Mobilt bredbånd kan give Boxer-kunder sort skærm

Der kan i princippet tændes for det mobile superbredbånd, LTE, i landområderne fra 1. januar 2013. Mens det kan være gode nyheder for de husstande, der ligger i de områder, hvor en hurtig netopkobling i dag ikke er umiddelbart tilgængelig, så kan det vise sig at være knap så gode nyheder for den eneste kommercielle leverandør i Danmark af tv over det digitale sendenet, DTT, Boxer.

DTT vil sige de tv-signaler, som bliver sendt gennem luften og typisk modtaget via eksempelvis egen antenne på taget eller i stuen.

Det skyldes, at der er en risiko for, at der kan opstå interferens mellem det mobile bredbånd, og nogle af de frekvenskanaler, som Boxer i dag sender tv på.

Det mobile bredbånd kommer nemlig til at anvende frekvenser omkring 800 MHz-båndet, og Boxer sender tv på blandt andet på kanal 59 og 60, der ligger tæt på samme frekvensområde.

I det digitale sendenet indeholder en frekvenskanal flere digitale tv-programmer, så eventuelle forstyrrelser risikerer altså at ramme flere programmer.

»Vi har stadig kanaler på 59 og 60, og vi er selvfølgelig rigtigt bekymrede for, hvor meget interferens, det vil give,« siger adm. direktør i Boxer Steen Ulf Jensen, som frygter, at selskabets kunder vil blive generede af støj på skærmen og billedudfald.

På frekvenskontoret ved den danske telemyndighed (det tidligere It- og Telestyrelsen), mener kontorchef Søren Johansen dog, at der er taget et stort hensyn til risikoen for interferens, blandt andet med henvisning til, at der kommer en række forbehold omkring anvendelsen af frekvenserne i 800 MHz-båndet i forbindelse med den frekvensauktion, der efter planen finder sted til maj næste år.

»Vi er gået rigtig langt i de tekniske vilkår ved den kommende auktion for at sikre, at der kommer mindst mulig forstyrrelse for blandt andet Boxer. Vi er gået noget længere, end EU foreskriver - og så vidt jeg ved længere end noget andet land - for at beskytte tv-modtagelsen,« siger han.

Op mod 10.000 husstande risikerer problemer med signalet

Den danske telemyndighed har fået udarbejdet en rapport, som viser, at hvis der uden videre bliver tændt for det mobile bredbånd ved 800 MHz-båndet, så kan op mod 10.000 husstande få problemer med tv-signalet. Men ved at anvende filtre ved tv-apparater og mobilmaster, udskifte udstyr og begrænse sendeeffekten for det mobile bredbånd ved den nedre del af 800 MHz-båndet i visse områder, så er risikoen reduceret til, at det i sidste ende kun vil være nogle hundrede husstande, som vil have svært ved at modtage tv på kanal 60, fortæller Søren Johansen.

»Vi taler om en risiko for nogle hundrede husstande i alt, som på grund af indstråling måske ikke vil kunne se tv via kanal 60. Hvis der lige skulle være et program i den frekvens, man gerne vil se, så kan det være nødvendigt at anvende en anden leveringsform end det digitale sendenet,« siger Søren Johansen og påpeger, at der ikke vil være et problem i forhold til kanal 59.

Vil ikke tabe kunder

Hos Boxer er Steen Ulf Jensen dog ikke umiddelbart begejstret over udsigten til, at en eneste af virksomhedens kunder skulle opleve forstyrrelser af tv-signalet, som det altså lader til kan blive tilfældet.

»Vores holdning er, at man fra statens side har givet os licens på nogle frekvenser i tolv år, som rækker frem til 2020. Og det har vi lavet en forretningsplan på. Og det ligger bestemt ikke i den forretningsplan, at vores kunder skal opleve forstyrrelser, og at vi risikerer at tabe kunder og bruge penge på installatører osv,« siger Steen Ulf Jensen.

Skulle nogle af Boxers kunder vise sig at være blandt de får hundrede husstande, der ikke kan modtage tv på kanal 60, så forventer Steen Ulf Jensen, at Boxer vil blive holdt skadesløs i forhold til eventuelle omkostninger, der måtte være forbundet med at udbedre problemet. Men det er ikke nogen selvfølge, lyder det fra Søren Johansen fra den danske telemyndighed.

»Der er ikke lovgivningsmæssig mulighed for, at Boxer eksempelvis kan få dækket kundeopkald til deres support, hvad angår de få hundrede husstande, som kan få problemer med kanal 60,« siger han.

Forløbet omkring 800 MHz-auktionen befinder sig nu i en høringsperiode, som slutter 15. december. Her har Boxer og andre mulighed for at komme med indsigelser i forhold til frekvensauktionen til maj. Steen Ulf Jensen håber i den forbindelse, at den danske telemyndighed vil sikre, at Boxer og virksomhedens kunder ikke får problemer, når der bliver tændt for det mobile bredbånd.

»Vi håber bare, at de vil få øjnene op og erkende, at der er et problem, og at de får bygget ind i udbuddet, hvordan vi skal forholde os til de problemer, der rent faktisk kommer. Vi er bekymrede for, at man negligerer eller undervurderer problemet, og så laver et udbud, som ikke tager højde for de problemer, der rent faktisk kan komme,« siger han.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg kan ikke andet end at græde tørre tårer når nu det digitale trådløse TV-signal i første omgang er skyld i at store dele af underholdnings-industrien bliver/blev tvunget til at udskifte meget af deres trådløse udstyr, der netop bruger 750-820MHz området. :)

 • 0
 • 0

Det er op af bakke for DTT... Bor man i stærkt trafikeret byområde, er man i forvejen generet af signalforstyrrelser fra trafikken. Navneligt knallerter går direkte i signalet, men også tunede biler og ældre lastbiler og hvad ved jeg. Tror der er mange, der ligesom mig, har fravalgt Boxer af den grund. Ligeledes er signalet ofte alt for svagt (til stueantenne) i tæt bebygget områder som fx indre København.

 • 0
 • 0

Underholdnings-industrien kunne blot have sikret, at deres trådløse udstyr kunne tilpasses til de til enhver tid ledige frekvenser. De kunne i tide have fået udviklet digitale løsninger eller blot løsninger der kunne tunes bedre.

Men det er en systemfejl ved markedssystemet, at det i rigtigt mange tilfælde først findes løsninger, når der er 'lig' på bordet - 'hvorfor betale når det virker nu'

Men det er ikke og skal ikke være en langtidsgaranti, at noget virker lige her og nu. Særligt virksomheder, der stort set uden undtagelser argumentere for mindre indblanding, må meget indlysende tænke forud eller betale ved kasse et.

Det er utidig slendrian fra industri og kunder, at man fortsat med at bruge (næsten) fasttunede analoge enheder så længe.

Man kan næsten sige, at jo mere ondt det gør på industrien - jo mere skrig og skrål vi skal høre jo bedre - som afskrækkende eksempel for andre.

Lars :)

 • 0
 • 0

.. Ligeledes er signalet ofte alt for svagt (til stueantenne) i tæt bebygget områder som fx indre København.

Nettet er opbygget til retningsbestemte tagantenner placeret 10 m over jorden. At nogle bor så tæt på en sender, at en stueantenne alligevel kan anvendes er ikke planlagt, men et resultat af fysikken bag radiobølgers udbredelse.

De fleste steder er impulsstøj (knallerter ol) ikke et problem, men det nyere DVB-T2 signal er meget mere robust overfor netop impulsstøj og iøvrigt også overfor indirekte multipath signaler end det gammeldags DVB-T signal, som man valgte.

Spørg ikke om det virker - spørg om standarden er overholdt.

Lars :)

 • 0
 • 0

De fleste steder er impulsstøj (knallerter ol) ikke et problem...

Fair nok, men jeg har så selv kun oplevet det modsatte de seneste to steder, jeg har boet (på 3. sal over 10 m.). Både med korrekt udendørs- og indendørs antenne. Så jeg forholder mig bare til om DVB-T er praktisk velfungerende i forhold til en kabelforbindelse, standard overholdt eller ej. :-)

 • 0
 • 0

Du skulle prøve at organisere dine kommentarer bedre, holde tonen stueren ...

Men dette er netop endnu et tilfælde af erhversliv - hvor udgifter er før skat - der ønsker lav skat og samtidig klager sig, når man skal betale for noget.

Ikke så slemt som med bankerne og deres casino-drift og helt små beløb i sammenhæng. Men fra PMSE lobbyen er det klynk og stort set intet andet.

Det er også klynk, når Boxer ikke har taget højde for, at disse frekvenser skulle bruges til mobilt bredbånd. Det blev jo vedtaget i 2007 at kanal 61-69 skulle kunne bruges til dette. 19 december 2007 vedtog den svenske regering at sådan skulle det være i Sverige. Gæt hvem der ejer Boxer - Ja rigtigt: den svenske regering.

Lars :)

 • 0
 • 0

[quote]De fleste steder er impulsstøj (knallerter ol) ikke et problem...

Fair nok, men jeg har så selv kun oplevet det modsatte de seneste to steder, jeg har boet (på 3. sal over 10 m.). Både med korrekt udendørs- og indendørs antenne. Så jeg forholder mig bare til om DVB-T er praktisk velfungerende i forhold til en kabelforbindelse, standard overholdt eller ej. :-)[/quote] Nu skal antennen også være fri af huse ol., være retningsbestemt med en egenforstærkning på 10dB (10 gange) og have sigt direkte til senderen.

Som sagt er impulsstøj et af de områder, hvor DVB-T2 er uhyre meget bedre end DVB-T. Men impulsstøj er også et af de argumenter for DVB-T2, som var alt for tekniske til, at beslutningstagerne omkring overgangen fra analogt-tv kunne/ville forstå det.

Kabel-tv er normalt bedre beskyttet inde i coaxkablerne, men signalet er langt mindre robust og kan sagtens forstyrres af støj. youSee er bekymret for dårlige kunde installationer.

Lars :)

Impulsstøj kan også komme via elnettet -fx fra temostater, motor start/stop ol. Men næppe fra lastbiler, der vel alle anvender diesel og derfor ikke har tændrør ?

 • 0
 • 0

Impulsstøj kan også komme via elnettet -fx fra temostater, motor start/stop ol.

Jep, det er jeg fuldt ud klar over, men det har jeg ingen problemer haft med.

Men næppe fra lastbiler, der vel alle anvender diesel og derfor ikke har tændrør ?

Jeg vil ærligt indrømme, at jeg ikke ved præcis, hvad der var årsagen. Men ikke desto mindre, så kørte der store motorer forbi, nå det hele pixelerede væk i et stort pixel inferno. Måske kan det evt. have været noget gasdrevet bus halløj? Jeg ved ikke, hvordan de forskellige typer tænding kan påvirke til impulsstøj.

Men uanset, så håber jeg da det er noget man vil tage sig betydeligt mere seriøst af i forbindelse med det mobile bredbånd. Ellers bliver det da endnu en fiasko.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten