Mobilsnak kan forringe sædkvalitet med op til 50 procent

25. oktober 2006 kl. 23:00
Stråler fra mobiltelefonen kan have skadelig virkning på sædproduktionen, viser amerikansk forsøg.
Artiklen er ældre end 30 dage

En undersøgelse blandt 364 mænd med fertilitetsproblemer har amerikanske forskere fundet frem til, at storforbrugere af mobiltelefoner har ringere og mindre mængde sæd, end dem, der ikke bruger mobiltelefon, skriver den engelske avis The Independent.

Strålerne der udledes fra mobilen reducerer antallet, mobiliteten og kvaliteten af sæden med næsten halvdelen, siger forskerne.

Indiske forsøgskaniner

Forskerne fra Center for Reproduktionsforskning ved Cleveland Clinic Foundation i Cleveland, Ohio, testede 364 mænd fra Mumbai i Indien, hvor mobiltelefonen endnu ikke er allemandseje.

Mændene, der brugte mobilen i mere end fire timer om dagen havde det laveste antal sædceller - 50 mio./ml - og den dårligste kvalitet sæd. Blandt de mænd, der slet ikke brugte mobilen, var antallet af sædceller højest - 86 mio./ml - og sæden var den bedste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nogle af de største brugere var helt nede på 20 mio. sædceller pr. ml., hvilket er under den grænse WHO har sat for infertilitet.

Større mængde abnorm sæd

Samtidigt viste forsøget, at storforbrugerne af mobiltelefonen havde en »normal« mængde sæd på 18 procent, mens ikke-brugerne havde en tilsvarende mængde på 40 procent af den samlede mængde sæd, hvilket er almindeligt.

»Inden for alle fire parametre - antal sædceller, mobilitet, levedygtighed og morfologi - var der signifikante forskelle mellem de to grupper,« siger chefen for forskningscenteret professor Ashok Agarwal.

»Jo mere brug af mobiltelefon, jo større fald inden for parametrene,« siger han.

Der er næsten en milliard mennesker i verden, der har mobiltelefon, og i nogle lande stiger antallet med 20-30 procent om året.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger