Modificeret gær giver bedre biobrændstof

Forskere ved californiske Joint BioEnergy Institute har fremstillet en gærtype, der som en del af dens stofskifte producerer 2.generations biobrændstoffet butanol.

Butanol er en kulbrintetype, som er endnu mere velegnet til biler end ethanol.

Kulbrintetypen kan transporteres i den eksisterende infrastruktur, og den kan blandes i benzintanken i forhold op til 85 procent endda helt uden at foretage ændringer på bilen i modsætning til ethanol.
Energimængden per liter er større end ethanol, men mindre end benzin.

Nogle af tilværelsens værdifulde produkter kommer af gær - øl, vin, ost og brød, som digtere og skjalde har prist og besunget i årtusinder. Snart kan de mikroskopiske væsener også sørge for energien til vores transport. (Foto: Wikipedia) Illustration: Wikipedia

Det er en velkendt industrigær, Saccharomyces Cerevisiae, som er blevet genmodificeret. I øvrigt er det den samme gær, der bruges til at fremstille bioetanol.

Derfor mener forskerne, at denne gærtype er langt bedre egnet til butanolfremstilling end andre typer, som der er gjort forsøg med tidligere, eksempelvis clostridia acetobutylicum.

Under forsøget er der udviklet flere varianter af den butanol-producerende gær. Den bedste variant var i stand til at producere 2,5 mg/L n-butanol ud af en 2 procents opløsning af galactose.

Forskerne skriver i deres forskningsrapport i tidsskriftet Microbial Cell Factories, at gærens evne til at fremstille butanol er tidoblet, og at de ud fra forsøgsresultaterne kan fastslå, hvilke udfordringer der skal overvindes for at øge gærens produktivitet yderligere.

Joint BioEnergy Institute er et af tre nyoprettede forskningscentre under det amerikanske energiministerium.

Dokumentation

Forskningsartikel i Microbial Cell Factories
JBEI's hjemmeside
Pressemeddelelse om de tre nye biofuel forskningscentre
Artikel i Greencarcongress

Emner : Bioethanol