Mobiltelefoner placerede festivalgæster i andre dele af landet
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Mobiltelefoner placerede festivalgæster i andre dele af landet

En vejrudsigt fra Åbyhøj. Gode råd om en turistattraktion i København. Eller en Facebook-placering i Barcelona.

Det var nogle af de pudsigheder, som de 130.000 deltagere og frivillige på sidste uges Roskilde Festival kom ud for. Positioneringstjenesterne på mobiltelefonerne virkede på nogle gæster til tider til at have deres eget liv og sendte folk rundt i landet i svært gennemskuelige mønstre.

Ingeniøren har ingen statistisk på, hvor ofte de forkerte placeringer forekom, men både ved at høre fra andre festivalgæster og ved at søge en smule på sociale medier står det klart, at der ikke er tale om enkeltstående tilfælde.

Det står også klart, at hvis telefonens GPS blev slået til, genfandt den naturligvis den rette placering i smatten. Men det sker oftest kun, hvis brugeren åbner en app, som har brug for GPS-placeringen, da telefonen ellers vil benytte alt for meget strøm.

Kun Google og Apple kender sandheden, men vi søger den alligevel

Hvorfor nogle apps som standard selv fejlplacerede deltagerne i så høj grad, kan der være flere forklaringer på.

I virkeligheden kan kun Google og Apple svare sikkert på spørgsmålet, fremhæver TDC, som vi ikke desto mindre har taget fat på, da journalist-erfaringen siger, at det tager endog meget lang tid at få svar fra de amerikanske mobilmastodonter.

TDC har alligevel gennem presseafdelingen sendt en mail med et par bud, og vi starter med den simpleste forklaring.

Både Google, Apple og Microsoft har gigantiske databaser over wifi-netværk. Telefonen benytter netværkene til at bestemme sin position, idet databaserne lagrer, nøjagtigt hvor routerne er placeret. Men hvis festivaldeltagere eller folk i salgsboderne har hevet deres router ud af stikket og slæbt den med på festival, giver det naturligvis en fejlkilde.

Nu svømmer Roskilde Festival ikke over i wifi-hotspots, så forklaringen dækker næppe samtlige fejlplaceringer. TDC tilbyder også et alternativ.

Midlertidige mobilmaster uden position

Nogle tjenester holder styr på, hvor sendemasterne befinder sig henne.

'Ved en festival opstiller vi midlertidige master, og de får ved den lejlighed oprettet et nyt celle-ID. Korttjenesten/placeringsfunktionen vil have svært ved at bestemme placeringen ud fra denne mobilmast og kan måske komme med nogle forkerte bud’, lyder buddet fra teleselskabet.

At en korttjeneste som Googles på den måde skulle gætte på positionen, forekommer dog lidt usandsynligt, så vi søger videre efter forklaringer og havner hos mobiludviklingshuset Nodes. Det firma står blandt andet bag beredskabsappen, som naturligvis har brug for at vide, hvor brugerne befinder sig henne.

Er det helt enkelt routerens adresse?

Senior Mobile Developer Christian Thomsen påpeger, at det også er muligt, at tjenesterne slår op, hvilke routere datatrafikken fra telefonen er sendt igennem. Her vil det så være adressen den router, som er sidst i kæden på vej til telefonen, som er relevant at bestemme positionen ud fra.

Fordelen ved den metode er bl.a., at den ikke benytter strøm på telefonen. Mange festivalgæster kan have haft deres telefoner i strømsparefunktion.

Problemet er imidlertid, at routeren, som ender med at levere placeringen, kan stå mange forskellige steder og ikke nødvendigvis behøver at befinde sig tæt på brugeren. Det afhænger af teleselskabets netværk.

Ikke desto mindre hælder vi lidt til den forklaring kombineret med, at placeringstjenesterne på mobiltelefonerne næppe har kunnet positionsbestemme korrekt ud fra mobilmasterne.

Læsere, som ved mere om placeringsmystikken, må dog meget gerne bidrage og korrigere i debatten under artiklen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Mange mennesker har deres mobil konfigureret til at virke som wifi-hotspot og det kan nemt være dem der flytter et stykke Barcelona til Roskilde.

Kig f.eks på listen af WLANs i en lufthavn, et tog eller andre offentlige rum og der er næsten altid et par "Brians iPhone" og "Samsung detteellerhint"

 • 3
 • 0

Paa et skib der sejlede i middelhavet, der fik jeg hver morgen at vide at jeg var i Puerto Rico. Skibets WiFi fik de over en satellitforbindelse, hvor de var forbundet til Puerto Rico.
Efter at have downloadet google maps over dagens anløbshavn, far min position OK igen. Det ser ud som om jeg har rejst temmeligt meget og hurtigt når man ser paa min timeline i Google

 • 4
 • 0

Jeg tvivler. Jeg blev sendt til Jyske Bank BOXEN, Egeskov Sydfyn, Barcelona og Malmø hvis man spurgte min telefon (oplevede det både på Copenhell og Roskilde Festival), og jeg havde WiFi slået fra.

 • 2
 • 1

Jeg blev sendt til Jyske Bank BOXEN, Egeskov Sydfyn, Barcelona og Malmø hvis man spurgte min telefon (oplevede det både på Copenhell og Roskilde Festival)

Jeg kan se jeg har været både på Jelling Festival og på Northside, mens jeg befandt mig på Roskilde Festival. Mon ikke forklaringen er så simpel, som at de mobile master der er brugt på Roskilde, har stået andre steder før, og på den måde er kategoriserede som stående andetsteds?

Hvis forklaringen skulle være, at andre festivalgængere havde hotspots tændt i nærheden, ville det jo være et fænomen man burde kende fra alle steder hvor mennesker samles i større antal...

Kun et gæt...

/R

 • 4
 • 0

Der var engang jeg skrev med en ven på Messenger.

For hver besked han sendte stod der at han var i ny by i Tyskland.

Jeg slog efterfølgende byerne op inde på Google Maps og kom frem til at han bevægede sig afsted med en hastighed, der ville få jagerpiloter til at blive misundelige.

Gennemsnits hastigheden var omkring Mach 15. :-)

 • 1
 • 0

Jeg blev sendt til Jyske Bank BOXEN, Egeskov Sydfyn, Barcelona og Malmø hvis man spurgte min telefon (oplevede det både på Copenhell og Roskilde Festival)

Jeg kan se jeg har været både på Jelling Festival og på Northside, mens jeg befandt mig på Roskilde Festival. Mon ikke forklaringen er så simpel, som at de mobile master der er brugt på Roskilde, har stået andre steder før, og på den måde er kategoriserede som stående andetsteds?

Det er også mit bedste bud. At telefonen har været i Malmø kunne tyde på at 3 mobil er indblandet. Her er hjemme netværk Danmark/Sverige og den mobile mast kan sagtens have været brugt i Sverige også....
Geolokationssystemerne opfanger jo også brugernes GPS position.Selvom mange slukker for f.eks. WiFi og GPS, så er der nok alligevel rigtigt mange der har tændt, når man ser det op imod antallet af gæster/frivillige på årets RF...

Tvivler på at WiFi har så meget med sagen at gøre...

 • 0
 • 0

Jeg har netop kigget på min Google Timeline da den påstod jeg havde været i Viborg. Den pågældende dag befandt jeg mig fra morgen til aften på TimeWinder Nostalgi Festivallen ved Hundested. Der var ingen midlertidige traditionelle telemaster sat op.
Jeg har GPS slået til og de eneste "alternative" WiFi hotspots var et antal indlejede Net1 routere som alle var forbundet til Net1s mast i Hove. Jeg skal da ikke kunne sige om en af dem har været i Viborg tidligere.
Andre dage var der også nogle lokale svipture - faktisk til en adresse jeg KUNNE have været på på datoen - sidste år.

 • 0
 • 0

Jeg oplevede også at blive sendt rundt i landet til årets Copenhell: Egeskov Slot, Jyske Bankboxen og en enkelt gang Søndermarken.

Hvis forklaringen alene skulle være midlertidige mobilmaster skulle min mobiludbyder altså have sat mindst tre af dem op på Refshaleøen.

Jeg tror det er svært at komme udenom wifi, og specifikt mistænker jeg eventudlejningsudstyr, fx kasseapperater og dankortterminaler til øl- og madboder, for det kunne passe godt med de typer steder jeg blev sendt til.

 • 1
 • 0

Korttjenesten/placeringsfunktionen vil have svært ved at bestemme placeringen ud fra denne mobilmast og kan måske komme med nogle forkerte bud’, lyder buddet fra teleselskabet.

At en korttjeneste som Googles på den måde skulle gætte på positionen, forekommer dog lidt usandsynligt, så vi søger videre efter forklaringer...

Øh, hvorfor forekommer det usandsynligt? Udover WiFi hot-spots virker det da som den mest logiske forklaring. Det afskrev I også uden videre forklaring, udover en uunderbygget påstand om, at Roskilde "ikke ligefrem svømmer" i dem. Det har jeg svært ved at tro på.

 • 0
 • 0

... hvis den ikke allerede plager Google & Omegns snushaner bør problemet understøttes og udbygges, så diverse bogstavsorganisationer og erhversspioner bliver snotforvirrede over vores "færden", tak!

 • 0
 • 0

Man kan opleve det samme hvis man kører med tog. Jeg har mange gange kørt med tog fra København over Århus til Odense - i fugleflugt - på halvanden time. Det sker oftest med IC4, som jo i lang tid har stået stille i Århus.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten