Moderne solceller tjener energi-gæld hjem på under to år
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Moderne solceller tjener energi-gæld hjem på under to år

Moderne solcellepaneler har efter cirka to år produceret dén mængde energi, som er medgået til den energislugende produktion af silicium-cellerne. I solcellernes barndom var det 20 år.

Det er et af resultaterne af et meget omfattende, hollandsk studie af solcellers energiforbrug og CO2-aftryk gennem 40 år, som magasinet The Economist omtaler.

Læs også: Opråb fra forsker: Solceller er den mest klimaskadelige grønne energiform

20 gram pr kWh

Et andet resultat er, at CO2-udledningen fra produktion af et moderne solcellepanel svarer til, at hver produceret kWh solcellestrøm fra panelet sidenhen udleder 20 gram CO2 i hele anlæggets 30-årige levetid.

For solceller produceret i 1975 lå det tilsvarende tal på 4-500 gram CO2 pr kWh.

Læs også: Industrien i forsvar: Kritik af klimaskadelige solceller baseret på gamle tal

Til sammenligning udleder en dansk kWh ’gennemsnits-strøm’ 192 gram CO2.

I studiet har forskerne gennemgået de sidste 40 års udbredelse og udvikling af solcelleteknologien samt det energiforbrug og den CO2 udledning, som teknologien har medført.

Eksplosiv udbygning

En opgave, der ikke har været helt enkelt, idet udbygning med solceller nærmest har været eksplosiv de seneste år fem. Fra en global installeret kapacitet på 40 GW i 2010 til 227 GW i 2015.

Læs også: Asien fører an i eksplosiv solcelleudvikling

Samtidig foregår selve produktionen af solceller og solcellepaneler meget forskelligt verden over – med brug af forskellige energikilder, med varierende energieffektivitet og dermed med stærkt varierende CO2 udledning til følge.

Læs også: Australske forskere sætter ny udendørs solcellerekord

Betalt tilbage mellem 1997 og 2018

Studiet viser ligeledes stærk nedadgående miljøpåvirkning fra solcelleproduktion over årene, og at for hver fordobling af solcellekapaciteten falder energiforbruget med 12-13 pct. og drivhusgasudledningen med mellem 17 og 24 pct.

Det fører – ifølge forskerne - til et break-even mellem samtlige solcelleanlægs energiforbrug og CO2-udledning og deres energiproduktion et sted mellem på 1997 og 2018.

Læs også: Forskere forbedrer i ét hug solceller med 10 procent

Det store spænd forklares med model-usikkerhed og varierende data for solcellerne ydeevne. Men ifølge de hollandske beregninger ligger break-even altså senest om to år.

Præsentation af studiet kan også læses på Nature.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

... Og jo flere solceller der installeres, jo lavere bliver CO2-belastningen fra energiproduktion. Da denne energi jo (også) bruges til at fremstille nye solceller bliver det en selvforstærkende effekt.

Men hvordan er det med de andre ressourcer der forbruges i forbindelse med solcelleproduktion?; og i hvor høj grad kan ressourcerne genindvindes når solcellerne når slutningen af deres liv?

Er der foretaget nogle valide studier af dette? .... Sikker, men man nogen give et link dertil?

 • 9
 • 1

Det er da gode nyheder, som nok gør, at uanset at Trump er klar med heksejagt på klimafolk, så er VE jo nok kommet for at blive (i hvert fald i resten af verden).

Jeg læser dog ofte at solceller er blevet vandvittig billige. Men gælder det kun for storkunder? Jeg synes det er svært som privatkunde at spotte de helt store prisfald. Jeg har set nogle ret billige tyndfilmsceller, men med inverter og evt. installation kommer man stadig langt op i pris.

Jeg ville gerne have et billigt anlæg til sommerhuset. Der er oftest sol når vi er der, så det ville være oplagt at få dækket det meste af forbruget via et par paneler der. Men investeringen virker for høj. Det ville bl.a. være rart hvis det blev lovligt i DK at sætte små anlæg til direkte i stikkontakten som man må i nogle EU lande, så man ikke skulle betale en masse penge til elektriker for et meget lille anlæg.

 • 25
 • 0

Jeg læser dog ofte at solceller er blevet vandvittig billige. Men gælder det kun for storkunder? Jeg synes det er svært som privatkunde at spotte de helt store prisfald

Små anlæg vil ikke have det samme fald I pris, som panelerne, da alt det udenom panelerne ikke falder I samme tempo. Invertere, montageudstyr, stilladser, arbejdsløn etc.er jo ikke "nyt" og har derfor for længst udlevet det prisfald som al ny teknik gennemlever. (Læringskurven for PV viser et fald I pris på ca. 20%, hver gang mængden, der er installeret, fordobles.)

https://cleantechnica.com/2016/03/26/21-so...

 • 6
 • 2

Men hvordan er det med de andre ressourcer der forbruges i forbindelse med solcelleproduktion?; og i hvor høj grad kan ressourcerne genindvindes når solcellerne når slutningen af deres liv? Er der foretaget nogle valide studier af dette? .... Sikker, men man nogen give et link dertil?

http://www.madehow.com/Volume-1/Solar-Cell...

Solcellerne består af meget rent silicium som udvindes af sand. Dertil fortinnede kobberledninger og en indkapsling i glas, aluminium og plast. Ingen af de råstoffer som indgår er sjældne. Ressourcerne kan sikkert genvidens, men om de bliver det ved jeg ikke.

 • 8
 • 0

Små anlæg vil ikke have det samme fald I pris, som panelerne, da alt det udenom panelerne ikke falder I samme tempo.

Joh fair nok. Men nu kigger jeg jo uden montage. Jeg tænker, at invertere vel også burde falde i pris. Det er vel også elektronik, og der må jo også blive solgt pænt mange af dem. Men vi må se. Der har jo heller ikke været et særlig stabilt marked, så måske har de få der er tilbage taget lidt af "overskudet" til dem selv i første omgang.

 • 7
 • 0

Jeg synes der mangler det store overblik i denne debat. Vi kan jo ikke bare omlægge elproduktionen til solenergi uden at det også medfører en større ændring i elnettet. Jeg har set tilsvarende beregninger for vindenergi, som er mindst lige så positive. Problemet er blot at vi ikke endnu har tilstrækkeligt hold på f.eks. teknologien til energilagring i elnettet. Derfor har vi ikke det fulde overblik over miljøbelastningen.

 • 2
 • 2

Lovgivningsmagtens manglende evne/vilje til at acceptere dette er den væsentligste hindring for omstillingen til solceller. Men hvorfor skal lovgivningsmagten overhovedet blande sig, og svaret er statens aldrig manglende evne til at ønske mere i skat - mere, mere og endnu mere. Dette også selvom staten dermed saboterer udviklingen.

Man kunne ønske en meteorit der beskadigede Christiansborg så meget at de havde andet at tænke på.

 • 2
 • 5

Der er ikke sikkert belæg for din påstand. - solcelleanlæg er sædvanligvis under 6kW, så der skal mange anlæg til at rykke balancen i et lavspændingsområde. - vindmøller er sædvanligvis større, så de kræver en anden råstyrke i tilslutningen.

Modsætningsvis er der jo forsyningspligt, så hvem som helst kan jævne en gammel bungalow med jorden og bygge et moderne hus med stort elforbrug - det er bare det modsatte af e.g. solceller.

Men nu har vi jo med et monopol-område at gøre, og her sidder mange gamle grå mænd med en meget konservativ holdning. Erstat "ja, men ...." holdninger med "ja, og ...." holdninger og svar på spørgsmålet "hvordan gør vi", istedet for "nej, det kan vi ikke".

Måske er den læser som kan give et link til nogle af de undersøgelser og simuleringer som er lavet ?

Og husk lige: der er jo ingen grund til at tro på¨50 nye solcelleanlæg på den lokale vej fra den ene dag til den anden. Det er evolution, der er tae om.

P.S.: Ja, jeg ville gerne have sådan en stikkontakt-løsning i mit sommerhus.

 • 3
 • 0

P.S.: Ja, jeg ville gerne have sådan en stikkontakt-løsning i mit sommerhus.

Og kombineret med at et eventuelt overløb til nettet blot bruges til at nedbringe tabet så slipper man helt for burearktiet og deraf følgende omkostninger.

El net selskabet kan være ligeglad - godt nok køber kunden lidt mindre strøm, men til gengæld får de gratis en eventuelt overskudsproduktion

Kunden kan være glad da et lille solcelle anlæg kan nedbringe standby forbruget lidt om dagen og bruges til at pudse miljø-glorien

Samfundet kan være glad da kunder der er opmærksomme på deres elforbrug oftest nedbringer det og derved spares der på den samlede udledning ;-)

 • 4
 • 1

El net selskabet kan være ligeglad - godt nok køber kunden lidt mindre strøm, men til gengæld får de gratis en eventuelt overskudsproduktion

Desværre får de også en masse problemer med overspænding, overharmonisk støj og en skævvridning af faserne, da der er tale om 1-faset anlæg med switch-mode modul og formentlig uden optag af reaktiv effekt for at hjælpe med spændingsregulering...

Moderne elforsyning er andet end aktiv effekt (som desværre er det eneste der betales for)...

 • 0
 • 1

Desværre får de også en masse problemer med overspænding, overharmonisk støj og en skævvridning af faserne, da der er tale om 1-faset anlæg med switch-mode modul og formentlig uden optag af reaktiv effekt for at hjælpe med spændingsregulering...

Hvad gør elselskabet så for at løse disse mange problemer, Michael? Er skævvridningen større for udadgående strøm end for indadgående, og hvorfor det? Har du noget dokumentation, for denne skævvridning?

Hvor mange gange har der været tale om overspænding og hvor mange erstatsningssager har det resulteret i?

Hvad mener du med "formentlig" i dit indlæg, er det rent gætteri?

Invertere med switchmode-modul skal overholde nogen regler for at måtte tilsluttes - er reglerne ikke tilstrækkelige, og hvorfor er de ikke det/hvad skal ændres?

Dit indlæg åbner virkeligt mange spørgsmål, Michael!

 • 4
 • 0

Efter en længere pause uden at opsøge ing.dk kom jeg tilfældigt tilbage, og faldt over denne artikel om solceller. Jeg blev så overrasket, at jeg er nødt til at reagere med en kommentar, som er venligt ment:

Den lillebitte artikel bliver afbrudt i læsningen fem (5) gange for at reklamere for andre artikler... Det er cirka en afbrydelse for hver fjerde linie. Det er jo som at bevæge sig på en forhindringsbane. Man skal være en stærkt motiveret læser for at læse artiklen til ende uden at lade sig forstyrre og afspore i læsningen. Det er Ingeniørens læsere selvfølgelig allesammen, men alligevel. Det er store krav til en læser. Jeg er helt klar over, at det drejer sig om at få så mange hits som muligt. Men hold nu helt op. I det mindste kunne man trække "de lokkende links" over i små bokse i højre side af teksten, så det blev muligt at læse hele teksten i én køre. (men så kommer de små bokse selvfølgelig til at konkurrere med alle reklamerne) Meget har forandret sig på mediefronten i de sidste par år, men hvad er vigtigst? Mange tilbagevendende læsere, som har lyst til at følge med i, hvad der sker i verden? eller nogle få supertålmodige læsere, som orker at zigzagge sig forbi reklamer og henvisninger. Det ligner en dødsspiral som medie her fra sidelinien. Jeg håber oprigtigt det bedste for jer.

 • 8
 • 0

Interessant. Er der nogen, der kender tallene for vindkraft? Jeg hørte på et tidspunkt at vindmøller aldrig vil tjene sig selv hjem, men hvis det er (var) sandt er det sikkert baseret på gamle undersøgelser. Mon ikke de også er blevet mere energieffektive med tiden.

 • 0
 • 0

Hvad gør elselskabet så for at løse disse mange problemer, Michael?

Netselskabet forstærker nettet. Hvis der er tale om luftledninger på lavspændingsnettet (de er stort set alle væk) så hjælper en kabellægning, hvis der er kabellagt, så skal transformeren skiftes, da det ikke ændre nævneværdigt på R/X-forholdet at lægge større kabler...

Er skævvridningen større for udadgående strøm end for indadgående, og hvorfor det? Har du noget dokumentation, for denne skævvridning?

Når en ny installation tilsluttes, så er installatøren forpligtet til at fordele installationen efter anvisning fra netselskabet (fordele enfaset grupper på henholdsvis L1, L2 og L3). Det sker også med fastmonteret 1- og 2-faset solcelleanlæg... Men er lidt svært med anlæg tilsluttet en tilfældig stikkontakt...

Jeg har ingen dokumentation, med 1-faset anlæg vil altid medfører en skævvridning i et 3-faset net og produktion hæver spændingen på den pågældende fase... Når det så ikke er muligt at styrer den fordeling, så blvier det hurtigt et problem...

Hvad mener du med "formentlig" i dit indlæg, er det rent gætteri?

Fast monteret solcelleanlæg skal tilmeldes og de skal overholde de krav som Energinet.dk udstikker. Det bliver kontrolleret at inverteren er på positivlisten og derfor overholder alle krav... Er der den samme kontrol når fru Jensen selv sætter et importeret inverter i stikkontakten? Allerede nu er der problemer når en inverter går i stykker og folk "glemmer" at fortælle netselskabet at de fik installatøren til at købe den billigste han kunne finde på marked (som ikke er på positivlisten)... Så ja, det er rent gæt... Hvis folk kan købe en billig inverter på Ebay, som de kan sætte i stikkontakten, så giver de ikke flere tusind mere for en der er godkendt af Energinet.dk...

Invertere med switchmode-modul skal overholde nogen regler for at måtte tilsluttes - er reglerne ikke tilstrækkelige, og hvorfor er de ikke det/hvad skal ændres?

Der er ingen problemer hvis man køber dem der er på positivlisten, men gør-det-selv-folk forstår sjældent de problemer de genererer ved at købe det billigste de kan få fingrene i... Når man skal udfylde en tilmelding og afleverer den til netselskabet, så bliver det kontrolleret at den angivende inverter er på positivlisten... Det er ikke nødvendigvis den kunde med den dårlige inverter som selv oplever problemer og er det så et hus der er lidt længere ude på vejen eller måske en nabovej på samme streng som pludselig har en spændingsklage, så er det netselskabets problem...

 • 0
 • 0

El net selskabet kan være ligeglad - godt nok køber kunden lidt mindre strøm, men til gengæld får de gratis en eventuelt overskudsproduktion

Størstedelen af udgiften til el er omkostninger til distribution. Private solcelle anlæg gør meget lidt for at nedbringe disse udgifter, for folk forventer jo stadig strøm i stikkontakten, når solen er gået ned. Rent samfundsøkonomisk, så er tagmonterede anlæg en tvivlsom affære. I USA koster et anlæg monteret på taget af et enfamiliehus $3/W, mens store anlæg koster $1/W. Den eneste grund til at solcelleanlæg kan se privatøkonomisk interessante ud, er at man slipper for at betale nettarif og elafgift, men så skal de penge hentes et andet sted. Penge brugt til små private solcelleanlæg vil være bedre brugt, hvis de investeres i vindmølleparker eller store centrale solcelleanlæg.

 • 1
 • 2

Jeg har ingen dokumentation, med 1-faset anlæg vil altid medfører en skævvridning i et 3-faset net og produktion hæver spændingen på den pågældende fase... Når det så ikke er muligt at styrer den fordeling, så blvier det hurtigt et problem...

Grunden til at du ingen dokumentation har, er formodentlig at din udlægning er forkert. Skævvridningen bliver ophævet ved den fordeling, der i forvejen er på faserne, idet man må formode, at naboerne ligeledes opsætter solceller, hvis det kan altså kan betale sig.

Du kunne lige så godt bekymre dig om skævvridning, når folk tilslutter en støvsuger, elkedel, strygejern etc...

Hvis folk kan købe en billig inverter på Ebay, som de kan sætte i stikkontakten, så giver de ikke flere tusind mere for en der er godkendt af Energinet.dk...

Det er ikke tilladt for nationale institutioner, at begrænse folks frie adgang til at købe CE-mærket udstyr, ligesom det er i strid med gældende regler, at forhindre tilslutning af samme udstyr. Det være sig ved lovgivnig, direktiver eller anden forordning.

Hvis folk køber CE-mærket udstyr i Europa, er det importøren eller producenten, der skal retsforfølges, hvis ikke der foreligger en overensstemmelseserklæring - ikke den enkelte borger.

Hvis folk selv importerer udstyr fra fx Kina, kan der være tale om ansvarspådragelse ifald, der skulle opstå problemer på nettet,.

 • 0
 • 0

Grunden til at du ingen dokumentation har, er formodentlig at din udlægning er forkert. Skævvridningen bliver ophævet ved den fordeling, der i forvejen er på faserne, idet man må formode, at naboerne ligeledes opsætter solceller, hvis det kan altså kan betale sig.

Du kunne lige så godt bekymre dig om skævvridning, når folk tilslutter en støvsuger, elkedel, strygejern etc...

Og statistisk set vil den fordeling være jævn fordelt når du ser på en tilpas stor mængde tilslutninger... Men 10-50 boliger i et villakvarter er ikke en "tilpas stor mængde" til at de kan blive jævnt fordelt... Slet ikke når man ved at installatørerne har en tendens til at monterer grupperne på den samme måde hver eneste gang... Der er en stor sandsynlighed for at der bliver tale om en skæv fordeling...

Det samme problem oplever man med enhver anden 1-faset tilslutning, så ja, problemet er der også ved støvsuger, varmepumper osv. Derfor skal fast monteret enheder tilmeldes til netselskabet og netselskabet kan anvise hvilken fase de skal tilsluttes... Forskellen er så også at man medregner en samtidighed ved belastninger (alle starter ikke med at støvsuge på samme tidspunkt) det kan man ikke med solceller... Når vor frue i den 7. himmel har besluttet at solen skal stå op, så begynder solcellerne at producerer...

Forskellen er også at nettet er dimensioneret for belastninger, ikke for produktion. Det regner man på og der er skærpet krav til spændingsændring som følge af produktionsanlæg... Netop pga. den høje samtidighed.

Det er ikke tilladt for nationale institutioner, at begrænse folks frie adgang til at købe CE-mærket udstyr, ligesom det er i strid med gældende regler, at forhindre tilslutning af samme udstyr. Det være sig ved lovgivnig, direktiver eller anden forordning.

Det er ikke tilladt at tilslutte produktionsenheder til det offentlige elnet, uden at installationen er tilmeldt og godkendt. Hvis du ønsker at tilslutte en inverter der ikke er på positivlisten, skal du selv sørge for at fremskaffe al den dokumentation der er nødvendig for at Dansk Energi godkender den... Også selv om den er CE-mærket... (tidligere var det Energinet.dk der stod for positivlisten)

http://www.danskenergi.dk/positivlister

Der er også begrænsninger for hvad du må tilslutte i den faste installation (der er f.eks. kun 3 stikkontaktsystemer der er godkendt i Danmark, de øvrige systemer må ikke tilsluttes det fælles elnet)

 • 2
 • 0

Også selv om den er CE-mærket..

Man kan ikke forbyde tilslutning af CE-mærket udstyr. Det er derfor man har indført CE-mærket.

Man kan for visse typer af apparater kræve autoriseret tilslutning; men det er en anden historie.

Slet ikke når man ved at installatørerne har en tendens til at monterer grupperne på den samme måde hver eneste gang... Der er en stor sandsynlighed for at der bliver tale om en skæv fordeling...

Mon ikke installatørene du her nævner trænger til at komme på skolebænken, eller også er det fri fantasi fra din side.

Det vil så være et endnu større problem, når folk tænder for fjernsynet...

Det er ikke tilladt at tilslutte produktionsenheder til det offentlige elnet, uden at installationen er tilmeldt og godkendt.

Hvis der er tale om tilslutning i en stikkontakt, er der ikke tale om en installation.

Har du et link til lovgivningen, der skulle forhindre tilslutning af CE-mærket udstyr i en stikkontakt?

Du må nok definere en produktionsenhed nærmere.

Ifølge det du skriver kan man ikke tilslutte en elbil, da denne producerer strøm ved opbremsning.

Eller mobiltelefon med solceller, eller lommeregner med solceller etc..

 • 0
 • 0

Du må nok definere en produktionsenhed nærmere.

Ifølge det du skriver kan man ikke tilslutte en elbil, da denne producerer strøm ved opbremsning.

Eller mobiltelefon med solceller, eller lommeregner med solceller etc..

Produktionsenheder er naturligvis enheder der producerer energi til nettet...

Mon ikke installatørene du her nævner trænger til at komme på skolebænken, eller også er det fri fantasi fra din side.

Det vil så være et endnu større problem, når folk tænder for fjernsynet...

nu er det de færreste fjernsyn der bruger så store mængder energi at det betyder noget... Men du kan jo tage kontakt til folk der arbejder med elforsyning og hører om hvor normalt det er at der er en skævvridning af faserne i forsyningsnettet... Evt. måle din egen nul-strøm hvis du har mulighed for det (det vil være letter end at måle alle tre spændinger på en gang)

Har du et link til lovgivningen, der skulle forhindre tilslutning af CE-mærket udstyr i en stikkontakt?

Vi snakker om solceller... dvs. produktionsudstyr og ikke alt muligt andet...

SB 6A 712.413.1.1.1.1  På vekselstrømssiden skal solcellens forsyningsledning være forbundet til forsyningssiden af beskyttelsesudstyret for automatisk afbrydelse af kredse, der forsyner elektrisk udstyr.

https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710...

Men naturligvis, hvis stikkontakten er placeret på forsyningssiden af HPFI-afbryderen, så kan det nok være lovligt? Du kan bare ikke slutte inverteren lovligt til i en tilfældig stikkontakt inde i stuen...

Og det kræver naturligvis også at du tilmelder solcelleanlæget til dit netselskab og at inverteren er på positivlisten som tidligere beskrevet...

Hvis der er tale om tilslutning i en stikkontakt, er der ikke tale om en installation.

Man kan godt have en fast installation, som er tilsluttet via en stikkontakt. Der er intet i vejen med at have en undertavle der er tilsluttet via et CEE stik, det fritager dig bare ikke for at overholde regler for den faste installation...

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten