Mobilt bredbånd truer TDC's ADSL-guldgrube

TDC er under voldsomt pres og kan miste sin status som telemastodont i Danmark, fordi flere teleselskabers satser stort på mobilt bredbånd, som giver hurtigt trådløst internet overalt.

Det trådløse tilbud er ved at blive et stærkt alternativ til TDC's kabel­baserede ADSL, vurderer professor Knud Erik Skouby, Aalborg Universitet.

»Man må bestemt sige, TDC står over for en historisk udfordring i forhold til udviklingen af mobilt bredbånd. TDC har stået meget stærkt på hurtige ADSL-forbindelser til hjemmet, og nu er et af selskabets kerneområder truet på livet,« siger han.

3G-masterne skyder op over hele landet – her er en TDC-tekniker i gang med at montere antenner på en mast i Hvidovre. De fire 3G-selskaber har alle forpligtet sig til at dække 80 procent af befolkningen med 3G inden udgangen af i år, men både TDC og Sonofon har meldt ud, at de inden udgangen af 2010 vil dække 99 procent. (Foto: Lars Bertelsen) Illustration: LARS BERTELSEN

Mobilt bredbånd stormer frem

Tal fra It- og Telestyrelsen viser, at mobilt bredbånd stormer frem. Datastrømmen er 28-doblet fra andet halvår 2006 til samme periode sidste år.

Ud over teleselskabet 3 tilbyder også Telia, Sonofon samt TDC selv mobilt bredbånd. De tre andre selskaber står imidlertid som noget nyt lige så stærkt i konkurrencen, fordi TDC ikke denne gang har et forspring i form af ejerskab af kobberkabler ud til forbrugerne.

Lavere telepriser

Udviklingen kan ifølge analytikerne give danskerne billigere bredbånd. TDC er i forvejen ramt af, at et stigende antal forbrugere dropper fastnettelefonen til fordel for mobilen. Det mobile bredbånd er dråben, der kan få bægeret til at flyde over:

»Meget tyder på, at TDC er ved at blive træt,« siger Knud Erik Skouby.

Også teleanalytiker Brian Troelsen fra analysebureauet IDC finder, at TDC's dominans udfordret.

»Vi vil se den samme udvikling, som der skete for fastnettelefoner, da mobiltelefonerne for alvor kom ind på markedet,« siger han.

Jomfrueligt land

Teleanalytiker John Strand peger på, at der er opstået voldsom konkurrence med det mobile bredbånd:

»Mobilt bredbånd er endnu jomfrueligt land, og selv en lille udbyder har i princippet chance for at blive lige så stor som TDC på mobilt bredbånd. Lige nu står alle lige,« siger han.

John Strand mener dog, at TDC har fordel af sit store distributionsnet.

Mads Middelboe, direktør for TDC Mobil Norden, er ikke bekymret.

»Det mobile bredbånd vil altid være et skridt bagud i forhold til ADSL. Vores krav til hastighed vil hele tiden ændre sig, efterhånden som datatunge applikationer som digitalt tv spreder sig,« siger han.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er da glædeligt hvis TDC mister det monopol de fik foræret for en del år tilbage. Jeg forstår ikke hvordan man kan forære en privat virksomhed en del af infrastrukturen. Man burde have beholdt kobbernettet som statseje og så have lejet ud til teleselskaberne.

  • 0
  • 0

Nu kan det være TDC får øjnene op og begynder at investere i noget med fremtid i - og her tænker jeg specifikt på fibernet. Som Mads Middelboe selv siger, bliver vores krav hele tiden større, men jeg tror ikke på at kobbernettet kan klare de hastigheder som fx et full HD TV-signal til alle i Danmark ville kræve. TDC må da efterhånden også have tjent nok på kobberledningerne til at kunne lave en sådan investering? :)

  • 0
  • 0

Mads Middelboe, direktør for TDC Mobil Norden, er ikke bekymret. »Det mobile bredbånd vil altid være et skridt bagud i forhold til ADSL.

Dét er da en skyklaps-holdning der vil noget!!? .. Typisk TDC, fristes jeg til at sige. ;o) Det er måske sandt på kort sigt, men "altid" er godt nok et stort ord! På et tidspunkt vil vi få 'kapacitet nok', forstået på den måde at båndbredden for de menneskelige sanser i praksis mættes?

I dag kan man for beskedne 500 kr købe 500 GB harddisk, som er mere end nok til f.eks. et helt livs musik-samling. Det samme vil vel ske for båndbredde. Om det skal tage eks. 2 eller 20 sek at hente en spillefilm er vist ligegyldigt for de fleste...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten