Mobiltelefonen skal afsløre københavnernes færden
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Mobiltelefonen skal afsløre københavnernes færden

Københavnernes tændte mobiltelefoner skal snart bruges til at kortlægge deres færden i den pulserende storby.

Ved at følge mobilsignalernes skift fra sendemast til sendemast, når folk bevæger sig gennem byen, kan forskere fra Massachusetts Instituttet of Technology (MIT) udfærdige et real-time-kort over indbyggernes bevægelser.

Teknologien har vakt så stor begejstring hos Københavns Kommune, at der er lavet en tre-årig aftale med MIT. Planen er at bruge teknologien som et redskab i byplanlægning, især når det gælder nye busruter, anlæg af cykelstier og udvidelser af vejnettet.

»Vi skaber et meget klart billede af, hvordan folk bevæger sig, om de står stille ved at busstoppested eller sidder fast i en bilkø,« siger Carlo Ratti, direktør for MIT Senseable City Lab, som står bag systemet.

Helt ned til 12 meters nøjagtighed

I Rom har man allerede brugt et par år på at udvikle systemet til at overvåge den italienske storby, og resultatet er et lysende kort med blinkende pile og prikker, der bevæger sig rundt på kortet. Tilsammen giver det et indtryk af trafikkens hastighed og retning med helt ned til 12 meters nøjagtighed.

Carlo Ratti forsikrer, at systemet ikke overvåger den enkelte person og hans mobiltelefon.

»Vi kan kun overvåge trafikstrømme på nettet. Den enkelte mobiltelefon følger vi ikke,« siger han.

Systemet sparer penge på langsomme passagertællinger

Den nye teknologi kan blive et farvel til de nuværende passageroptællinger i DSB, hvor man skal aflevere en seddel i en boks, når man ankommer til en ny station. Med systemet kan der både spares penge og tid, og overborgmester Ritt Bjerregaard (S) er voldsomt begejstret for samarbejdsaftalen med MIT.

»Samarbejdet placerer København i et unikt netværk af byer, der vil afprøve den moderne teknologis muligheder sammen med verdens bedste naturvidenskabelige universitet. Vi tror, at vores evne til at håndtere trafik og byplanlægning kan blive forbedret på kort sigt,« siger Ritt Bjerregaard i en pressemeddelelse.

I løbet af efteråret forventes projektet godkendt i borgerrepræsentationen med et budget på tre millioner kroner, og allerede om et år vil et digitalt kort være klar.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hmmmmmmm...

Jeg kan ikke lide at det bliver så nemt at overvåge, hvordan menneskemængder bevæger sig rundt i København. Det skal efter min mening være svært og ressourcekrævende.

Der kan måske argumenteres for, at det er fint nok og ufarligt med nogle nemme redskaber som det foreslåede, så længe vi har et demokrati her i landet og magthaverne er nogenlunde fornuftige og har dyb og stor respekt for deres medmennesker.

Men der vil altid være brådne kar. Og de brådne kar kan endda pludselig komme helt lovligt til magten, som det fx skete i Tyskland i 30'erne: Hitler og hans tilhængere fik helt lovligt og demokratisk overdraget magten. Det tror jeg også kan ske her. Ja, se blot til USA, hvor den nuværende præsident George Bush blev (næsten) demokratisk valgt og allerede har angrebet flere lande i verden (lige som Hitler gjorde det) og forårsaget hundredtusinder af menneskers død. Selvfølgelig mener han at det er "for en god sag", helt lige som Hitler tilsvarende mente, at hvad han gjorde naturligvis også var for en rigtig god sag. Så det sker altså selv i vore dage, at mennesker med dyb foragt for andre menneskers liv kommer til magten. Og der er sørme endda politikere her i Danmark, der støtter den politik, endda med våben. Så hvor langt væk er de mennesker, der ikke har fuld respekt for andres liv? Der sidder faktisk en hel del af dem i Folketinget... og de sidder endda primært i regeringen.

Jeg synes vi altid skal tænke nøje igennem, hvordan noget tilsyneladende rigtig "smart", der giver meget magt, kan misbruges i de forkerte hænder.

Jeg læste godt, at "Carlo Ratti forsikrer, at systemet ikke overvåger den enkelte person og hans mobiltelefon" og "Vi kan kun overvåge trafikstrømme på nettet. Den enkelte mobiltelefon følger vi ikke". Men hvor stor en indsats vil de gøre for at det bliver meget svært at overvåge den enkelte mobiltelefon? Hvor stor en indsats gør de for, at det ikke med en større eller mindre ændring i systemet kan blive muligt meget nemt at følge enkeltpersoner?

Og selv hvis systemet faktisk ikke vil kunne udvides til at kunne følge enkeltpersoner (hvilket jeg tvivler stærkt på), så gætter jeg på at magthavere med sort mel i posen også rigtig gerne vil kunne se, hvor grupper af mennesker samles.

Det er nok fint nok at vi har en ordensmagt her i landet, som prøver at forhindre og begrænse skadelige konflikter og sørger for at holde mennesker, der behandler andre mennesker respektløst, i ave. Men det er en fin balance, for hvis de magtmidler, vi giver ordensmagten, falder i hænderne på nogle med andre hensigter, så kan magten blive skadelig.

Og ja, p.t. kan man garanteret også finde koordinaterne for en individuel mobiltelefon, hvilket jeg også synes er bekymrende, men jeg gætter dog på at det kun er teleselskaberne, der kan det, og ikke magthaverne, medmindre de har en dommerkendelse. Og jeg synes det skal være besværligt at skaffe sig adgang til den slags oplysninger, så det ikke så nemt bliver misbrugt.

Jeg synes vi skal slå koldt vand i blodet, lægge den vilde teknologibegejstring på hylden og overveje hvor fedt det egentlig er at vi kan overvåge hinanden så detaljeret?

Med venlig hilsen
Jesper Hertel

  • 0
  • 0

Kære Jesper

Jeg forholder mig ikke til din bekymring om demokratiets skrøbelighed.

Jeg konstaterer blot, at Nokia har planer om at kunne bruge fremtidens mobiltelefoner med indbygget GPS og et væld af sensorer til blandt andet trafikovervågning, forureningsvarsler og overvågning af folkesundheden. Se fx www.sensorplanet.org

  • 0
  • 0

Hej Morten.

Jeg har heller ikke noget videre problem med at private firmaer gør det muligt på valgfri basis at lave sensorer i mobiltelefonerne, så længe den enkelte selv kan vælge, om han eller hun vil være med til at sende disse data videre fra mobiltelefonen. Og det ser ud til, ud fra min korte skimming af den omtalte website, at det blot er det, Nokia gør.

Det, som bekymrer mig med det system, som visse københavnske politikere (tilsyneladende ret ukritisk) har ønsket at indføre, er, at den enkelte borger ikke ser ud til at kunne melde fra eller - endnu bedre - selv ville skulle melde sig til, på frivillig basis. Man tænker tilsyneladende på bare at rage til sig af de tilgængelige oplysninger om hvor hver telefon befinder sig. Og det holder efter min mening bare ikke. Det er for meget en indtrængning i privatlivet, og for overvågende.

Det bekymrer mig som sagt, at myndighederne får så let adgang til oplysninger om, hvor borgerne befinder sig, også selv om det "kun" er grupper af borgere. Igen med tanken på, at demokratiet kan være skrøbeligt og vi ikke ved hvem der sidder ved magten om fem år. Og igen med tanke på, hvem der rent faktisk sidder ved magten i skrivende stund. De er ikke hitlere, bevares, men de har utvetydigt demonstreret en ubehagelig og bestemt ikke ubetydelig snert af dennes angrebsmentalitet, foragt for internationale aftaler og foragt for menneskelivet (især når det gælder "fremmede" menneskeliv langt fra Danmark, nemlig irakere og afghanere; de ansvarlige politikere virker ubehageligt upåvirkede af de hundredtusinder af mennesker, der er blevet slået ihjel i Irak og Afghanistan på grund af krigene, og af det ødelagte land, Danmark efterlader sig i hvert fald i Irak).

Så... jeg synes vi skal tage det roligt og ikke give for mange magtmidler til magthaverne. Og jeg opfordrer ydmygt magthaverne til selv at have en påpasselighed med ikke at give sig selv for meget magt - hvor fristende og forførende magten end kan være og hvor gode intentioner politikerne end kan synes de har med at få magten.

Drop det forestillede system, gå den modsatte vej og forbyd automatiske systemer der kan overvåge hvor folk befinder sig på et givent tidspunkt. Det skal efter min mening, som sagt, fortsat være ressourcekrævende og besværligt at finde ud af.

Med venlig hilsen
Jesper Hertel

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten