Mobilstråling gav forsøgspersoner mere hovedpine

45 minutters stråling fra 3G-mobilmaster forringer ikke reaktionstid eller hukommelse i opgaver med tal eller bogstaver. Men der kan forekomme en uforklarlig øget grad af hovedpine og koncentrationsbesvær.

Det viser en undersøgelse fra Aarhus Universitets Institut for Folkesundhed, hvori der deltog 45 personer i alderen 25-40 år og 40 personer i alderen 15-16 år.

Forskellen i graden af hovedpine skyldes, at forsøgspersonerne angav, at de havde mindre hovedpine, inden de i forsøget blev udsat for stråling, end da de blev udsat for stråling.

Da forsøget var i gang, skulle personerne atter angive graden af koncentrationsbesvær og hovedpine. Her var niveauet stort set ens, uanset om der var stråling eller ej. Da bundniveauet var lavere på tidspunktet før forsøget med mobilstråling, kunne stigningen her i graden af koncentrationsbesvær eller hovedpine ikke undgå at være større.

Forsøgspersonerne vidste ikke, hvornår de blev udsat for stråling.

»Vi ved ikke, hvad der skyldes, og det kan være helt tilfældige årsager af. Vi ligger og roder i den helt lave ende af skalaen, så vi ville være i tvivl om, der ville være noget værd i udelukkende at undersøge hovedpine og mobilstråling, hvis vi skulle lave et nyt forsøg,« siger lektor Søren K. Kjærgaard.

Angav selv graden af hovedpine

Forsøgspersonerne blev udsat for en såkaldt Trail Making B-test, hvor de i et klimakammer med absorberende beklædning blev udsat for mobilstråling og ingen stråling.

I forsøget skulle forsøgspersonerne følge bogstaver og tal i en periode. Deres hukommelse og reaktionstid under opgaverne, var hovedparametret, som forskerne ville måle. Eventuelt koncentrationsbesvær eller hovedpine blev angivet som et andet, subjektivt parameter.

De voksne forsøgspersoner rapporterede ved eksponering en ganske let forhøjet grad af koncentrationsbesvær. Samlet set rapporterede gruppen en øget grad af hovedpine.

Forsøgspersonerne skulle selv angive deres opfattelse af graden af hovedpine og koncentrationsbesvær før og under forsøget. Det foregik med en såkaldt visual analog-skala, hvor deltagerne satte en streg på en skala mellem slet ingenting og overordentlig stærk hovedpine eller koncentrationsbesvær.

Undersøgelsen er optaget til offentliggørelse i tidsskriftet Bioelectromagnetics og resultatet om ingen kortsigtet effekt på menneskers hjernemæssige ydeevne ligger i forlængelse af tilsvarende undersøgelser fra England og Schweiz.

Selve undersøgelsen er led i et større forskningsprojekt sat i gang af regeringen og Folketinget i 2003 for at belyse såkaldt ikke-ioniserende strålings helbredsmæssige kort- og langtidsvirkning især på børn og unge. Det skete i forlængelse af offentliggørelsen af en hollandsk rapport, der antydede, at forsøgspersoner udsat for 3G-stråling oplevede akutte gener.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Aarhus Universitet

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Forskellen skyldes dog, at de havde mindre hovedpine, >>>>end før de gik "ind, end til" kontrolforsøget uden <<<< stråling, og forskeren bag er derfor meget forsigtig med at drage konklusioner.

I stedet for indtil?

  • 0
  • 0

Forskellen skyldes dog, at de havde mindre hovedpine, >>>>end før de gik "ind, end til" kontrolforsøget uden <<<< stråling, og forskeren bag er derfor meget forsigtig med at drage konklusioner.

I stedet for indtil?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten