Mobiltelefoner skader rotters evne til at genkende objekter

4. december 2008 kl. 12:454
Hvis rotter bliver udsat for stråling fra mobiltelefoner to timer om ugen, får de sværere ved at genkende klodser, viser et nyt forsøg fra Lund Universitet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Har du problemer med koncentrationsevnen? Så kan det måske være, at du har været lidt for meget i nærkontakt med en mobiltelefon ligesom visse af forsøgsrotterne på Afdelingen for Neurokirurgi ved Lund Universitet i Sverige.

Igennem 55 uger blev bestemte rotter dagligt udsat for to timers mobilstråling om ugen, hvorefter de sammen med mobilfri rotter blev udsat for en række tests.

Resultatet var klart. Mens mobil-rotterne fik sværere og sværere ved at genkende specifikke klodser, havde de mobilfri rotter ikke samme problem. Når de blev præsenteret for klodser, de ikke havde set længe, brugte mobil-rotterne simpelthen mere tid på at undersøge de "nye" klodser.

»Vi har nu konstateret, at der sker ting og sager i hjernen hos forsøgsdyr, hvis de bliver udsat for stråling fra mobiltelefoner. Næste skridt er at forsøge at forstå, hvorfor det sker,« siger Henrietta Nittby, der står bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse fra Lund Universitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge forskerne kan resultaterne skyldes, at mikrobølge-strålingen fra mobiltelefoner påvirker blodhjerne-barrieren. Barrieren beskytter hjernen ved at hæmme de stoffer, der cirkulerer i blodet, fra at komme ud i hjernevævet og skade nervecellerne.

Det er særligt proteinet albumin, der fungerer som et transport-molekyle i blodet, som er udsat for strålingen, mener forskerne. Derudover har forskerne også fundet beskadigede neuroner i cerebral cortex og hippocampus, der er hjernens hukommelsescenter.

Indtil forskerne er kommet nærmere et endeligt svar på, hvad mobilstråling kan forårsage, kan man overveje at gøre som Henrietta Nittby. Hun bruger nemlig altid trådløst headset til sin mobiltelefon.

De foreløbige resultater bliver fremlagt i rapporten: "Effects of Mobile Phone Radiation upon the Mammalian Brain" d. 6. december.

Dokumentation

Sammenfatning af rapport

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
5. december 2008 kl. 16:41

Det var lidt forvirrende formuleret, men jeg går ud fra, at rotterne blev bestrålet lidt hver dag, og det i alt beløb sig til to timer pr. uge.

Man skal altid være forsigtig med at sammenligne resultater fra forsøgsdyr med mennesker. I nogle tilfælde varierer udslaget af en behandling mellem mennesker og rotter med en faktor 10, enten til den ene eller den anden side.

Hvad jeg godt kunne tænke mig at vide er, om rotterne blev bestrålet med menneske-mobiltelefoner, eller en simuleret "rotte-mobiltelefon". Sidstnævnte skulle udsende mikrobølger med en styrke, der svarer til forskernes forventinger om, hvad en rotte, der jo er meget mindre og muligvis mere eller mindre følsom, kan klare.

3
4. december 2008 kl. 20:30

Hvis man tog en rotte og slog den i hovedet med en hammer i 2 timer hver dag i 55 uger, ville den nok også få ondt i hovedet.

2
4. december 2008 kl. 19:49

"Indtil forskerne er kommet nærmere et endeligt svar på, hvad mobilstråling kan forårsage, kan man overveje at gøre som Henrietta Nittby. Hun bruger nemlig altid trådløst headset til sin mobiltelefon."

Ok strålingen er da mindre fra et bluetooth headset, men det er jo reelt samme type stråling.

1
4. december 2008 kl. 16:22

Smid de gamle mobiler ud i kloakken i stedet for at de ligger og keder sig i skuffen...- Ring til dem en gang i melllem,,- så ka´det være rotterne glemmer hvad vej de skal i kloakken og farer uhjælpeligt vild. (Det lyder som om at jeg har været forsøgsrotte).Måske man kan kan anbringe GSM-sendere i kloakkerne,,,- så går det rigtigt stærkt ?