Mobilt bredbånd stjæler frekvenser fra trådløse mikrofoner

Tv- og filmselskaber og koncertarrangører i hele Europa står over for et kæmpe problem, når politikerne bortviser trådløse mikrofoner fra deres frekvensområde i den øvre del af UHF-båndet omkring 800 MHz.

Der er bred politisk enighed om at reservere frekvensbåndet mellem 790 og 862 MHz til mobilt bredbånd. Derfor skal frekvensbåndet ryddes for trådløse mikrofoner, in-ear monitors og lignende udstyr, der til sammen går under betegnelsen udstyr til PMSE (Programme Making and Special Events).

Det kommer blandt andet til at gå ud over TV2, der kan blive tvunget til at udskifte hundredvis af enheder. Det vil blive nødvendigt, hvis det nye PMSE-bånd kommer til at ligge langt fra det frekvensområde, som TV2 benytter nu. Hvis afstanden ikke bliver for stor, kan enhederne softwareopgraderes til det nye område.

»Måske kan vores udstyr ændres til at håndtere et andet frekvensområde, men det indebærer under alle omstændigheder en omkostning for os,« siger teknisk chef hos TV2, Lars Esben Hansen.

Han har endnu ikke overblik over, hvor stor frekvensafstanden skal være, for at enhederne ikke kan opdateres med software.

Kræver førsteret til frekvenser

PMSE-brugernes internationale interesseorganisation, APWPT, lægger vægt på, at de tildeles frekvensbånd, som de får førsteret til.

»Kun på den måde vil PMSE-brugere og producenter have et pålideligt udgangspunkt for forskning, drift og investeringer«, skriver APWPT til EU-Kommissionen.

En arbejdsgruppe under den europæiske sammenslutning af telemyndigheder, CEPT, peger på, at man kan udnytte frekvenshullet på 11 MHz mellem downlink-frekvenser og uplink-frekvenser for mobilt bredbånd til PMSE.

Da IT- og Telestyrelsen for cirka en måned siden gjorde rede for den mulighed, vakte det behersket glæde.

»Det er nemlig ikke fastslået med sikkerhed, om støj vil forhindre brugen af frekvensgabet til PMSE,« siger Marc Le Devendec fra European Communications Office i København, der fungerer som kontor for CEPT.

Selv om frekvensgabet viser sig anvendeligt i praksis, løser det ikke hele problemet.

»Det er tvivlsomt, om frekvensområdet er stort nok til behovet,« siger Aljo van Dijken, der er formand for Task Group 4 under CEPT.

Steen Peitersen fra Sennheiser Nordic er enig i, at der kommer til at mangle frekvenser til PMSE, og han har tidligere været mere end almindelig bekymret på PMSE-brugernes vegne.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Steen Peitersen fra Sennheiser Nordic vil vide at det ikke kun er de "store" der bliver ramt. Som forsanger i bandet KEINSTEIN kan jeg kun begynde at rive mig i håret over dette forslag. Jeg har netop investeret i en hi-end sennheiser microfon, som jeg hvis dette træder i kraft vel lige så fint kan vippe ud i skralderen. Den opererer ved omkring 800 Mhz og vil blive ramt, af mobilstøg.

Ikke den eneste I bandet har vi gjort meget ud af at være trådløse, så vi kan underholde bland publikum, plandt publikum. Derfor er jeg ikke den eneste som har trådløs, en bassist og to guitarister, hvor af den ene netop som mig, lige er blevet opgraderet med det nyeste. Men det er jo kun en beskrivelse af KEINSTEIN. Hvad med alle de andre bands, grupper, orkestre, rundt om i landet, kontinentet, verden, der bliver ramt. Vil der være kompensation til os så vi kan investere i nyt udstyr igen igen, for jeg kan ikke garantere at vores nytkøbte udstyr kan opgraderes til f.eks. 11 Mhz.

I de fleste tilfælde vil det være borgerne der kommer til at betale regningen. Men det er ikke alle "trådløse" bands som har organiseret sig som virksomhed, og derfor ved hvordan man trækker udstyr fra. Dermed ikke sagt at man skal være en virksomhed for at trække udstyr fra, det kan man som musiker gøre på sin selvangivelse, men det er der ikke mange der ved. (så gem kviteringerne til skat)

I kølvandet af en ændring af "omkring 800 Mhz" standarten kunne jo meget vel være en oplysningskampange til de "trådløse" brugere der er tvunget ud i at købe nyt, så de ikke bliver ruineret. Men det ville jo så ikke udelukkende skabe en masse pengeflow ud af statskassen i form af fradrag, men ligeledes skabe et spørgsmål. Er det virkelig den eneste løsning at vrage et frekvensområde der i forevejen er i brug, mod at bruge nogle midler på at udvikle en bæredygtig og langtidsholdbar løsning på problemet.

Udbyg WIFI så vi kan bruge det landet over i stedet.

Så hvis der kunne være hul igennem til nogen der har indflydelse, så kig venligst på hvor stort et problem i skaber, ved at inddrage "vores" frekvensområde.

  • 0
  • 0

IT- og Telestyrelsen er opmærksom på, at der eksisterer en række udfordringer som følge af beslutningen om at reservere frekvensbåndet mellem 790 og 862 MHz til mobilt bredbånd.

Styrelsen har således oprettet en særlig side på styrelsens netsted for at sikre en løbende dialog med interessenter om udviklingen i forbindelse med 800 MHz-frekvensbåndet. Alle skal være velkomne til at følge og deltage i debatten.

Siden findes her: http://www.itst.dk/frekvenser/800_MHz-frek...

Netop tådløse mikrofoner - eller udstyr til PMSE - er et af de områder, styrelsen har identificeret som et af hovedområderne med udfordringer. http://www.itst.dk/frekvenser/800_MHz-frek...

Endelig iværksatte IT- og Telestyrelsen den 26. oktober 2009 en høring over et forslag til regler, der netop vedrører den problemstilling, som er beskrevet i artiklen. Høringsdokumenterne findes her: http://www.itst.dk/nyheder/nyhedsarkiv/200...

  • 1
  • 0

Dette burde falde ind under den lovgivning - Der er virkeligt mange, der vil blive ramt, hvis dette bliver gennemført. For eksempel har vi i vores band langt om længe i år investeret i et sådant in-ear anlæg for surt sammensparede penge, både for at bedre sammenspillet- men også for at undgå høreskader etc - Så er det virkligt bittert, hvis man blot laver om på dette, det er første gang,vi hører om det- ingen i musikforretningen (en stor én) siges at have hørt om det heller før nu. Man føler sig virkeligt til grin. Man må finde en anden løsning. Vi har ikke råd til at købe nyt udstyr endnu en gang.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten