Mobilt tv-format får det endelige dødsstød i Danmark
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Mobilt tv-format får det endelige dødsstød i Danmark

Distributør af tv-signaler via det jordbaserede sendenet, Boxer, slipper nu for at skulle sende tv via det mobile video-format DVB-H (H står for handheld eller på dansk: håndholdt) fra næste år.

Dermed bliver standarden reelt set lagt død i Danmark, som det er tilfældet i flere andre europæiske lande.

»Det er ikke gået DVB-H's vej. Der er flere lande, der har opgivet det,« siger administrerende direktør i Boxer Steen Ulf Jensen.

Oprindeligt lå det i Boxers licensaftale med staten, at den svenskejede virksomhed skulle tilbyde DVB-H via den såkaldte MUX 6 (en datastrøm på en analog kanal, der kan indeholde flere digitale tv-kanaler).

DVB-H gør det muligt at broadcaste tv-signaler til eksempelvis mobiltelefoner, men standarden har ikke rigtigt vundet indpas i mobiltelefoner, og Boxer har da også kviet sig ved at skulle understøtte en standard, som ikke bliver brugt.

Virksomheden har en gang fået en udsættelse på to år i forhold til at implementere standarden på MUX 6, hvilket betød, at Boxer skulle gå i luften med teknologien til september 2013.

Men kort før sommerferien, i slutningen af juni, fik Boxer af Radio- og tv-nævnet lov til at slippe for at anvende DVB-H på MUX 6, og det er man lettet over hos Boxer.

»Ja, det er vi. Det er jo en teknologi, der er død,« siger Steen Ulf Jensen.

Mere HD

I stedet for at anvende MUX 6 til DVB-H, skal Boxer nu bruge frekvenserne til at sende tv i HD via det jordbaserede tv-sendenet, der kan modtages via blandt andet stueantenner.

Og det kommer til at ske via DVB-T2-standarden, som Boxer allerede bruger til at udsende HD-tv med, fortæller Steen Ulf Jensen.

»Vi har søgt om at fortsætte af det spor og lancere flere HD-kanaler,« siger han.

Steen Ulf Jensen forklarer, at DVB-T2 og HD-kanaler hos Boxer går hånd i hånd, fordi DVB-T2-standarden gør det muligt at presse flere bits gennem æteren i forhold til DVB-T(1). Og det er der behov for, fordi HD-kanalerne i sagens natur fylder mere, da de jo indeholder flere billedinformationer.

»Vi kan se, at hvis vi ikke kunne bruge T2, så ville vi ikke på sigt - med den kapacitet, Danmark har til rådighed - kunne få alle kanalerne over i HD, men det kan vi ved at gå i T2 fra starten,« siger Steen Ulf Jensen og tilføjer:

»På den korte bane har det den konsekvens, at mange jo ikke har T2-udstyr, men det vil kundebasen jo løbende få som tiden går. Derfor mener vi, det er rigtigt at starte med nogle få kanaler i T2, og så senere hen begynde at lancere flere kanaler.«

DVB-T2 lite til mobilen

I aftalen, som Boxer har indgået med Radio- og tv-nævnet, har virksomheden dog stadig en forpligtigelse til holde øje med, hvad der sker inden for mobilt tv, og i den forbindelse om der skulle dukke teknologier op, der kan anvendes i kommerciel sammenhæng.

En af mulighederne på det område er DVB-T2 lite, der, som navnet antyder, er en neddroslet udgave af T2-standarden målrettet mobile enheder.

Læs også: BBC eksperimenterer med spritny mobil tv-standard

Steen Ulf Jensen fortæller, at T2 lite blandt andet kan vise sig at blive kommercielt interessant for Boxer - hvis der ellers dukker tilstrækkeligt med enheder op, som understøtter det - fordi det er muligt både at sende T2 lite og almindeligt DVB-T2 på den samme MUX.

»Med DVB-H, der skulle man bruge alt kapacitet kun til det. Med T2 lite kan vi bruge den samme MUX til HD-kanaler, og så bruge en lille del af den til T2 lite, hvis det på et tidspunkt skulle blive kommercielt attraktivt at gøre det. På den måde er det jo en bedre udnyttelse af frekvenserne, end der var tale om med DVB-H,« siger Boxer-direktøren.

Og måske ligger den kommercielle anvendelse af T2 lite ikke så langt ude i fremtiden. Virksomheden Open Channel i København, der blandt andet eksperimenterer med udsendelse forskellige sende-standarder, er i år begyndt at sende henholdsvis radio- og tv-signaler via DVB-T2 lite.

Ifølge direktør i Open Channel Kenneth Wenzel så skulle produkter med T2 lite-modtagere snart trænge sig på i de danske hjem, da blandt andet Sony til næste år begynder at producere apparater med nye T2-chip.

»Nye T2-fjernsyn og set top-bokse fra blandt andet Sony kommer helt automatisk til at understøtte T2 lite til næste år, fordi 3. generation af T2-chip bliver kompatible med T2-lite også,« siger Kenneth Wenzel.

Han tilføjer, at de nye chips også kommer til at understøtte den båndbredde på 1,7 MHz, som Open Channel i dag udsender T2-lite radio på.

Læs også: Tablet-venligt tv i æteren i København

Kenneth Wenzel oplyser desuden, at en Android-tablet, der kan vise DVB-T2 lite, skulle komme på markedet i år.

Der er ikke nogen nærmere dato for, hvornår Boxer begynder at sende HD-tv via DVB-T2 over MUX 6, men Steen Ulf Jensen fortæller, at det kommer til at ske i løbet af næste år, 2013.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvordan vil en tablet skulle modtage DVB-T2-lite? Skal den have en ordentlig antenne i eller? Det digitale TV signal har jo vist sig at være lidt følsomt overfor dårligt signal, og man må jo antage at DVB-T2-lite vil blive brugt hvor andre muligheder ikke er tilgængelige, f.eks. i toget.

Tror snarere TV flytter over på streaming, når det gælder mobile enheder, selvom det selvfølgelig heller ikke er muligt at opretholde en stabil dataforbindelse i tog i Danmark.

 • 0
 • 0

Vent et par år, så er det mobile internet så hurtigt at al videobehov kan dækkes af IP streaming og video-on-demand.

Det kan godt være at DVB standarderne og de frekvenser de bruger har betydeligt længere rækkevidde og videoen kan broadcastes i stedet for at skulle sende en ny datastrøm til hver modtageenhed som ved IP streaming og video-on-demand.
Men forbrugeren kan ikke vælge hvornår han vil se et bestemt program, og udbudet af kanaler er fuldstændig begrænset til den båndbredde DVB standarden holder sig inden for.

Med IP er der ingen praktisk relevant begrænsning af antallet af "kanaler" og videoer der kan udbydes på samme tid. Og forbrugeren kan frit vælge hvornår de vil se en video.

 • 0
 • 0

Helt sikkert, 2-3 millioner dansker som henter individuelle HD streams via internettet samtidigt (om et par år)

 • 0
 • 0

Helt sikkert, 2-3 millioner dansker som henter individuelle HD streams via internettet samtidigt (om et par år)

tjoe. Nu er der jo allerede idag lokal streaming cache på flere centrale access punkter (så streaming hertil kun foregår med 1 strøm - og så fordeles ud til flere decentralt) - alternativt så findes der jo multicast hvis man vil det. Uanset hvordan man vender og drejer det, så skal data overføres fra nogle centraler til enheden - og dvb-t kræver jo noget antenneværk så jeg tvivler stærkt på at den nuværende sendestyrke ville give et godt nok signal til mobile enheder - i modsætning til IP-streaming - hvor strømmene kan caches ved de enkelte access punkter (som masterne er tilsluttet f.ex.) - hvorved trafikken ikke belaster internettet.

 • 0
 • 0

Vent et par år, så er det mobile internet så hurtigt at al videobehov kan dækkes af IP streaming og video-on-demand.

Det kan godt være at DVB standarderne og de frekvenser de bruger har betydeligt længere rækkevidde og videoen kan broadcastes i stedet for at skulle sende en ny datastrøm til hver modtageenhed som ved IP streaming og video-on-demand.
Men forbrugeren kan ikke vælge hvornår han vil se et bestemt program, og udbudet af kanaler er fuldstændig begrænset til den båndbredde DVB standarden holder sig inden for.

Med IP er der ingen praktisk relevant begrænsning af antallet af "kanaler" og videoer der kan udbydes på samme tid. Og forbrugeren kan frit vælge hvornår de vil se en video.

Med mobilforbindelser til folket har det vist sig at det i dagens 80 MBit danmark er ganske svært at få dækket endog ret store landområder ind med ordentlig dækning. Mange steder er folk fortsat nede på lavere end 50 kBit/s. Så jeg vil helt sikkert ikke holde vejret mens jeg venter på godt nok mobilt bredbånd.

Der er altså noget godt ved at lave broadcast video hvor folk ikke kan vælge selv. Blandt andet at det sparer enormt på båndbredden, og at det er forholdsvist overskueligt at dække store geografiske områder så der vil være meget få huller.

 • 0
 • 0

forholdsvist overskueligt at dække store geografiske områder så der vil være meget få huller.

Dog ikke for mobile enheder, uden eksterne antenner.

Jeg har f.ex. prøvet de små antenner der følger med usb-tuner kort osv. - de er nyttesløse - man kan måske med nød se DR i god vind osv. - selvom man er midt i kbh.

Så jeg mener ikke man kan sige at det ene erstatter det andet. Faktum er at dækningen for IP trafik til mobile enheder er bedre, end dækningen for dvb-t (når man ikke har eksterne antenner).

Dem der så er villige til at opsætte en antenne stærk nok til at fange et godt dvb-t signal - kunne egentlig ligeså godt sætte en større antenne til deres GSM enhed og få løst det samme (selvom en almindelig antenne nok er nemmere at få fat i, og billigere :)

 • 0
 • 0

Hvor mange HD kanaler kan der være på sådan et DVB T2 MUX, hvis der også skal være lidt T2 Lite?

Der er mange problemer med DVB-T2 Lite og DVB-T2 i samme mux. Typisk kan man ikke let skaffe god mobil indendørs UHF dækning overalt ved kun at sende fra de ret få høje og kraftige TV sendere.

BBC har lavet forsøg med T2 signal i 216 millisekunder og derefter T2 Lite i 44.6 millisekunder fra en enkelt MFN sender. Det giver bitrater på:
T2 ~ 33.36 Mbit/s og T2 Lite ~ 1.02 Mbit/s

T2 signalet har samme robusthed som Boxers mux5, medens T2 Lite signalet er kodet langt mere robust. T2 signalet vil således kræve en god antenne, medens T2 Lite signalet kan modtages med en mindre antenne eller delvist indendørs.

Nu anvender vi i Danmark SFN, hvor hvert DVB-T2/T2 LIte symbol skal forlænges med et guardinterval på 224 usec (i BBC forsøg kun 28 usec).
Det betyder, at T2 signalet reduceres til ca 90% af BBCs tal (30 Mbit/s)
Meget værre er imidlertid at T2 Lite signalet reduceres til ca 78% af BBCs tal. (ca 800 kHz).

Boxers MUX5 har en bitrate på 36.55 Mbit/s. Dvs det koster 6.55 Mbit/s fjernsyn for at kunne levere 800 kbit/s mobilsignal.

Der kan gives gode argumenter for at sende DVB-T2 Lite i en 1.7 MHz VHF mux (en DAB frekvens), Det er bla det som OpenChannel ser nærmere på at sende fra Borups Alle..

Lars :)

http://www.bbc.co.uk/blogs/researchanddeve...
(gult graf T2, lyseblå graf T2Lite)

 • 0
 • 0

Lige en lille kommentar omkring USB modtagere.

Jeg har selv en USB modtager fra Sandberg, som kører OK i under både Windows og Ubuntu. Men der hvor jeg bor i København er der stærkt signal fra flere sendere (omtrent samme afstand til to sendere), og den medfølgende omni-direktionale antenne er derfor ubrugelig. Der skal en retningsbestemt antenne til for at få et stabilt signal. Mine PCI tunerne kan bedre håndtere signalet, men det er også en philips tuner og ikke en Realtek som i USB'en. Realtek tuneren er fin som den er, hvis man bare gør sig klar over hvad den kan overkomme.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten