernes beregninger, burde galaksen rotere mod uret, men målingerne viser, at den kører modsat.

Astronomerne mener forholdet skyldes, at galaksen er stødt sammen med en anden galakse. Data og det at de ydre arme er meget krumme tyder på, at den tidligere har opslugt en mindre galakse.

NGC-4622 er en galakse, der består af støv, stjerner og gas som roterer ganske langsomt. Til sammenligning er vores Sol en stjerne i galaksen Mælkevejen, og er 250 millioner år om at foretage en omkredsning i galaksen. NGC-4622 befinder sig 111 millioner lysår væk i stjernebilledet Kentauren.