Mod alle odds: Crowdfundet satellit har hejst sit solsejl – og sendt selfie hjem

LightSail-sonden har taget en selfie, der viser solsejlet folde sig ud. Illustration: The Planetary Society

Efter en serie af nervepirrende nærdødsoplevelser kan rum-foreningen Planetary Society erklære sin LightSail-mission en succes. Ordren blev sendt til satellitten søndag, og motoren i det lille fartøj svarede prompte igen ved at folde det 32 kvadratmeter store solsejl ud.

Læs også: Crowdfundet rummission skyder solsejl af sted i dag

I går lykkedes det for første gang at hente et billede af anordningen hjem fra det ydre rum, der bekræfter, hvad de øvrige data fra sonden har antydet. Solen og sejlet er fanget af det ene af LightSails to kameraer. Holdet bag missionen forventer, at billede nummer to vil have Jorden i baggrunden, skriver foreningen på sin blog.

Sondens to kameraer er monteret på to solpaneler. Illustration: Josh Spradling / The Planetary Society

Den lille LightSail-sonde får dog ikke lov til at svælge i successen længe. Efter planen skal både satellit og sejl brænde op i atmosfæren inden for få dage.

To gange radiodød

I dagevis har LightSail-holdet ellers været henstillet til at vente i ubehagelig stilhed på lyd fra sonden, der er på størrelse med et rugbrød.

Efter få dage i rummet fik en softwarefejl maskinen til at gå i sort, og holdet satte sin lid til håbet om, at en ladet partikel fra det ydre rum ville ramme satellittens elektronik på præcis den rigtige måde og få fartøjet til at genstarte computersystemet.

Læs også: Ladede rum-partikler skal redde solsejls-satellit fra computer-død

Øvelsen lykkedes tilsyneladende. Otte dage senere sendte sonden en besked hjem kun for at gå død en uge efter – denne gang på grund af problemer med batterierne, som ikke blev opladet af solcellerne som planlagt. Den præcise årsag til batterikokset bliver stadig undersøgt af The Planetary Society, verdens største private rumforening.

Oprejsning efter russisk raketfejl

Med LightSails endelige medvind har foreningen fået oprejsning for den mislykkede Cosmos 1-mission, der forulykkede i 2005, da den russiske raket Volna ikke formåede at bringe satellitten i kredsløb. LightSail-succesen har til gengæld nu banet vej for to yderligere missioner fra foreningen, der blandt andet har hentet penge gennem Kickstarter.

LightSail 2 skal efter planen sendes op i en højde, der gør det muligt at bruge solsejlet til at ride på Solens energi. Efterfølgende skal en tredje LightSail-sonde sendes ud i rummet for at overvåge geomagnetiske storme på Solen, som kan skade kommunikationssystemer på Jorden.

Næste LightSail-mission er planlagt i 2016 – 40 år efter Planetary Society-grundlægger Carl Sagan i The Tonight Show forklarede, hvordan et rumskib kan sejle på sollys.

Emner : Satellitter
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er altså lidt forstyrrende med den reklame der uden varsel kommer frem midt i teksten og skubber halvdelen af artiklen nedad, for nogle sekunder senere at forsvinde og flytte teksten tilbage op igen.

Det giver både et billigt og forvirret indtryk af ing.dk og reducerer websidens værdi ikke så lidt. Der er jo mange andre danske og udenlandske websites med samme eller tilsvarende artikler, som ikke anvender disse dynamiske artikler.

Man forstå nok at ing.dk skal tjene penge, og jeg trykker da også pligtskyldigt på annoncer ind i mellem, men denne form for reklame-chikane er lidt for aggressiv for min smag.

 • 24
 • 0

Et imponerende foldearbejde.! )

...hvis vi snakker om et "rugbrød" på et par kg..!? og 35 kvadratmeter..! Hvad giver det i acceleration..? Hvad er hastigheden efter en uges tid ??

(forudsat der ikke er overskyet)

 • 0
 • 0

Det ikke kun trackers, Carsten. Det er også FB knapper, Google/Google+ knapper, Twitter, samt lidt reklame.

Der er 5 trackers/analyserende plugins/scripts der kører (ud af de 13). :)

 • 0
 • 0

Det lyder som du har mere styr på det end mig, men kan man ikke argumentere at FB knappen, Twitter og alle de andre også er en måde at tracke folk på?

tror jeg kunne bygge en god profil baseret på hvad jeg deler og liker :)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten